GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Παγκόσμια επιδημία καρκίνου μεταξύ ατόμων ηλικίας κάτω των 50 ετών μπορεί να εξαπλωθεί…

Μια νέα ανασκόπηση των αρχείων των μητρώων καρκίνου από 44 χώρες διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου πρώιμης έναρξης αυξάνεται ραγ...


Μια νέα ανασκόπηση των αρχείων των μητρώων καρκίνου από 44 χώρες διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου πρώιμης έναρξης αυξάνεται ραγδαία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 13 άλλους τύπους καρκίνου, πολλοί από τους οποίους επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, και η αύξηση αυτή συμβαίνει σε πολλά κράτη μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

Η Iana dos Reis Nunes ήταν 43 ετών και ένιωθε κάτι σαν φούσκα στην κοιλιά της, όταν ξάπλωνε στο πλάι. Μία εξέταση υπέρηχου διαπίστωσε κηλίδες στο συκώτι της, οι οποίες οδήγησαν σε εξετάσεις αίματος και κολονοσκόπηση.

«Υπήρχε ένας όγκος στο μέγεθος της γροθιάς σας, και δεν είχε πόνο και κανένα πρόβλημα με τις κινήσεις του εντέρου ή κάτι τέτοιο», θυμάται ο Brendan Higgins, ο σύζυγός της, ο οποίος εργάζεται ως καλλιτέχνης στη Νέα Υόρκη.

Μέχρι να τον ανακαλύψουν οι γιατροί, ο καρκίνος του παχέος εντέρου της Reis Nunes είχε εξαπλωθεί. Ήταν 4ου σταδίου, που σημαίνει ότι είχε φτάσει και σε άλλα μέρη του σώματός της.

Η οικογένειά της αιφνιδιάστηκε.

«Είχε αποκτήσει ένα μωρό 15 μήνες πριν από τη διάγνωσή της, οπότε είχε κάνει ένα εκατομμύριο εξετάσεις αίματος, ξέρετε, φροντίδα από τους γιατρούς και υπερηχογραφήματα και δεν υπήρχε καμία ένδειξη για τίποτα, απολύτως τίποτα», είπε ο σύζυγός της.

Όταν ο καρκίνος προσβάλλει έναν ενήλικα κάτω των 50 ετών, οι γιατροί τον αποκαλούν περίπτωση πρώιμης εμφάνισης. Αυτοί οι καρκίνοι σε μικρότερες ηλικίες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι.

«Η διατροφή και τα βακτήρια στο έντερό μας, το λεγόμενο μικροβίωμα, παίζουν μεγάλο ρόλο»

Μια νέα ανασκόπηση των αρχείων των μητρώων καρκίνου από 44 χώρες διαπίστωσε ότι η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου πρώιμης έναρξης αυξάνεται ραγδαία για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και 13 άλλους τύπους καρκίνου, πολλοί από τους οποίους επηρεάζουν το πεπτικό σύστημα, και η αύξηση αυτή συμβαίνει σε πολλά κράτη μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.

Οι συγγραφείς της ανασκόπησης λένε ότι η άνοδος στους νεότερους ενήλικες συμβαίνει εν μέρει λόγω των πιο ευαίσθητων εξετάσεων για ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Αλλά οι εξετάσεις δεν εξηγούν πλήρως την τάση, λέει ο συνεργάτης συγγραφέας Shuji Ogino, καθηγητής παθολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

Ο Ogino λέει ότι η έξαρση οφείλεται σε ένα ανθυγιεινό «στιφάδο» παραγόντων κινδύνου που πιθανώς συνεργάζονται, ορισμένοι από τους οποίους είναι γνωστοί και άλλοι που πρέπει να διερευνηθούν.

Σημειώνει ότι πολλοί από αυτούς τους κινδύνους έχουν αποδεδειγμένη σχέση με τον καρκίνο, όπως η παχυσαρκία, η αδράνεια, ο διαβήτης, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η ρύπανση του περιβάλλοντος και η δυτική διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας και πρόσθετα σάκχαρα, για να μην αναφέρουμε την εργασία σε βάρδιες και την έλλειψη ύπνου.

Υπάρχουν επίσης πολλοί άγνωστοι παράγοντες κινδύνου, όπως ένας ρύπος ή προσθήκες στα τρόφιμα. Κανείς δεν γνωρίζει, είπε.

Ο Ogino πιστεύει ότι το γεγονός ότι τόσοι πολλοί από αυτούς τους καρκίνους – οκτώ από τους 14 που μελετήθηκαν αφορούν το πεπτικό σύστημα – δείχνει ότι η διατροφή και τα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας, το λεγόμενο μικροβίωμα, παίζουν μεγάλο ρόλο.

«Νομίζω ότι αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα σημαντικό κομμάτι, διότι αυτό που δείχνει είναι ότι αλλάζουν τα ποσοστά επικράτησης στις έκθεσης σε μικρές ηλικίες, οι οποίοι παράγουν καρκίνους που εμφανίζονται νωρίτερα», λέει η Δρ Elizabeth Platz, επιδημιολόγος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins, η οποία επίσης εκδίδει το περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, η οποία δεν συμμετείχε στην ανασκόπηση.

Πάρτε την παχυσαρκία. Κάποτε ήταν σπάνια. Όχι μόνο έχει γίνει πιο συνηθισμένο να έχει κανείς επικίνδυνα υψηλό δείκτη μάζας σώματος, αλλά οι άνθρωποι γίνονται παχύσαρκοι νωρίτερα στη ζωή τους, ακόμη και στην παιδική ηλικία, οπότε αυτοί οι κίνδυνοι καρκίνου δημιουργούνται δεκαετίες νωρίτερα από ό,τι για τις προηγούμενες γενιές.

Έκρηξη του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερη ηλικία

Η αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε πρώιμη έναρξη – ο καρκίνος που είχε η Dos Reis Nunes – ήταν ιδιαίτερα απότομη.

Η ειδική ομάδα έρευνας των ΗΠΑ μειώνει τη συνιστάμενη ηλικία για την έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα 45 έτη.

Η ανασκόπηση του Ogino διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των ετών της μελέτης, η μέση ετήσια άνοδος του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους ενήλικες ήταν περίπου 2% στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Γαλλία και την Ιαπωνία. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σχεδόν 3% ετησίως στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία. Στην Κορέα και τον Ισημερινό, είναι περίπου 5% ετησίως.

«Δεν φαίνεται μεγάλο, αλλά μπορείτε να σκεφτείτε τον πληθωρισμό: Αν είναι 2% κάθε χρόνο, θα είναι μια μεγάλη αλλαγή σε 10 ή 20 χρόνια, καταλαβαίνετε;», δήλωσε ο Ogino.

«Δεν είναι ασήμαντο».

Μεταξύ του 1988 και του 2015, αυτές οι ετήσιες αυξήσεις ώθησαν τα ποσοστά των πρώιμων καρκίνων του παχέος εντέρου από σχεδόν 8 ανά κάθε 100.000 άτομα σε σχεδόν 13 ανά 100.000 άτομα – μια αύξηση 63%, σύμφωνα με μια άλλη πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine.

Μελέτες δείχνουν ότι περίπου 1 στους 10 καρκίνους του παχέος εντέρου στις ΗΠΑ διαγιγνώσκεται σε κάποιον που είναι μεταξύ 20 και 50 ετών.

Δεν είναι πια ασθένεια μόνο των ηλικιωμένων

Η Dos Reis Nunes ξεκίνησε θεραπεία το 2017 στα καρκινικά κέντρα Sloan Kettering και Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Ο σύζυγός της θυμάται τους γιατρούς να της εξηγούν ότι ήταν μία από τους ολοένα και περισσότερους νεότερους ασθενείς που έβλεπαν.

«Θυμάμαι ότι ήταν θέμα συζήτησης και στα δύο νοσοκομεία ότι οι άνθρωποι που έπαθαν καρκίνο του παχέος εντέρου γίνονταν όλο και νεότεροι, όλο και περισσότεροι, και δεν μπορούσαν να το εξηγήσουν», δήλωσε ο Higgins.

Ο Higgins λέει ότι πέρασε πολύ χρόνο σε διαδικτυακές ομάδες υποστήριξης, αναζητώντας απαντήσεις και παρηγοριά.

«Οι ομάδες αυτές δεν αποτελούνταν από ανθρώπους στα 60 και στα 70 τους. Ήταν 30άρηδες, 40άρηδες, 50άρηδες. Έτσι συνειδητοποίησα ότι αυτή δεν ήταν πια η ασθένεια των ηλικιωμένων», είπε.

Στην πραγματικότητα, ο συνήθης έλεγχος – με κολονοσκοπήσεις και εξετάσεις που ελέγχουν για αίμα στα κόπρανα – έχει μειώσει τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου και τον έχει καταστήσει λιγότερο θανατηφόρο στους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ακόμη και όταν τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί στα άτομα κάτω των 50 ετών.

Ο Knudson λέει ότι τρία πράγματα θα πρέπει να συμβούν μετά από μεγάλες, οριστικές ανασκοπήσεις όπως αυτή:

«Το πρώτο είναι μια έκκληση για έρευνα ώστε να κατανοήσουμε πραγματικά κάποιες από τις συγκεκριμένες τάσεις που παρατηρούμε», λέει.

Δεύτερον, θέλει να δει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους, η οποία ελπίζει ότι θα βοηθήσει τους ανθρώπους να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους για να ελέγξουν όσους κινδύνους μπορούν.

Τρίτον, οι ομάδες που κάνουν συστάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου θα πρέπει να επανεκτιμήσουν το πότε θα πρέπει να αρχίσουν αυτές οι εξετάσεις. Θα μπορούσε να είναι ότι ορισμένες θα πρέπει να αρχίσουν σε μικρότερες ηλικίες.

Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει ήδη.

Πέρυσι, η αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ενήλικες ώθησε την Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ να μειώσει την ηλικία, στην οποία συνιστά στους γιατρούς να αρχίσουν να ελέγχουν τους ανθρώπους για καρκίνο του παχέος εντέρου στα 45 έτη.

«Εάν πηγαίνετε προς την ηλικία των 45 ετών, θα πρέπει πραγματικά να το σκεφτείτε αυτό και όχι να περιμένετε μέχρι τα 50 ή τα 55», δήλωσε ο Higgins.

Ο Higgins δήλωσε ότι οι πρώτοι 12 μήνες της θεραπείας της συζύγου του για τον καρκίνο ήταν σχεδόν θαυματουργοί, «όπως οι αξιοσημείωτες αντιδράσεις στη χημειοθεραπεία».

«Και στη συνέχεια – διάβασα γι’ αυτό στην πραγματικότητα – μπορεί να ξετυλιχτεί πολύ γρήγορα», είπε.

«Μόλις άρχισε να εξελίσσεται, πήρε την κατηφόρα εξαιρετικά γρήγορα».

Η σύζυγός του πέθανε το 2019, αφήνοντας πίσω την κόρη τους, Maeve, η οποία δεν είχε κλείσει ακόμη τα 4, μια 11χρονη και μια 20χρονη.

  • «Είχαμε μια υπέροχη ιστορία αγάπης», είπε.
  • «Είμαι ακόμα πικραμένος. Ακόμα θυμωμένος.

Η ζωή μου μετά από αυτή την απώλεια, γενικά είναι εντάξει. Όλοι είμαστε καλά.

Αλλά βαθιά μέσα μου θρηνώ που της συνέβη αυτό. Ήταν πολύ καλός άνθρωπος».

Πηγή: ertnews






























































 

Δεν υπάρχουν σχόλια