GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τηλεργασία: Στην υβριδική εργασία προσαρμόζεται το Δημόσιο

Στη νέα πραγματικότητα της υβριδικής εργασίας προσαρμόζεται το Δημόσιο. Η τηλεργασία, που ήρθε στο προσκήνιο με την κρίση της πανδημίας, όπω...


Στη νέα πραγματικότητα της υβριδικής εργασίας προσαρμόζεται το Δημόσιο. Η τηλεργασία, που ήρθε στο προσκήνιο με την κρίση της πανδημίας, όπως όλα δείχνουν θα μείνει. Οι δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και τα ευρυζωνικά δίκτυα προσφέρουν και στο Δημόσιο τη δυνατότητα να μην «κατεβάζει ρολά» σε πιθανές κρίσεις.

Η ενεργειακή κρίση αποδεικνύει εξάλλου ότι το μέλλον θα είναι γεμάτο αλλεπάλληλες κρίσεις. Για να εξασφαλιστεί, λοιπόν, η επιχειρησιακή συνέχεια, οι υπάλληλοι θα πρέπει να μπορούν από οπουδήποτε να συνδεθούν με ασφάλεια στις εφαρμογές της υπηρεσίας τους, να συνεργαστούν απομακρυσμένα και να εξυπηρετήσουν πολίτες κι επιχειρήσεις.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κοινωνία της Πληροφορίας έβαλε στην εκκίνηση το έργο «Υπηρεσίες προσαρμογής εργαλείων και εφαρμογών για την υποστήριξη της τηλεργασίας στον χώρο της δημόσιας διοίκησης». Ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός αφορά στη σύναψη Συμφωνίας – Πλαίσιο με έναν οικονομικό φορέα για την υλοποίηση πιλοτικών ενεργειών σχετικά με την τηλεργασία σε επιλεγμένους φορείς, που θα χαρτογραφήσουν το μονοπάτι για την καθολική τους εφαρμογή.

Φορέας λειτουργίας και κύριος του έργου, το οποίο περιλαμβάνεται στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού, είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι φορείς που θα επιλεγούν για την υλοποίηση του έργου θα είναι αντιπροσωπευτικοί σε επίπεδο αρμοδιοτήτων στην ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης (π.χ. Υπουργείο, Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Ανεξάρτητη Αρχή κ.λπ.).

  • Οι πιλοτικές ενέργειες

Στο πλαίσιο των Πιλοτικών Ενεργειών, όπως προβλέπεται στη διακήρυξη του έργου, θα υλοποιηθούν επιχειρησιακά σενάρια υποστήριξης της τηλεργασίας στους επιλεγμένους φορείς, με τη χρήση μιας σειράς ψηφιακών εργαλείων. Αυτά θα επιτρέπουν την απομακρυσμένη συνεργασία (Collaboration Tools), διευκολύνοντας την επικοινωνία, την ανταλλαγή και συν-επεξεργασία αρχείων σε πραγματικό χρόνο, τη δημιουργία βιβλιοθηκών κ.ά.

Πρόκειται επίσης για εργαλεία σχεδιασμού, εκτέλεσης και παρακολούθησης έργων, αναθέσεων εργασιών, καθώς και περιβάλλοντα Τηλεδιασκέψεων και Τηλεσυνεργασίας, που επιτρέπουν τις realtimeπαρουσιάσεις, την επικοινωνία μέσω ήχου και εικόνας, τον διαμοιρασμό οθόνης. Προβλέπονται, τέλος, και εξειδικευμένα περιβάλλοντα Εικονικής Υποδομής Περιβάλλοντος Εργασίας (VDI). Το VDI είναι η προσομοίωση της λειτουργίας μιας επιφάνειας εργασίας από μια κεντρική υποδομή. Αυτό επιτρέπει, ουσιαστικά, στους υπαλλήλους να έχουν την οθόνη του υπολογιστή του γραφείου τους, στο tabletή το laptopτους.

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν μια νέα κουλτούρα εντός των δημοσίων επιχειρήσεων, που θα προβλέπει σύγχρονους μηχανισμούς ελέγχου με τον καθορισμό στόχων, την υποβολή παραδοτέων και την εκτέλεση συγκεκριμένων αναθέσεων εργασίας. Η διαχείριση της απόδοσης θα απαιτήσει στόχους, δείκτες, μετρήσιμα αποτελέσματα, αξιολόγηση.

Στόχος του έργου είναι η εφαρμογή αυτών των επιχειρησιακών σεναρίων με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στην κανονική λειτουργία των επιλεγμένων φορέων, προκειμένου να δοκιμαστούν και να αναδειχθούν καλές πρακτικές για το σύνολο των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης. Επιλεγμένες λειτουργικότητες, όπως ιδίως η καταγραφή́ της ανθρωποπροσπάθειας των στελεχών που είναι σε τηλεργασία θα μπορούν να έχουν καθολική εφαρμογή.

  • Το κόστος

Τα εργαλεία που θα αναπτυχθούν θα είναι διαθέσιμα προς ανάκτηση από τους φορείς της Δημόσιας Διοίκησης σε εξειδικευμένο δικτυακό τόπο που θα αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό στο πλαίσιο του έργου.

Η εκτιμώμενη αξία του έργου χωρίς ΦΠΑ ανέρχεται σε 1.677.066,67 ευρώ, ενώ με το δικαίωμα προαίρεσης φτάνει και στα 2.180.186,67 ευρώ. Το δικαίωμα προαίρεσης αφορά σε αύξηση του φυσικού αντικειμένου του έργου ως 30%, με αντίστοιχη αύξηση του συμβατικού τιμήματος. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 12 μήνες και μπορεί να παραταθεί μέχρι το 50% αυτής με αιτιολογημένη απόφαση της αναθέτουσας αρχής.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, από το ΕΚΤ και από εθνικούς πόρους. Οι προσφορές θα κατατεθούν ως τις 21 Νοεμβρίου 2022, στις 14.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια