GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πιερρακάκης: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και δεν πρόκειται να αλλάξουμε εκ νέου τον εκλογικό νόμο

«Στόχος μας είναι η αυτοδύναμη επανεκλογή» δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης


«Στόχος μας είναι η αυτοδύναμη επανεκλογή» δηλώνει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Τέλος στα σενάρια περί νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου προκειμένου να δίνεται μπόνους περισσότερων εδρών στο πρώτο κόμμα για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, βάζει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης με συνέντευξή του. Όπως τόνισε, «έχουν γίνει ήδη σχετικές τοποθετήσεις από τον υπουργό Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη. Κρατάμε αυτό το οποίο έχει ήδη ειπωθεί: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος, θα γίνουν με αυτό τον εκλογικό νόμο».

Πρόσθεσε δε, ότι αυτή η συζήτηση έχει γεννηθεί από την ανάγκη σταθερότητας της χώρας. «Από την ανάγκη να υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία πραγματικά θα μπορεί να ανταποκρίνεται σε πολλαπλές κρίσεις, όπως αυτές που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια. Ποιος θα περίμενε το 2019 ότι θα έχουμε αφενός μια παγκόσμια πανδημία, υβριδικές κρίσεις στα σύνορά μας και τρίτον ότι θα έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία; Αυτού του τύπου η διαχείριση κρίσεων απαιτεί σταθερή κυβέρνηση. Ακριβώς γι’ αυτό θα πρέπει η συγκεκριμένη κυβέρνηση να επανεκλεγεί αυτοδύναμα στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, προσπερνώντας την απλή αναλογική» ήταν τα λόγια του.

Ερωτηθείς για τις υποκλοπές το μέλος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «η συζήτηση αυτή έχει ήδη γίνει στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και μέσω όλων των προβλεπόμενων θεσμικών διαδικασιών. Είναι σημαντικό να κρατήσουμε δυο πράγματα. Το ένα είναι η δυνατότητα που έχει δώσει η κυβέρνηση από την αρχή αυτής της θητείας στη μειοψηφία να κάνει εξεταστικές επιτροπές με 120 ψήφους σαν ένα εργαλείο διαφάνειας και διαλόγου. Το δεύτερο, πέραν του τις πταίει στο οποίο θα εστιάσει η εξεταστική επιτροπή, είναι το να σταθούμε στο τι πρέπει να γίνει. Κι έχουν ήδη γίνει σημαντικές θεσμικές αλλαγές, όπως η επαναφορά της δεύτερης εισαγγελικής υπογραφής σε ό,τι αφορά τις επισυνδέσεις, κάτι που είχε αφαιρεθεί το 2018. Αυτή είναι μια παρέμβαση και πρέπει να γίνουν πολλές ακόμα».

Μίλησε δε για την ανάγκη κατάρτισης ενός «ευρύτερου σχεδίου πάνω στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε το επόμενο διάστημα για να φτιάξουμε και τις υπηρεσίες πληροφοριών που αρμόζουν στην εποχή, με όλους τους κινδύνους, όλες τις προκλήσεις, όλες τις γεωπολιτικές παραμέτρους που υπάρχουν στη σκακιέρα».

Ερωτηθείς τέλος για το τι μπορεί να κάνει ένας πολίτης για να προστατευθεί, ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι «δεν αρκεί να φτιάξεις το τέλειο τεχνολογικό σύστημα, πρέπει να επενδύσεις στον άνθρωπο, στον ανθρώπινο παράγοντα. Εδώ αν θέλετε είναι και όλη η συζήτηση περί “Δούρειου Ίππου”, “trojan horse”. Δηλαδή, ένα σύστημα μπορεί να είναι τέλειο και κάποιος να πάρει ένα USB, να το βάλει σε ένα μηχάνημα και το σύστημα να πάψει να λειτουργεί. Υπάρχει μια παράμετρος εκπαίδευσης επομένως. Τί μοιραζόμαστε στα κοινωνικά μέσα, τί γράφουμε για τον εαυτό μας, τί δεν γράφουμε; Σε τί κάνουμε κλικ και σε τί όχι; Όλο αυτό απαιτεί μια αγωγή, μια εκπαίδευση, μια αλλαγή κουλτούρας. Εγώ νιώθω ασφαλής μιλώντας στο κινητό, το συναρτώ όμως με όσα είπα πριν. Με όλη τη διαδικασία της αγωγής, της εκπαίδευσης και της μέριμνας που πρέπει να έχει ο καθένας μας, όχι μόνο στο κινητό, αλλά σε κάθε μέσο τεχνολογικό, μέσω του οποίου αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια