GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δημοτική Αστυνομία: Έρχονται 1.264 μόνιμες προσλήψεις – Το χρονοδιάγραμμα μέχρι την προκήρυξη

To αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία που θα καταθέσει το υπουργε...


To αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τη Δημοτική Αστυνομία που θα καταθέσει το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα καθορίζει τις νέες αρμοδιότητες και το ρόλο της.

Ανάμεσα στις αλλαγές που θα φέρει το νέο νομοσχέδιο είναι και το καθεστώς της μοριοδότησης των υποψηφίων για την κάλυψη των θέσεων που θα προκηρυχθούν.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, εντός του 2023 θα γίνουν 1.264 προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr , στόχος είναι η σχετική προκήρυξη να έχει βγει από το ΑΣΕΠ τον Φεβρουάριο.

  • Τέλη Νοεμβρίου η εγκύκλιος προς τους δήμους

Μετά την ψήφιση του νομοσχέδιου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου θα Ανάμεσα εκδοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών εγκύκλιος, η οποία θα ενημερώνει του δήμους για τις νέες θέσεις που θα προκύψουν στη Δημοτική Αστυνομία, ενώ παράλληλα θα καλεί τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στην κατάθεση αιτημάτων για την κάλυψη των νέων θέσεων που θα προκηρυχθούν.

Αφού ολοκληρωθεί και η συγκεκριμένη διαδικασία με την κατάθεση των αιτημάτων των δήμων, θα αποσταλεί από το υπουργείο Εσωτερικών η σχετική προκήρυξη στο ΑΣΕΠ προκειμένου να προχωρήσει η έκδοση της νέας προκήρυξης.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ορισμένοι δήμοι της χώρας έχουν ήδη καταθέσει αιτήματα για την πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωση της δημοτικής Αστυνομίας και αφορούν τις προσλήψεις του 2023. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές τα αιτήματα αφορούν λίγο περισσότερες από 200 θέσεις. Οι συγκεκριμένες προσλήψεις έχουν ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα συμπεριληφθούν στις συνολικό αριθμό της νέας προκήρυξης των 1.264 μόνιμων θέσεων στη δημοτική αστυνομία.

Οι υπόλοιποι δήμοι της χώρας θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν νέες αιτήσεις για την πρόσληψη προσωπικού για τη δημοτική αστυνομία μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου που προαναφέραμε.

  • Οι αλλαγές

Σε ότι αφορά τις αλλαγές που θα γίνουν στη δημοτική αστυνομία, σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση που έχει γίνει από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα επιδιώξουν:

  • Την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων:

— Ομαδοποίηση αρμοδιοτήτων σε τρεις κατηγορίες, με γνώμονα τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών και τη συχνότητα άσκησής τους.

— Κατάργηση αρμοδιοτήτων που δεν συνάδουν με τον ρόλο της (π.χ. θεώρηση τιμοκαταλόγων των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων), ή είναι αδύνατον να ασκηθούν από τα στελέχη της (π.χ. τήρηση διατάξεων που αφορούν σε χώρους προσωρινής εγκατάστασης μετακινούμενων πληθυσμιακών ομάδων).

— Αναδιατύπωση των αρμοδιοτήτων, προκειμένου να είναι σαφές το πεδίο άσκησής τους (π.χ. Κ.Ο.Κ.)

— Κατηγοριοποίηση Δήμων με βάση αντικειμενικά κριτήρια (έκταση και πληθυσμό) και ανάθεση άσκησης κατηγοριών αρμοδιοτήτων ανά κατηγορία Δήμων.

— Δυνατότητα επιλογής άσκησης αρμοδιοτήτων για τις δύο πρώτες κατηγορίες Δήμων (έως 3.500 μόνιμους κατοίκους και από 3.501 έως 6.000 μόνιμους κατοίκους) και δυνατότητα επιλογής, επιπλέον των υποχρεωτικών, αρμοδιοτήτων για δύο επόμενες κατηγορίες Δήμων (6.001 έως 50.000 μόνιμους κατοίκους και 50.001 έως 100.000 κατοίκους).

— Άσκηση αρμοδιοτήτων κατόπιν στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας με το ελάχιστα προβλεπόμενο προσωπικό (με πρόβλεψη μεταβατικής διάταξης για τις υφιστάμενες Δημοτικές Αστυνομίες).

— Συσχέτιση ωραρίου Δημοτικής Αστυνομίας με την άσκηση κατηγοριών αρμοδιοτήτων.

— Ρύθμιση όλων των εκκρεμών θεμάτων υπηρεσιακής κατάστασης των δημοτικών αστυνομικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια