GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό της ενίσχυσης και ο αριθμός των δικαιούχων

  Τι προβλέπει το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

 


Τι προβλέπει το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση και θα ανακοινώσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τις νέες φωτιές που αναμένεται να ανάψει στους οικογενειακούς προϋπολογισμού το ράλι των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο επιχειρεί να περιορίσει από τώρα η κυβέρνηση σχεδιάζοντας την αύξηση τουλάχιστον κατά 20% του κονδυλίου που θα διατεθεί φέτος από τον κρατικό προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης αλλά και τη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων.

Στο πακέτο των μέτρων στήριξης των νοικοκυριών κατά της ενεργειακής ακρίβειας που αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα περιλαμβάνεται σύμφωνα με πληροφορίες και η αύξηση πάνω από 200 εκατ. ευρώ του επιδόματος θέρμανσης. Η ενίσχυση του επιδόματος θα συνοδευτεί από διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί το ποσό που θα λάβουν τα νοικοκυριά που διαμένουν κυρίως σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες και το επίδομα να δοθεί σε περισσότερους.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα υπάρξει αναπροσαρμογή του κατώτερου και του ανώτερου ποσού της επιδότησης που σήμερα βρίσκεται στα 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα και παράλληλα η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να δοθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι το επίδομα θέρμανσης έλαβαν  827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι τα περισσότερα νοικοκυριά έχουν άδειες τις δεξαμενές πετρελαίου καθώς πριν το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ανέβει στο 1,6 ευρώ το λίτρο με αποτέλεσμα το  κόστος αγοράς να είναι απαγορευτικό για όσους ήθελαν να γεμίσουν προκαταβολικά τις δεξαμενές για το φετινό χειμώνα που προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολος.

Εκτιμάται ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, που θα ξεκινήσει να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου, θα είναι 50% – 55% υψηλότερη από πέρυσι.

Τι ισχύει

Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς το επίδομα θέρμανσης χορηγείται σε όσους χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς μέχρι 3.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Δικαιούχοι είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ ως εξής:
  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια