GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η παγοκρηπίδα Denman στην ανατολική Ανταρκτική λιώνει με ρυθμό 70,8 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως, σύμφωνα με ερευνητές της εθνικής επιστημο...


Η παγοκρηπίδα Denman στην ανατολική Ανταρκτική λιώνει με ρυθμό 70,8 δισεκατομμυρίων τόνων ετησίως, σύμφωνα με ερευνητές της εθνικής επιστημονικής υπηρεσίας της Αυστραλίας, εξαιτίας της εισροής θερμού θαλάσσιου νερού.

Οι ερευνητές του CSIRO, με επικεφαλής την ανώτερη επιστήμονα Esmee van Wijk, δήλωσαν ότι οι παρατηρήσεις τους υποδηλώνουν ότι ο παγετώνας Denman κινδυνεύει δυνητικά από ασταθή υποχώρηση.

Ο παγετώνας, στην απομακρυσμένη ανατολική Ανταρκτική, βρίσκεται στην κορυφή του βαθύτερου χερσαίου φαραγγιού στη Γη.

Έχει όγκο πάγου που ισοδυναμεί με αύξηση της στάθμης της θάλασσας, κατά 1,5 μέτρο.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, θεωρούνταν ότι η ανατολική Ανταρκτική δεν θα αντιμετώπιζε την ίδια ταχεία απώλεια πάγου που συμβαίνει στα δυτικά.

Αλλά ορισμένες πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το θερμό νερό φτάνει και σε αυτό το τμήμα της ηπείρου.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν μετρήσεις με πλωτήρες προφίλ για να δείξουν πόσο ζεστό νερό έφτανε στη βαθιά κοιλάδα που εκτείνεται κάτω από τον παγετώνα.

Μάλιστα, είχαν σκοπό να μελετήσουν έναν άλλο παγετώνα, τον Totten αλλά, όταν ο πλωτήρας παρασύρθηκε, πλησίασε τον Denman.

Ο πλωτήρας συνέλεγε δεδομένα κάθε πέντε ημέρες, επί τέσσερις μήνες από τον Δεκέμβριο του 2020.

Από αυτά τα δεδομένα, οι επιστήμονες έκαναν την εκτίμηση του πόσο γρήγορα το θερμό νερό προκαλεί το λιώσιμο της παγοκρηπίδας, του μπροστινού τμήματος του παγετώνα που επιπλέει στον ωκεανό.

Όμως, το λιώσιμο του πλωτού τμήματος του παγετώνα δε συμβάλλει στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

  • Η παγοκρηπίδα γίνεται λεπτότερη ή ασθενέστερη

Από την άλλη, ο Stephen Rintoul, συνεργάτης του CSIRO και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι, καθώς η παγοκρηπίδα γίνεται λεπτότερη ή ασθενέστερη παρέχει λιγότερη αντίσταση στη ροή του πάγου από την Ανταρκτική στον ωκεανό.

«Ο πάγος που ρέει από την Ανταρκτική προς τον ωκεανό είναι αυτός που ανεβάζει τη στάθμη της θάλασσας», είπε.

Ο Rintoul δήλωσε ότι η ανάδρομη κλίση κάτω από το Denman το καθιστά δυνητικά ασταθές και κινδυνεύει με μη αναστρέψιμη υποχώρηση.

Είπε ότι τα δεδομένα, τα πρώτα που χρησιμοποιούν μετρήσεις που λαμβάνονται από τον ωκεανό, συμβάλλουν σε ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών εργασιών, που υποδηλώνουν ότι η ανατολική Ανταρκτική «είναι πιθανό να συμβάλλει περισσότερο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας από ό,τι νομίζαμε».

«Ένα από τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι, ότι όταν εξετάζουμε πόσο θα αυξηθεί η στάθμη της θάλασσας στο μέλλον, πρέπει να λάβουμε υπόψη την ανατολική Ανταρκτική, καθώς και τη δυτική Ανταρκτική», είπε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι,  επιστήμονες υπολόγισαν μόνο την ποσότητα μάζας που χάνει η παγοκρηπίδα κάθε χρόνο. Δεν συμπεριέλαβαν τη μάζα που προστίθεται στον παγετώνα από τις χιονοπτώσεις.

  • Το Denman είχε χάσει περίπου 268 δισ. τόνους πάγου

Άλλες πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι με τις χιονοπτώσεις που λαμβάνονται υπόψη, το Denman είχε χάσει ακόμα περίπου 268 δισ. τόνους πάγου – περίπου 7 δισ. τόνους ετησίως – μεταξύ 1979 και 2017.

Ο Rintoul δήλωσε ότι οι ερευνητές ελπίζουν να συλλέξουν περαιτέρω δεδομένα χρησιμοποιώντας το νέο παγοθραυστικό της Αυστραλίας, RSV Nuyina, σε ένα ταξίδι που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2025.

Η Sue Cook, παγετωνολόγος στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, δήλωσε ότι μέχρι σχετικά πρόσφατα η ανατολική Ανταρκτική δεν θεωρούνταν πιθανό να παρουσιάσει ταχεία απώλεια πάγου, επειδή το νερό στην περιοχή αυτή ήταν κυρίως κρύο.

«Πρόσφατα όμως συνειδητοποιήσαμε ότι σε ορισμένες τοποθεσίες σχετικά θερμό νερό μπορεί να φτάσει στο στρώμα πάγου της ανατολικής Ανταρκτικής και αυτή η ερεύνα επιβεβαιώνει ότι μία από αυτές τις τοποθεσίες είναι ο παγετώνας Denman», δήλωσε η Cook.

Είπε ότι ο παγετώνας Denman θα αποτελέσει ερευνητικό επίκεντρο για το αυστραλιανό πρόγραμμα της Ανταρκτικής τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την περιοχή.

«Ο παγετώνας Denman βρίσκεται σε μια πολύ απομακρυσμένη περιοχή της ανατολικής Ανταρκτικής, η οποία ιστορικά ήταν δύσκολα προσβάσιμη, οπότε είναι φανταστικό να βλέπουμε άμεσες παρατηρήσεις από αυτή την περιοχή», δήλωσε η Cook.

«Μπορούν να μας πουν πάρα πολλά για την τρέχουσα κατάσταση του στρώματος πάγου και για το πώς μπορεί να αλλάζει».

  • Με πληροφορίες από την The Guardian 

Δεν υπάρχουν σχόλια