GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η παγκόσμια πρωτοπορία της Κομοτηνής – Από το βαμβάκι στις υψηλού επιπέδου επιδείξεις μόδας

Εάν σε αυτό το σημείο αναρωτιέστε από που προέρχονται τα ρούχα που βλέπετε να φορούν διάσημα μοντέλα σε χωράφι του τόπου μας, η απάντηση είν...


Εάν σε αυτό το σημείο αναρωτιέστε από που προέρχονται τα ρούχα που βλέπετε να φορούν διάσημα μοντέλα σε χωράφι του τόπου μας, η απάντηση είναι εύκολη: από το ίδιο το χωράφι!
Ο λόγος για το πιλοτικό πρόγραμμα της εταιρίας BASF στο οποίο συμμετέχουν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια. Κόντρα στη διεθνοποίηση, τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια συμμετέχουν στην παγκόσμια πρωτοπορία, από τον σπόρο βαμβακιού… ως το ρούχο, με την προστιθέμενη αξία να απολαμβάνουν οι ντόπιοι παραγωγοί κι οι τελικοί αγοραστές των ενδυμάτων.

«Έχουμε μαζευτεί για να γιορτάσουμε όχι μόνο το ελληνικό και το ευρωπαϊκό βαμβάκι, αλλά το βαμβάκι της Κομοτηνής». Με αυτά τα λόγια η Εμμανουέλα Κουρούδη, αντιπρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων Κομοτηνής, μας καλωσόρισε στην παρουσίαση μίας παγκόσμιας καινοτομίας στην αγορά ένδυσης, που ξεκινάει από την Κομοτηνή.

Εμείς παρακολουθήσαμε από κοντά τον κύκλο αειφορίας από την καλλιέργεια χωραφιού, στη συγκομιδή και παράδοση στα εκκοκκιστήρια, στην παρασκευή νήματος στα κλωστήρια, στην παραγωγή ρούχου και πίσω ξανά στο χωράφι για την καλύτερη δυνατή προβολή των ρούχων, μία επίδειξη μόδας υψηλού επιπέδου κι άρτιας αισθητικής.
  • Το ταξίδι ξεκινάει από την Κομοτηνή…
Η Εμμανουέλα Κουρούδη περιγράφει με κατανοητό και περιεκτικό τρόπο τον κύκλο του βαμβακιού: «Το ταξίδι ξεκινάει από την πόλη μας, την Κομοτηνή, και συγκεκριμένα από πέντε αγρότες. Από αυτούς ξεκινάει μία αλυσίδα αξίας, που περιέχει τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, τα Κλωστήρια Θράκης και στη συνέχεια ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη όπου το βαμβάκι γίνεται τελικό ένδυμα μέσα από διάφορους συνεργάτες. Σήμερα πάμε ένα βήμα παραπέρα και σε όλη την αλυσίδα προσθέτουμε την τεχνολογία blockchain».

Όλη η αλυσίδα παραγωγής βρίσκεται στη Θράκη, εκτός από την παρασκευή των ρούχων που συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή συνολικά η καινοτομία απλώνεται μόλις σε 250 χλμ. Όλη η διαδικασία πιστοποιείται από ανεξάρτητους φορείς και υπάρχει 100% ιχνηλασιμότητα που καταγράφεται και αποδεικνύεται από έναν μοναδικό κωδικό QR και τεχνολογία blockchain.

Τι όμως είναι η τεχνολογία blockchain που παρουσιάστηκε; Η Εμ. Κουρούδη εξηγεί κι εδώ κατανοητά: «πρόκειται για ένα δίκτυο στο οποίο μοιράζονται πληροφορίες, δεδομένα και υπηρεσίες με απόλυτη διαφάνεια. Όποιο δεδομένο και όποια πληροφορία ανέβει στο blockchain, δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Σε αυτή την αλυσίδα που έχουμε δημιουργήσει από τα σπόρια και τον αγρό μέχρι το τελικό ρούχο, όλες οι συναλλαγές, οι πληροφορίες, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και φωτογραφίες από κάθε βήμα ανεβαίνουν online -δεν μπορούν μετά να τροποποιηθούν- κι ακολουθούν το τελικό ρούχο μέχρι τον καταναλωτή. Είναι κάτι που ζητάει η αγορά κι είναι πάρα πολύ καινοτόμο όχι απλώς στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως στο ρούχο μέχρι στιγμής».

Η διαδικασία εκπαίδευσης του καλλιεργητή στη χρήση της τεχνολογίας αυτή διαρκεί μόλις 15 λεπτά, μας είπε ο ειδικός του blockchain εργαζόμενος της BASF Αμπιτζίτ Σέρμαν. «Με την τεχνολογία blockchain έχουμε τη δυνατότητα να καταγράφουμε όλα τα βήματα της παραγωγής, από το χωράφι ως το ρούχο. Κι όταν πιάνουμε στο ράφι το ρούχο, μπορούμε να δούμε όλη την ιστορία παραγωγής του κι αξίζει κάτι παραπάνω, διότι… βλέπω ότι πληρώνω για ένα αειφόρο προϊόν» είπε και χαρακτήρισε «πανεύκολο» να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία οι παραγωγοί, οι οποίοι απλώς καλούνται να φωτογραφίσουν μερικά στάδια της παραγωγής, όπως για παράδειγμα θα έκαναν για να ανεβάσουν μία φωτογραφία στα social media.
  • Ποιοτικό βαμβάκι από τον τόπο μας
Το πρόγραμμα γίνεται υπό την αιγίδα της εταιρίας BASF και του προγράμματος CSF, χάρη στο οποίο με τις βέλτιστες δυνατές καλλιεργητικές πρακτικές παράγεται ένα ποιοτικά ανώτερο βαμβάκι, το οποίο δίνει καλύτερες τιμές στους παραγωγούς.

«Όλα αυτά γίνονται υπό την αιγίδα της εταιρίας BASF και του προγράμματος CSF. Είναι ένα πρόγραμμα που ως Θρακικά Εκκοκκιστήρια ξεκινήσαμε το 2015. Πρόκειται για ένα πρωτόκολλο πιστοποίησης κατά το οποίο πιστοποιούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα, ότι καλλιεργούν, εκκοκκίζουν, κλώθουν με βιώσιμες καλλιεργητικές πρακτικές.

Η αγορά του ρούχου πλέον, εκτός από βιωσιμότητα και διαφάνεια-ιχνηλασιμότητα, δηλαδή οι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν την ιστορία του ρούχου. Κι εδώ έρχεται να κουμπώσει το πρόγραμμα, για να απευθυνθεί και να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς. Ευελπιστούμε να βρούμε brands που θα έρθουν στην Ελλάδα, θα φτιάξουν τις συλλογές και τα ρούχα τους από εμάς» σημείωσε αναλυτικά η Εμ. Κουρούδη.

Στο εγχείρημα πιστοποίησης βαμβακιού Fibermax με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που εδώ κι επτά χρόνια εφαρμόζει η BASF Agricultural Solutions μέσω και των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, στάθηκε η Σοφία Ζιώγα υπεύθυνη μεγάλης καλλιέργειας BASF Hellas. Στην πορεία το πρόγραμμα εξελίχθηκε τόσο πολύ, ώστε να φτάσουμε στο σήμερα, τα πρώτα ρούχα να είναι γεγονός μέσα από την αλυσίδα αξίας που περιγράφηκε. «Σε αυτή τη φάση το εγχείρημα είναι πιλοτικό, αλλά στόχος μας είναι στο μέλλον να μεγαλώσει περισσότερο» σημείωσε.
  • Στο πλευρό του Θρακιώτη καλλιεργητή
Όσο μεγαλώνουν τέτοια προγράμματα κι όσο πιο ποιοτικό βαμβάκι παράγεται στον τόπο μας, τόσο καλύτερα είναι τα πράγματα για τους Θρακιώτες καλλιεργητές στους οποίους επιστρέφει -οικονομικά- η προστιθέμενη αξία, αφού πωλούν σε πιο υψηλές τιμές.

Όραμα της Εμμανουέλας Κουρούδη είναι να δει το θρακιώτικο βαμβάκι να αποκτά brand παγκοσμίως στην αγορά ρούχου, στηρίζοντας μέσα από αυτή τη διαδικασία τους Θρακιώτες βαμβακοπαραγωγούς. «Οι παραγωγοί πληρώνονται καλύτερα χρήματα, γιατί καλλιεργούν ένα προϊόν με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά άρα καλύτερη τιμή. Πάντα στοχεύουμε η προστιθέμενη αξία να γυρνάει πίσω στον παραγωγό, πάντα μέσα από διαφάνεια ορατή προς όλους» σημείωσε.
  • Από το χωράφι στο ρούχο
Όλη την αλυσίδα αξίας από το χωράφι στο ρούχο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μαζί με εκπροσώπους εταιριών, οίκων μόδας και διεθνών brands από Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία και ΗΠΑ που βρέθηκαν στην περιοχή μας ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό.

Το βράδυ της Τρίτης παρουσιάστηκε σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης η τεχνολογία blockchain, ενώ το πρωί της Τετάρτης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δουν τα πάντα στην πράξη. Ξεναγήθηκαν στα Κλωστήρια Θράκης, όπου είδαν πως το εκκοκκισμένο βαμβάκι γίνεται νήμα μέσα από μία ποιοτικά άρτια διαδικασία.

Στη συνέχεια, η ομάδα περί των 100 συμμετεχόντων μεταφέρθηκε σε βαμβακοχώραφο του κάμπου, στην περιοχή του Καλαμόκαστρου, όπου στήθηκε ένα αισθητικό άρτιο σκηνικό. Από γνωστό πρακτορείο μοντέλων, το ανθισμένο χωράφι «μεταμορφώθηκε» σε υπαίθρια πασαρέλα. Τα πρώτα ρούχα που παρουσιάστηκαν κέρδισαν τις εντυπώσεις και το χειροκρότημα από γνώστες του είδους, που έμειναν άκρως ευχαριστημένοι από την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την αισθητική του τελικού προϊόντος.

Κι όλα αυτά, στην Κομοτηνή μας, που -καλά διαβάσατε- πρωτοπορεί παγκοσμίως.Βίντεο:

Ρεπορτάζ:

Δεν υπάρχουν σχόλια