GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι συνταξιούχοι χάνουν το έκτακτο επίδομα 250 ευρώ

Τρεις είναι συνολικά οι κόφτες που θα στοιχίσουν την επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ στους συνταξιούχους.


Τρεις είναι συνολικά οι κόφτες που θα στοιχίσουν την επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ στους συνταξιούχους.

Οι διευκρινίσεις και οι επεξηγήσεις των μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δόθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς. Ειδικότερα, από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο έγινε εξειδίκευση των μέτρων ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από την ΔΕΘ.

Για την επιταγή ακρίβειας, ο Υπουργός τόνισε ότι δικαιούχοι είναι 2,3 εκατομμύρια πολίτες στους οποίους θα δοθούν 496 εκατ. ευρώ. Αναφερόμενος στην οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ είπε ότι οι δικαιούχοι διευρύνονται και θα είναι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέχρι 800 ευρώ κι όχι μέχρι 600 ευρώ.

Ποιοι θα λάβουν τα 250 ευρώ τον Δεκέμβριο:

  • – χαμηλοσυνταξιούχοι περίπου 750.000
  • – 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες
  • – περίπου 175.000 άτομα με αναπηρία
  • – μακροχρόνια άνεργοι που ανήκουν στο Μητρώο της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ.

Το διπλό ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα λάβουν περίπου 225.000 δικαιούχοι και τη μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού περίπου 734.000 δικαιούχοι.

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ χορηγείται σε όσους τον Νοέμβριο του 2022 θα λάβουν:

α) οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

β) προσυνταξιοδοτική παροχή,

γ) αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),

Αναλυτικά δικαιούχοι είναι 1 εκατ. συνταξιούχοι, με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ, έναντι 600 ευρώ τον Απρίλιο, 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ, 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμΕΑ και μακροχρόνια άνεργοι που ανήκουν στο Μητρώο της ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ, όπως είχε ανακοινώσει από την ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιπλέον, 225.000 δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα δουν διπλή δόση τον Δεκέμβριο και 800.000 δικαιούχοι επιδόματος παιδιών/ΟΠΕΚΑ θα δουν 1,5 επιπλέον μηνιαία δόση. Συνολικά, δικαιούχοι του μέτρου είναι 2,3 εκατ. πολίτες και το κόστος ανέρχεται στα 496 εκατ. ευρώ. Διευκρινίζεται πως από τις 15 μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί η επιταγή ακρίβειας ύψους όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, η καταβολή θα γίνει σε διαφορετική ημερομηνία για την κάθε κατηγορία. Η καταβολή για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα γίνει από τον ΕΦΚΑ, για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τα άτομα με αναπηρία από τον ΟΠΕΚΑ και για τους μακροχρόνια ανέργους από την ΔΥΠΑ.

Ποιοι χάνουν το έκτακτο επίδομα

Την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα θα λάβουν περίπου 1 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίο εισόδημα έως 800 ευρώ. Συνεπώς, δικαιούχοι είναι όσοι έχουν εισόδημα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και από άλλες πηγές (π.χ. ενοίκια) έως 800 ευρώ τον μήνα. Υπενθυμίζεται πως πέρσι ο αντίστοιχος κόφτης ήταν τα 600 ευρώ

Ο δεύτερος «κόφτης», αναμένεται να είναι το περιουσιακό κριτήριο. Πέρυσι το όριο της αξίας της περιουσίας δεν έπρεπε να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ.

Τρίτος κόφτης είναι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Φέτος το όριο για το οικογενειακό εισόδημα έρχεται στα 16.800 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 14.400 ευρώ.

Το παράδοξο

Πρακτικά αυτό σημαίνει οτι δύο συνταξιούχοι κάτω από την ίδια στέγη που λαμβάνουν 800 ευρώ σύνταξη έκαστος χωρίς άλλα εισοδήματα δηλώνουν ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 19.200 ευρώ, ήτοι πάνω από το όριο των 16.800 ευρώ, με αποτέλεσμα να χάσουν το επίδομα.

Επομένως, για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει ένας από τους δύο να εισπράττει χαμηλότερη σύνταξη ή η σύνταξη του καθενός δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 700 ευρώ προκειμένου συνολικά να μην υπερβαίνουν τον κόφτη του οικογενειακού εισοδήματος.

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι

Συνταξιούχοι αγρότες του πρ. ΟΓΑ που δεν λαμβάνουν επικουρική και είναι κατά κανόνα χαμηλοσυνταξιούχοι

Συνταξιούχοι μισθωτοί του πρ. ΙΚΑ με 15ετίες και χαμηλές συντάξεις κύριες και επικουρικές. Για παράδειγμα, κύρια 450 ευρώ και επικουρική 150 ευρώ.

Χαμηλοσυνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες του πρ. ΟΑΕΕ με χαμηλές συντάξεις που δεν εισπράττουν επικουρική.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια