GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πλήρης συντάξιμη υπηρεσία για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ

  Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) με έγγραφό της επαναφέρει το οξυμμένο πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες Επα...

 


Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) με έγγραφό της επαναφέρει το οξυμμένο πρόβλημα που απασχολεί χιλιάδες Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), σχετικά με τη μη καταβολή πλήρους σύνταξής τους. Είναι συνεπεία διαφορετικής αντιμετώπισής τους εξαιτίας αλληλοσυγκρουόμενων νομοθετικών διατάξεων που διαχρονικά ψήφισαν οι κυβερνήσεις, απότοκη ενέργεια ψηφοθηρικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση τηρεί σιγή “ιχθύος” και κατά την προσφιλή τακτική της, ο ένας υπουργός μεταφέρει την ευθύνη στον άλλο, σαν να ανήκουν σε διαφορετικές κυβερνήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, για την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι ΕΠ.ΟΠ. σχετικά με την πλήρη συντάξιμη υπηρεσία τους, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας κατέθεσε ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 7493/ 19 Σεπτέμβρη 2022.

Η κυβέρνηση όπως συνηθίζει στις απαντήσεις αρκετών ερωτήσεων, αντί να δώσει λύση στο πρόβλημα, μετέφερε την ευθύνη από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει δοθεί λύση, σχετικά με την πλήρη συντάξιμη υπηρεσία των ΕΠ.ΟΠ.

Οι Επαγγελματίες Οπλίτες θα αποστρατευτούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις ως υπαξιωματικοί με καταληκτικό βαθμό αυτό του Αρχιλοχία και αντιστοίχων, αφού σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο θα συμπληρώσουν το όριο των πενήντα (50) ετών ηλικίας. Κατά συνέπεια τα χρόνια υπηρεσίας θα είναι περιορισμένα με αποτέλεσμα η προβλεπόμενη σύνταξη να είναι περιορισμένη, δημιουργώντας οικονομικά προβλήματα τόσο στους ΕΠ.ΟΠ, όσο και στις οικογένειές τους.

Ένας ή μία ΕΠ.ΟΠ. που κατατάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις στην ηλικία των 28 ετών, μόλις φτάσει στην ηλικία των 50 ετών, οπότε και θα κληθεί υποχρεωτικώς να αποστρατευθεί αυτεπαγγέλτως, θα έχει πραγματική υπηρεσία 22 έτη.

Το ποσό που θα αναλογεί στη συντάξιμη αυτή υπηρεσία του/της δεν θα είναι επαρκές ώστε να μπορέσει να επιβιώσει αξιοπρεπώς και να συντηρήσει την οικογένειά του, οποτεδήποτε το πάρει. Η συνταξιοδοτική πολιτική της κυβέρνησης, συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησαν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις, φέρνει σε απόγνωση και αβεβαιότητα χιλιάδες ΕΠ.ΟΠ. που θα δουν την πόρτα της εξόδου εν μία νυκτί.

Μάλιστα, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά που καίει το τελευταίο διάστημα κάθε οικογένεια ΕΠ.ΟΠ., με τις συζητήσεις στα στρατόπεδα να μη θέλουν να τελειώσουν, η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα παραπέρα.

Στην απάντηση επί του παραπάνω ερωτήματος του ΚΚΕ, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απροκάλυπτα πλέον λέει σε χιλιάδες εν στολή εργαζόμενους, που πίστεψαν σε αυτά που οι ίδιες οι κυβερνήσεις τους υποσχέθηκαν, ότι η αποστρατεία τους δεν σημαίνει και αναγκαστική συνταξιοδότησή τους. Το όριο ηλικίας των ΕΠΟΠ δεν είναι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., οφείλει να πάρει υπόψη τις προτάσεις του συνδικαλιστικού τους φορέα, της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.) και να διασφαλίσει τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή συντάξιμο βίο.

Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την παραμονή των ΕΠ.ΟΠ. στις Ένοπλες Δυνάμεις, μετά το πεντηκοστό (50) έτος της ηλικίας τους, με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την πλήρη συντάξιμη υπηρεσία των Επαγγελματιών Οπλιτών;  

Οι Βουλευτές

  • Παπαναστάσης Νίκος
  • Παφίλης Θανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια