GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Διπλός πράκτορας ο Ερντογάν;

  Αυτό είναι το ερώτημα που αναμφισβήτητα δημιουργήθηκε στο μυαλό του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy όταν συνάντησε τον Τούρκο ομόλογ...

 


Αυτό είναι το ερώτημα που αναμφισβήτητα δημιουργήθηκε στο μυαλό του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy όταν συνάντησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Lviv την Πέμπτη. Από όλα τα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είναι εύκολα ο πιο ολισθηρός  όσον αφορά τις πίστεις του. 

Από τη μια πλευρά, ο Ζελένσκι έχει λόγους να ευχαριστεί τον Τούρκο ηγέτη. Ο Ερντογάν προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ουδέτερος διαμεσολαβητής ισχύος στη Μαύρη Θάλασσα, μεσολαβώντας μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για να επιτραπεί η επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια. Μια τουρκική εταιρεία – ένα από τα στελέχη της οποίας είναι ο γαμπρός του Ερντογάν – είναι ο προμηθευτής των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar που έχουν δώσει στις ουκρανικές δυνάμεις μια αποφασιστική ώθηση στο πεδίο της μάχης, και εξοργίζει το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ερντογάν έκλεισε επίσης τη Μαύρη Θάλασσα για τις ρωσικές ναυτικές ενισχύσεις μέσω του Βοσπόρου. 

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία αντιμετωπίζει κατηγορίες ότι είναι κερδοσκόπος πολέμου, ή μάλλον αυτό που οι ειδικοί των κυρώσεων αποκαλούν «μαύρο ιππότη» — ένα έθνος που βοηθά στην αποφυγή των διεθνών εμπάργκο για δικό του όφελος. Η άνοδος του εμπορίου Τουρκίας-Ρωσίας και η υιοθέτηση ενός ρωσικού συστήματος πληρωμών από τις τουρκικές τράπεζες από το ξέσπασμα του πολέμου πυροδότησε εικασίες ότι η Άγκυρα εντόπισε τα πλεονεκτήματα του να δώσει χείρα βοηθείας στη Μόσχα, καθώς η δική της κακοδιαχειριζόμενη και ακρωτηριασμένη από τον πληθωρισμό οικονομία της κατακλύζεται.

Η Τουρκία «είναι υπέρ της Ουκρανίας χωρίς να είναι κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης Sinan Ülgen, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Carnegie Europe. 

Πολλοί δυτικοί διπλωμάτες, ωστόσο, είναι λιγότερο επιεικείς για το διπλό παιχνίδι της Τουρκίας. “Δεν μπορείτε να είστε και με τις δύο πλευρές σε έναν πόλεμο σαν αυτόν. Είναι μέλος του ΝΑΤΟ!” παραπονέθηκε ένας απεσταλμένος από μια χώρα της ΕΕ. 

Στην πράξη, ελάχιστα μπορούν να κάνουν τα δυτικά έθνη. Υπάρχουν σημεία μόχλευσης που έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, αλλά οι κίνδυνοι από την ανάπτυξή τους είναι μεγάλοι. Η Ελλάδα ήδη κατηγορεί την Τουρκία για ολοένα και πιο επικίνδυνες στρατιωτικές “κροταλίες” με επιδρομές μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο Πέλαγος και ότι σπρώχνει μετανάστες στα ύδατά της. Η Δύση επίσης δεν θέλει ο Ερντογάν να επιστρέψει στο βέτο του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

  • Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον απλώς παρακολουθούν τις κινήσεις της Άγκυρας.

Το εμπόριο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας αυξάνεται. Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία εκτινάχθηκαν από 417,3 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2021 σε 730 εκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2022. Οι εισαγωγές από τη Ρωσία εκτινάχθηκαν από 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2021 σε 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο του 2022. Μειώνοντας τον θόρυβο που δημιουργείται από τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, είναι ακόμη σαφές ότι η Ρωσία έχει πλέον ξεπεράσει την Κίνα ως τη μεγαλύτερη ενιαία πηγή τουρκικών εισαγωγών. Η Ρωσία αντιπροσώπευε μερίδιο 17% των εισαγωγών στην Τουρκία μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2022, σε σύγκριση με μερίδιο 10% ένα χρόνο νωρίτερα. 

*Με πληροφορίες: politico

Δεν υπάρχουν σχόλια