GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δημογραφικό: “Μαύρα” τα μαντάτα για τον κεντρικό και βόρειο Έβρο – ακόμη μεγαλύτερες πληθυσμιακές απώλειες τα επόμενα χρόνια

  Μόνον ένα “αναπτυξιακό σοκ”, που θα δημιουργούσε συνθήκες συγκράτησης του νέου πληθυσμού που τους έχει απομείνει και παράλληλα θα προσέλκυ...

 


Μόνον ένα “αναπτυξιακό σοκ”, που θα δημιουργούσε συνθήκες συγκράτησης του νέου πληθυσμού που τους έχει απομείνει και παράλληλα θα προσέλκυε νέο κόσμο, φαίνεται ότι θα μπορούσε να σώσει τους δήμους Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου από την πληθυσμιακή αποψίλωσή τους.

Τα προσωρινά αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον του βορείου και κεντρικού Έβρου, οι τρεις δήμοι των οποίων βρίσκονται σε δυσχερή δημογραφική κατάσταση, με τα φυσικά τους ισοζύγια να είναι ήδη πολύ αρνητικά και τις προβλέψεις να διαβλέπουν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες τις επόμενες 1-2 δεκαετίες.

“Κι ενώ ο δήμος Αλεξανδρούπολης κρατιέται πάνω-κάτω στον πληθυσμό του, οι υπόλοιποι δήμοι δεν βρίσκονται σε καλή κατάσταση, με την Ορεστιάδα να παρουσιάζει μείωση πληθυσμού κατά 16%, το Διδυμότειχο κατά 17% και το Σουφλί κατά 21%”, δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και την εκπομπή “Άκου να δεις” ο καθηγητής δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βύρων Κοτζαμάνης, που μαζί τον Βασίλη Παππά του Πανεπιστημίου Πατρών ανέλυσαν τα προσωρινά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού 2021.

“Είναι όντως σημαντικές μειώσεις πληθυσμού”, πρόσθεσε ο ίδιος, βάζοντας στην “εξίσωση” τους δύο κυριότερους αρνητικούς παράγοντες που φαίνεται ότι καθορίζουν και τις δυσοίωνες προβλέψεις για τους τρεις δήμους του Έβρου, αφενός, δηλαδή, το υψηλά αρνητικό ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων και αφετέρου την ηλικιακή δομή του πληθυσμού που έχει απομείνει.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τον δήμο Ορεστιάδας, που “έχασε” 6.000 κατοίκους μέσα σε μία δεκαετία, ο κ. Κοτζαμάνης εξήγησε ότι οι 3.000 “απώλειες” αντιστοιχούν στη διαφορά γεννήσεων-θανάτων και οι υπόλοιπες 3.000 σε νέους ανθρώπους που έφυγαν είτε για άλλη περιοχή της χώρας είτε για το εξωτερικό.

“Επιπλέον, όταν οι άνω των 65 ετών αντιστοιχούν στο 28% του πληθυσμού του δήμου και κάτω του 20% είναι οι νέοι του, την επόμενη δεκαετία θα είναι ακόμα περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις και η ζυγαριά θα γίνει ακόμα πιο αρνητική”.

Στην ίδια ή και χειρότερη κατάσταση βρίσκονται οι δήμοι Διδυμοτείχου και Σουφλίου, “καθώς ήδη οι πληθυσμοί τους είναι μικρότεροι”, συμπλήρωσε ο καθηγητής δημογραφίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

“Πρέπει να προσελκύσετε κόσμο, όμως, απ΄ ό,τι φαίνεται τον απωθείτε”, διαπίστωσε ο κ. Κοτζαμάνης, σημειώνοντας ωστόσο ότι στην ίδια δυσχερή δημογραφική κατάσταση με τους τρεις ηπειρωτικούς δήμους του Έβρου βρίσκονται και πάρα πολλοί άλλοι δήμοι της χώρας.

“Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσει η φυγή των νέων ανθρώπων, όμως αυτό έχει να κάνει με τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Το δεύτερο ανάχωμα είναι τα νέα ζευγάρια να κάνουν περισσότερα παιδιά απ’ ό,τι οι γονείς τους. Και σε αυτό όμως, είναι γνωστό ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει το ευνοϊκότερο περιβάλλον για τη δημιουργία οικογένειας”, σχολίασε ο ίδιος.

Καταλήγοντας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “το δημογραφικό δεν λύνεται με ευχές”, αλλά με πολιτικές και μέτρα, ώστε να αλλάξουν οι τάσεις και να βελτιωθούν οι αριθμοί μετά από 15-20 χρόνια. “Δυστυχώς, όμως, οι πολιτικοί βλέπουν τον βραχύ χρόνο και όχι τον απώτερο”, διαπίστωσε ο κ. Κοτζαμάνης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι “τα τελευταία χρόνια όλοι άρχισαν να καταλαβαίνουν τι γίνεται με το δημογραφικό…”.

  • ΕΡΤ Ορεστιάδας
  • Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια