GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBALΣε λειτουργία το Ψηφιακό Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας

  Τ α ψηφιακά «εργαλεία» συνθέτουν μία «υπηρεσία μίας στάσης» για την πιστοποίηση της αναπηρίας, αντικαθιστώντας τις γραφειοκρατικές διαδικα...

 


Τα ψηφιακά «εργαλεία» συνθέτουν μία «υπηρεσία μίας στάσης» για την πιστοποίηση της αναπηρίας, αντικαθιστώντας τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι πρότινος και επιλύοντας χρόνια προβλήματα που επιβάρυναν τους πολίτες με παρατεταμένες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ειδικότερα, τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ είναι η νέα υπηρεσία μέσω της οποίας υποβάλλονται ηλεκτρονικά και αξιολογούνται τα αιτήματα για πιστοποίηση αναπηρίας.

Η ψηφιοποίηση του συστήματος φέρνει τις παρακάτω αλλαγές στην εξυπηρέτηση των πολιτών:

  • Η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας απλοποιείται πλήρως και απαιτεί μόνο την υποβολή μίας ηλεκτρονικής αίτησης στη σχετική πλατφόρμα του gov.gr (https://ekepa.epan.gov.gr/kepa/web/). Ο αιτών εξετάζεται μόνο μία φορά από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή και στη συνέχεια λαμβάνει ψηφιακά την ενιαία ιατρική γνωμάτευση για τον φάκελό του.
  • Η ενιαία ιατρική γνωμάτευση είναι πια αυτόματα δεσμευτική για όλους τους φορείς του Δημοσίου.
  • Καταργείται πλήρως το παράβολο (αξίας 46,14 ευρώ) που απαιτούνταν για την πιστοποίηση από τα ΚΕΠΑ.
  • Όλες οι διαδικασίες γίνονται μέσα από την Εθνική Πύλη Αναπηρίας, τον νεοσύστατο κεντρικό ηλεκτρονικό κόμβο που δημιουργήθηκε και όπου όλοι οι πολίτες με αναπηρία έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες για την ταχεία εξυπηρέτηση ή ενημέρωσή τους, δίχως ταλαιπωρία ή κόστος.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται ο πολίτης και επιταχύνεται η χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης αναπηρίας, ενώ η πιστοποίηση, καθότι είναι ενιαία, ισχύει για την ικανοποίηση κάθε άλλης ασφαλιστικής ή προνοιακής παροχής για την οποία γίνεται αίτηση.

Αντίθετα, πριν την ενεργοποίηση της Εθνικής Πύλης πολίτες με αναπηρία επισκέπτονταν τρεις ή τέσσερις φορές τα ΚΕΠΑ κατά την αξιολόγηση της αίτησής τους, ενώ, παράλληλα, ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν διαφορετικές διαδικασίες για κάθε κρατική παροχή. Η είσοδος στο σύστημα των Ψηφιακών ΚΕΠΑ είναι απλή και γίνεται με τη χρήση των στοιχείων του Taxis.

«Πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των προβλημάτων μας βρισκόταν η πραγματικότητα την οποία αντιμετώπιζαν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, ως προς τον τρόπο λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που -παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειες των εργαζόμενων στα κέντρα αυτά- στη συνείδηση των ατόμων με αναπηρία, λόγω διαδικαστικών ελλείψεων, είχαν μετατραπεί από κέντρα πιστοποίησης αναπηρίας σε κέντρα περιφρόνησης αναπήρων» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με άτομα με αναπηρία κατά την παρουσίαση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων.

«Ακριβώς αυτή τη σημαντική αλλαγή στις διαδικασίες των ΚΕΠΑ είχαμε τη δυνατότητα να δρομολογήσουμε, κάνοντας μια σειρά από αλλαγές οι οποίες μου φαίνονται εκ των υστέρων απολύτως αυτονόητες».

Τόνισε πως το ζητούμενο ήταν να υλοποιηθούν αλλαγές που θα διευκόλυναν στην πράξη τους πολίτες, καταπολεμώντας διεγνωσμένα προβλήματα.

«Θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να μπορούμε να οικοδομήσουμε μια κοινωνία η οποία να είναι πραγματικά ανεκτική και να αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου σε όλες της τις εκφάνσεις. Διότι μόνο με αυτό τον τρόπο, αν βάλουμε για λίγο τον εαυτό μας στα παπούτσια ενός ατόμου με αναπηρία, ενός νέου ανθρώπου που κινείται στο φάσμα των δυσκολιών μάθησης, τότε θα μπορούμε να αντιληφθούμε λίγο τον τρόπο με τον οποίο και εμείς πρέπει να τους φερόμαστε», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Τα Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Εθνική Πύλη Αναπηρίας είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση και έρχονται να βελτιώσουν στην πράξη την καθημερινότητα χιλιάδων ατόμων με αναπηρία. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, ή αλλιώς ΚΕΠΑ όπως συνηθίζουμε να τα λέμε, είναι συνυφασμένα με την ταλαιπωρία, την αγανάκτηση, τις καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων πιστοποίησης. Μπροστά σε αυτόν τον παραλογισμό δεν μπορούσαμε να μείνουμε αδρανείς. Για αυτό και από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θέλησα να εστιάσω στο πώς οι συμπολίτες μας με αναπηρία θα μπορέσουν να δουν εμπράκτως την καθημερινότητα και τη σχέση τους με τον ΕΦΚΑ, τον ΟΠΕΚΑ και τα ΚΕΠΑ να βελτιώνεται» δήλωσε, με τη σειρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

«Παρουσιάζουμε την Εθνική Πύλη Αναπηρίας, μέσω της οποίας απλουστεύουμε και ψηφιοποιούμε μια σειρά πολύ συχνών αλληλεπιδράσεων των ΑμεΑ με το Δημόσιο. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε όσο το δυνατόν πιο απλές διαδικασίες για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Κωστή Χατζηδάκη και την ομάδα του για την άψογη συνεργασία. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών -και ιδίως των πιο αδύναμων- κι αυτό συνιστά μια δέσμευση που έχει αναλάβει από την πρώτη ημέρα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε, τέλος, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια