GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Γεμίζουν με Διόδια την Εγνατία για όφελος ποιου;

  Σαν “μανιτάρια” ξεφυτρώνουν τα Διόδια της Εγνατίας Οδού, κατα το μήκος ολόκληρου αυτοκινητόδρομου πολύ περισσότερο στην περιοχή της Ανατολ...

 


Σαν “μανιτάρια” ξεφυτρώνουν τα Διόδια της Εγνατίας Οδού, κατα το μήκος ολόκληρου αυτοκινητόδρομου πολύ περισσότερο στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Μπορεί βέβαια οι υπεύθυνοι της Διοίκησης της “Εγνατίας Οδού Α.Ε.” να κάνουν λόγο για “υπεραξία” ως προς την παραχώρηση χρήσης σε ιδιώτη, αλλά δεν έχουν διευκρινίσει εν τέλει, ποιον θα ωφελήσει τελικά αυτή ανα 20 χιλιόμετρα τοποθέτηση ενός εισπρακτικού σημείου: τον διερχόμενο οδηγό ή τον ιδιώτη που θα διαχειρίζεται την χρήση του αυτοκινητόδρομου;


Τα Διόδια

 Στο Νομό Καβάλας ήδη έχουν εγκατασταθεί τρία εκ των οποίων τα δύο είναι σε λειτουργία, στη Ροδόπη υπάρχουν δύο εγκατεστημένα και λειτουργούν όπως και στο Νομό Εβρου άλλα τρία που επίσης λειτουργούν. Αν συνυπολογιστούν σε αυτά και τα πλευρικά, αυτά δηλαδή που οδηγούν σε ενδιάμεσες παρακάμψεις στις διασταυρώσεις, τότε η αύξηση των διοδίων είναι μεγάλη και συνεπώς το κόστος για τον διερχόμενο με αυτοκίνητο ή όποιο άλλο όχημα είναι εντελώς ασύμφορο!

Οι υποδομές

Η Εγνατία Οδός στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη εκτείνεται από τον ποταμό Στρυμόνα μέχρι τους Κήπους ‘Εβρου τμήμα συνολικού μήκους 246 χλμ.

Ο αυτοκινητόδρομος έχει τετράιχνη διατομή πλάτους 24,5 μ (ή 22 μ στα ορεινά δυσχερή τμήματα) με δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) ανά κατεύθυνση και διαχωρισμό των δύο κλάδων με κεντρική νησίδα.

Η συνολική δαπάνη για την ολοκλήρωση των 246 χλμ. του αυτοκινητόδρομου από Α/Κ Στρυμόνα έως Κήπους ανέρχεται σε 1.042 εκατ. € (χωρίς ΦΠΑ).

Η χρηματοδότηση των έργων έγινε από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Β’ και Γ’ ΚΠΣ (ΕΤΠΑ) και από το Ταμείο Συνοχής ενώ για την κάλυψη της εθνικής συνδρομής είχαν εξασφαλισθεί δάνεια από την ΕΤΕπ.

Στο τμήμα αυτό της Εγνατίας Οδού περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός γεφυρών με συνολικό μήκος 18 χλμ περίπου (σε μονό κλάδο) και μεγάλος αριθμός σηράγγων με συνολικό μήκος περίπου 12 χλμ (σε μονό κλάδο).

Στο τμήμα από Α/Κ Χρυσούπολης έως Α/Κ Βανιάνο (μήκους περίπου 17 χλμ.), ο αυτοκινητόδρομος διασχίζει την προστατευόμενη από τη συνθήκη Ramsar περιοχή του βιότοπου του Νέστου.

Οι παροχές

Υποτίθεται, ότι ο Αυτοκινητόδρομος της Εγνατίας Οδού, απο την Ηπειρο μέχρι και τη Θράκη είναι κλειστός, που ατό συνεπάγεται ότι όποιος διέρχεται εντός του αυτοκινητόδρομου, έχει και τις ανάλογες παροχές, όπως οδική βοήθεια, βοήθεια ιατρικής και άλλης υποστήριξης, Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (ΣΕΑ) στα οποία μπορεί κάποιος οδηγός αλλά και οι συνεπιβάτες να έχουν ολιγόωρη παραμονή, μέχρι και MOTEL που θα είναι εξοπλισμένα με καθετοποιημένες μονάδες παροχής και προμήθειας καυσίμων και ενέργειας αλλά και χώρου διαμονής – διανυκτέρευσης.

Απ’ όλα αυτά, εκτός του πολύ κακού οδοστρώματος, τα μόνα στοιχεία που έχουν υλοποιηθεί εδώ και 20 χρόνια που περίπου έχει ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος, είναι το θέμα της επιτήρησης της ασφάλειας στις σήραγγες, η μερική εξυπηρέτηση σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης, η μερική λειτουργία δημοσίων WC, καθώς επίσης και η εξυπηρέτηση απο διερχόμενα αυτοκίνητα της Εγνατίας Οδού κατα το μήκος της πορείας των οχημάτων.

Λείπουν και απουσιάζουν ξεκάθαρα οι σταθμοί ανεφορδιασμού των οχημάτων, βουλκανιζατέρ και συνεργεία, χώροι διαμονής, πρωτοβάθμια ιατρεία παροχής πρωτων βοηθειών, πλευρικά αντιανεμικά πλαίσια σε σημεία που οι πλευρικοί άνεμοι είναι ισχυροί και ανατρέπουν ακόμη και οχήματα μεγάλου όγκου, και τόσα άλλα που διαθέτουν οι διεθνείς αυτοκινητόδρομοι κλειστού τύπου.

Αντιθέτως, τα διόδια, ως μέσο συμμετοχής του διερχόμενου οχήματος στις παροχές αυτές, είναι σε απόλυτη λειτουργία, εισπράττουν και φυσικά οι αντιπαροχές είναι δυσανάλογες των πληρωτέων.


“Δωράκια” στους ιδιώτες;

Ως “δωράκι” με κρατική βούλα λοιπόν φαντάζει η δημιουργία των Διοδίων σε έναν αυτοκινητόδρομο με μηδαμινές παροχές, και μόνο σκοπό την είσπραξη τελών διέλευσης.

Εκτός της κατά παράβαση λογικής της επιβάρυνσης ΦΠΑ σε πληρωτέο τέλος (σ.σ. το λέει και η λέξη “τέλος διέλευσης οχημάτων”, άρα όχι εμπορική συναλλαγή που επιβάλλει φόρο προστιθέμενης αξίας), ο ιδιώτης που θα πάρει το “ετοιμο μαγαζί” της Εγνατίας Οδού στο κομμάτι της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, θα έχει και την εξασφαλισμένη με κρατική υποστήριξη πελατεία, αλλά και το δικαίωμα να εφαρμόσει – εάν είναι βιώσιμη (;) – η όποια παροχή.

  • Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι όλο αυτό κύριοι της κυβέρνησης και της Εγνατίας Οδού;
  • Και πόσο ακόμη θα το ανέχεστε κύριοι της Περιφέρειας και των οικείων Δήμων; 

Δεν υπάρχουν σχόλια