GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από την ηγεσία των Συντηρητικών, τονίζοντας πως θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μόλις εκλεγεί νέος ηγέτης στο κόμμα.


Η Λιζ Τρας παραιτήθηκε από την ηγεσία των Συντηρητικών, τονίζοντας πως θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία μόλις εκλεγεί νέος ηγέτης στο κόμμα.

«Δεν μπορώ να φέρω εις πέρας την αποστολή που μου ανατέθηκε», παραδέχθηκε και προσέθεσε «μίλησα με τον Βασιλιά (Κάρολο) και υπέβαλα την παραίτησή μου».

Η πρώην πλέον πρωθυπουργός , έσπασε κάθε πολιτικό ρεκόρ αφού πριν λίγο και μέσα σε μόλις 44 ημέρες θητείας, δήλωσε την παραίτησή της και αποτελεί την πολιτικό με την πλέον βραχύβια θητεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, που είναι αρμόδια για τα εσωκομματικά, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι, η Τρας ανακοίνωσε στους πολίτες την αποχώρησή της από το αξίωμα.

Στις δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ είπε:

«Αναγνωρίζω, δεδομένης της κατάστασης ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή για την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα» δήλωσε. Όπως ανέφερε, ανέλαβε τα καθήκοντά της «σε περίοδο μεγάλης οικονομικής και διεθνούς αστάθειας».

Η κυβέρνησή της Λιζ Τρας έπαιρνε παράταση ώρα με την ώρα και, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, το κόμμα της εμφανιζόταν ανίκανο να συμφωνήσει σε έναν διάδοχο.

Με επιστολή τους εκατό βουλευτές των Συντηρητικών είχαν ζητήσει την άμεση απομάκρυνσή της από την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και φυσικά από την πρωθυπουργία.

Οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις δεν την ήθελαν ποτέ καθώς συγκέντρωσε μόλις 113 ψήφους σε σύνολο 355, όταν εξελέγη στην ηγεσία του κόμματος.

Η συντηρητική πρωθυπουργός της Γηραιάς Αλβιώνας χρεώθηκε εξολοκλήρου το πολιτικό χάος που επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες στη Βρετανία την ώρα που το κλίμα στις αγορές είναι ζοφερό.

Η δημοσκόπηση που της έδειχνε την πόρτα προς την έξοδο

Η δημοσκόπηση της YouGov είχε δείξει ξεκάθαρα την πόρτα εξόδου στην Βρετανή πρωθυπουργό.

Τέσσερις στους πέντε Συντηρητικούς θεωρούσαν -και θεωρούν- ότι η πρωθυπουργός Λ.Τρας δεν κάνει καλό κυβερνητικό έργο με το 55% να πιστεύει ότι πρέπει να αποχωρήσει άμεσα από το αξίωμά της.

Την ίδια ώρα, μόλις το 38% των Συντηρητικών επιθυμούσαν την παραμονή της στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ωστόσο, η μεγάλη έκπληξη στη δημοσκόπηση είναι ότι ο προκάτοχός της, Μπόρις Τζόνσον, εμφανίζεται ως η προτιμώμενη επιλογή για να την αντικαταστήσει.

Το 32% των Τόρις δηλώνουν ότι ο Μπ.Τζόνσον πρέπει να είναι ο διάδοχός της με το 23% να ψηφίζουν «δαγκωτό» Ρίσι Σουνάκ και το 10% τον υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Θυμίζουμε κάποια γεγονότα που για την Λιζ Τρας έδειχναν από την αρχή πως η εκλογή της ήταν μεγάλο σφάλμα.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα είχε αναφερθεί καυστικά στην ανάδειξη της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της Βρετανίας πριν από ενάμιση μήνα και διερωτήθηκε πως αυτή η μεγάλη πληθυσμιακά χώρα δεν μπόρεσε να βρει κάποιον ικανότερο για να αντιπροσωπεύσει την βρετανική εξουσία αξιοπρεπώς.

Με άλλα λόγια θεωρούσε από τότε άχρηστη τη νεοεκλεγείσα Βρετανίδα πρωθυπουργό. 

Δεν υπάρχουν σχόλια