GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ – Η απειλή Ερντογάν για είσοδο στον Οργανισμό της Σανγκάης

  Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, όμως ο...

 


Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, όμως οι σχέσεις του με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν δεν είναι οι καλύτερες δυνατές το τελευταίο χρονικό διάστημα και αυτό, όπως φαίνεται, πολύ δύσκολα θα αλλάξει.
Αντίθετα, όσο περνούν οι μέρες και μετά τις δηλώσεις που γίνονται εκατέρωθεν, το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο μεταξύ των δύο χωρών σε διπλωματικό επίπεδο. Η γνώμη του κ. Μπάιντεν για τον Ερντογάν είχε εκφραστεί στο παρελθόν: «Πρέπει να τελειώνουμε με αυτόν, να τελειώνουμε με δημοκρατικό τρόπο», είχε πει για τον Τούρκο πρόδρο, ενώ και η Αγκυρα βλέπει με δυσφορία τη συγκεκριμένη στάση.

  • Ενόχληση Ερντογάν κατά Μπάιντεν

«Η Αμερική στέλνει όπλα στην Αλεξανδρούπολη, στην Ελλάδα; Στέλνει αεροπλάνα; Προσπαθεί να μας απειλήσει με τα S-300;», είχε πει δημόσια ο Ερντογάν πριν από μερικές μέρες, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυσαρέσκειά του για τις σχέσεις των χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Μετά το μπλόκο των F-35, την καθυστέρηση της απάντησης για τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την πρόσφατη ιστορική απόφαση για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, η ενόχληση είναι εμφανής.

«Η άρση του εμπάργκο όπλων είναι ατυχής και κοντόφθαλμη για την περιοχή. Η απόφαση αυτή, η οποία θα βλάψει την ειρήνη στην περιοχή και θα καταστήσει τη μη λύση μόνιμη, θα πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατό», είχε πει ο Φουάτ Οκτάι, αντιπρόεδρος της Τουρκίας.

  • Παίζει το… χαρτί του «Οργανισμού της Σανγκάης»

Τόσο αξιωματούχοι όσο και τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ανοιχτά πλέον ότι οι ΗΠΑ δεν τηρούν την τακτική των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία.

«Δεν κρατάτε ισορροπία πλέον, παίρνετε το μέρος της Ελλάδας», τόνισε μεταξύ άλλων Υφυπουργός της Τουρκίας

Ο Ερντογάν εντωμεταξύ θέλει να τραβήξει ένα ακόμη χαρτί και αυτό που τόνισε κατά την αναχώρησή του από το Ουζμπεκιστάν, όπου εθεάθη αγακαζέ με τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, είναι ότι θέλει να εντάξει την Τουρκία στον «Οργανισμό της Σανγκάης», έναν είδος αντίπαλου δέους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια κίνηση που είναι πιθανό να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα…

Δεν υπάρχουν σχόλια