GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ο βρόμικος πόλεμος της Jandarma στον Εβρο

Η υβριδική επίθεση που ξεκίνησε στα βόρεια σύνορά μας το 2020 και αφορούσε τη μαζική μεταφορά μεταναστών, λίγο έξω από το τελωνείο στις Καστ...


Η υβριδική επίθεση που ξεκίνησε στα βόρεια σύνορά μας το 2020 και αφορούσε τη μαζική μεταφορά μεταναστών, λίγο έξω από το τελωνείο στις Καστανιές, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο πλαίσιο του υβριδικού κλεφτοπόλεμου με την καθοδήγηση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής της Jandarma.

Όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες συγκλίνουν – όπως αποκαλύπτει σήμερα σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ η ηλεκτρονική εφημερίδα “POLITICAL” –  στο γεγονός ότι η τουρκική στρατοχωροφυλακή συλλαμβάνει Σύρους πολίτες και ουσιαστικά τους εκβιάζει, λέγοντάς τους πως είτε θα γυρίσουν πίσω στη Συρία είτε θα τους μεταφέρουν στον Έβρο. Όταν, λοιπόν, φτάνουν στον Έβρο -τους μεταφέρουν, μάλιστα, με λεωφορεία- τους παραδίδουν σε διακινητές με τους οποίους έχουν συνεννοηθεί, για να τους περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

Οι μετανάστες μεταφέρονται σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει καν ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Έπειτα, καθοδηγούνται προς τα περάσματα του Έβρου, ακόμα και σε νησίδες που διαμορφώνει η ροή του ποταμού. Σε βίντεο που αποκάλυψε προ ημερών το Open, φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι ομάδες των παράτυπων μεταναστών κατεβαίνουν στον ποταμό, συνοδεία των τουρκικών Αρχών. Οι Τούρκοι όχι μόνο δεν σταματούν τις ομάδες των μεταναστών, όπως έχουν υποχρέωση να κάνουν, αλλά φτάνουν σε σημείο να τους υποδείξουν και πού να πάνε για να βρουν τον διακινητή που τους περιμένει.

Τι είναι το push forward;

Τα ντοκουμέντα, λοιπόν, είναι αδιάψευστα και αποτυπώνουν με ακρίβεια τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο. Υλοποιώντας ένα, όπως φαίνεται, οργανωμένο σχέδιο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού ζητήματος από την Άγκυρα, προχωρώντας σε βίαιες προωθήσεις μεταναστών (push forwards). Η τουρκική στρατοχωροφυλακή, με τη χρήση διάφορων οχημάτων στρατιωτικού τύπου, μεταφέρει δεκάδες μετανάστες κάθε φορά. Αφού αποβιβάζονται από τα οχήματα, οι μετανάστες ξεκινούν να περπατούν προς την κατεύθυνση που τους έχει υποδειχθεί. Μάλιστα, σε φωτογραφίες που έχουν δει τη δημοσιότητα αξιωματικοί της Jandarma  εμφανίζονται, κρατώντας όπλα, να συνοδεύουν τους μετανάστες προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι κινήσεις που έχουν καταγραφεί

θυμίζουν αρκετά την αντίστοιχη ασύμμετρη απειλή, όπως αυτή εκδηλώθηκε την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαρτίου του 2020 στον Έβρο, η οποία αντιμετωπίστηκε επιτυχώς από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως τότε, έτσι και σήμερα, η Jandarma φαίνεται ότι ενεργεί ως το «μακρύ χέρι» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία σημειωτέον υπάγεται και αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο της Τουρκίας.

Πρόκειται για ένα άριστα εκπαιδευμένο ένοπλο σώμα 270.000 αντρών, που είναι πιστό στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αναλαμβάνει όλες τις βρόμικες αποστολές. Η Jandarma έχει μετατραπεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 σε θεματοφύλακα του καθεστώτος Ερντογάν, διεκπεραιώνοντας την επιθετική ατζέντα της τουρκικής προεδρίας τόσο στο εσωτερικό, με την υιοθέτηση αυταρχικών μεθόδων έναντι των αντιπάλων της, όσο και στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας το βάρος των επιχειρήσεων κατά των Κούρδων αλλά και τις υβριδικές επιχειρήσεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο μέσω της συντονισμένης προώθησης  μεταναστών.

Είναι προφανές ότι η Αθήνα έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό για την αντιμετώπιση οιασδήποτε επίθεσης ή προβοκάτσιας από την πλευρά των Τούρκων.

Στρατοχωροφυλακή και… Μεσαίωνας

Η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής (τουρκικά: Jandarma Genel Komutanlığı) ή Τουρκική Χωροφυλακή (Türk Jandarması) αποτελεί κλάδο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, υπεύθυνο για τη διατήρηση της δημόσιας τάξης σε περιοχές που δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των αστυνομικών δυνάμεων (γενικά στις αγροτικές περιοχές), καθώς και για την εξασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας και γενικά τον έλεγχο των συνόρων, μαζί με την εκτέλεση άλλων ειδικών καθηκόντων που της ανατίθενται με ορισμένους νόμους και κανονισμούς.

Η Χωροφυλακή είναι ουσιαστικά μια κυβερνητική ένοπλη υπηρεσία επιβολής του νόμου,

στρατιωτικής φύσης. Στη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής υπάγεται η Στρατονομία (Askeri nzibat), υπεύθυνη για την αστυνόμευση των Ενόπλων Δυνάμεων και δύο ταξιαρχίες ειδικών δυνάμεων, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων Χωροφυλακής (Jandarma Özel Harekat) και η Διοίκηση Δημόσιας Ασφάλειας Χωροφυλακής (Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı). Ως μέρος των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής υπάγεται στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο, όσον αφορά θέματα που σχετίζονται με τη

στρατιωτική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και στο υπουργείο Εσωτερικών σε θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη.

Ο διοικητής της Χωροφυλακής υπάγεται στον υπουργό Εσωτερικών. Η Χωροφυλακή έχει τις ρίζες της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την οργάνωση στρατιωτικής επιβολής του νόμου «Subaşı» (αργότερα γνωστή ως «Zaptiye»), η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφάλειας και προστασίας. Στο παρελθόν, μια παρόμοια δύναμη ονομαζόταν «Şurta», κατά τη διάρκεια της μεσαιωνικής αυτοκρατορίας των Σελτζούκων.

Πηγη: https://www.political.gr/political-24-08-22/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια