GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τουρισμός: Όλα δείχνουν επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου το φθινόπωρο

Το σενάριο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου φανερώνουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eur...


Το σενάριο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου φανερώνουν τα στοιχεία του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για τις επόμενες έξι εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, με αφετηρία την τρέχουσα εβδομάδα και μέχρι τις 16 Οκτωβρίου ο αριθμός των πτήσεων στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, γεγονός που καθιστά εφικτό τον στόχο για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου το φθινόπωρο, αλλά και για νέο ρεκόρ στον τουρισμό.

Ενδεικτικά, την εβδομάδα από 3 έως 9 Οκτωβρίου προβλέπονται συνολικά περίπου 4.940 πτήσεις, με το αεροδρόμιο της Αθήνας να συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το πτητικό έργο καταγράφει ισχυρή ανάκαμψη, ενώ τον Σεπτέμβριο αναμένεται τις Παρασκευές ο αριθμός των πτήσεων να αντιστοιχεί στο 88% των επιπέδων του 2019. Σύμφωνα με το Eurocontrol η τάση ανάκαμψης αναμένεται να είναι ελαφρώς υψηλότερη τον Οκτώβριο, οπότε πανευρωπαϊκά ο αριθμός των πτήσεων θα διαμορφωθεί σε 31.000 τις ημέρες αιχμής (κυρίως την Παρασκευή και το Σάββατο).

Το πτητικό έργο αποτελεί έναν από τους δείκτες που καταδεικνύουν τις καλές επιδόσεις του τουρισμού. Αυτό προκύπτει και από την επιβατική κίνηση στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που αγγίζει τα μεγέθη του 2019. Στον ΔΑΑ, τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση ανήλθε σε 2,83 εκατ. άτομα, έχοντας μειωθεί κατά 5,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Η επιβατική κίνηση εσωτερικού εμφάνισε πτώση μόλις 0,3%, η οποία υπήρξε μεγαλύτερη και ανήλθε στο 7,2% για τη διεθνή επιβατική κίνηση. Συνολικά, κατά το πρώτο επτάμηνο της χρονιάς η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου άγγιξε τα 11,8 εκατ., παραμένοντας μειωμένη κατά 17,1% σε σύγκριση με το 2019.

Στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η επιβατική κίνηση υπήρξε υψηλότερη κατά 11% τον φετινό Ιούλιο, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2019. Σύμφωνα με παράγοντες των αερομεταφορών, τους επόμενους μήνες κρίσιμο ρόλο στις επιδόσεις των αερομεταφορών θα διαδραματίσουν οι πληθωριστικές πιέσεις που επηρεάζουν άμεσα την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, αλλά και οι τιμές του πετρελαίου.

Σε ετήσια βάση, μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η τιμή του αεροπορικού καυσίμου υπερτριπλασιάστηκε –στα 379 δολάρια ανά γαλόνι από 103 δολάρια– σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol.

Δεν υπάρχουν σχόλια