GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Για πρώτη φορά μέσω gov.gr εφέτος η πληρωμή προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης των 657,3 εκατ. ευρώ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης 2022, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ...


Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης 2022, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η υλοποίηση της πληρωμής της προκαταβολής της  Βασικής Ενίσχυσης  του 70% σε 533.921 δικαιούχους, για πρώτη φορά μέσω του gov.gr, αποτέλεσε στόχο για τον  οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Οικονομικών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ, η ΕΘΕΑΣ, τα ΚΥΔ και η Τράπεζα Πειραιώς συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά.

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε νωρίτερα από κάθε προηγούμενη χρονιά, αμέσως με την έναρξη του οικονομικού έτους πληρωμών ενισχύσεων 2023 και σε αυτή την προκαταβολή περιλαμβάνονται για πρώτη φορά και 26.000  μεταβιβάσεις δικαιωμάτων που υποβλήθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

Το συνολικό ποσό πληρωμής για τους  533.921 δικαιούχους (έναντι 521.657 το 2021), που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας ανέρχεται στα 657,348.067,63 ευρώ, έναντι 633.434.763,44 ευρώ το 2021 και όλες οι εκτάσεις δημόσιων βοσκοτόπων κατανεμήθηκαν  μόνο σε κτηνοτρόφους.

Η πληρωμή της 18.10.2022  γίνεται μετά την ολοκλήρωση και των προβλεπόμενων από τις κοινοτικές διατάξεις τελικών διασταυρωτικών ελέγχων επιλεξιμότητας των αιτήσεων των δικαιούχων  έτους 2022 από τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών – ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η εντολή πληρωμής και  το μαγνητικό αρχείο για την πίστωση των λογαριασμών διαβιβάσθηκε στην αρμόδια τράπεζα. Η πίστωση των λογαριασμών θα αρχίσει αργά το απόγευμα στις 19.10.2022 και οι δικαιούχοι θα μπορούν από την Πέμπτη 20/10/2012 να προβαίνουν σε ανάληψη των χρημάτων τους.

Η πληρωμή της προκαταβολής έγινε έγκαιρα και με ασφάλεια χάρις στην πετυχημένη μεταρρύθμιση που εισήγαγε η κυβέρνηση, με την μεταφορά της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 και την καταβολή των ενισχύσεων για πρώτη φορά στο κυβερνητικό νέφος gov.gr.

Η μεταφορά της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022 στο gov.gr, δεν ήταν μεμονωμένη, αλλά συνδεμένη με την απαρχή μιας σειράς ψηφιακών έργων και εφαρμογών που θα ακολουθήσουν, τόσο για την εφαρμογή της ΚΑΠ 2023-2027, όσο και τη μείωση του γραφειοκρατικού κόστους υποβολής των δηλώσεων από τους αγρότες.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ενεπλάκησαν και συνέβαλαν στην πληρωμή της προκαταβολής  2022, από τους φορείς που προανέφερα και κυρίως τους εργαζόμενους του ΟΠΕΚΕΠΕ για την έγκαιρη  ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο που θα λάβει σε λίγο και επίσημα έγκριση από την ΕΕ επιβάλλει να προγραμματίσουμε από τώρα την έγκαιρη έναρξη της υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023 στο gov.gr, τροποποιώντας  την ώστε να καλύπτει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της νέας ΚΑΠ που ξεκινάει από 1.1.2023.

Οφείλω να σημειώσω ότι αυτή η προσπάθεια της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση ρευστότητας στον αγροτικό τομέα δεν είναι μεμονωμένη, αλλά συνεχής. Από τον Ιανουάριο  του 2022 μέχρι σήμερα, έχουν καταβληθεί στον αγροτικό τομέα συνολικά, περισσότερα από 2 δις ευρώ, σε αποζημιώσεις και ενισχύσεις από κάθε πηγή χρηματοδότησης.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ εφαρμόζοντας τις δεσμεύσεις  της Κυβέρνησης παραμένει σταθερή στην στήριξη των παραγωγών γεωργών και κτηνοτρόφων, προκειμένου μέσα στις δυσκολίες της κρίσης να μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια