GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ποιος είναι ο κανονικός σφυγμός και πώς θα τον μετρήσω;

  Είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε περιστασιακά ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Αλλά ένας ακανόνιστος σφυγμός μπορεί να είναι σημάδι μιας κα...

 


Είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε περιστασιακά ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Αλλά ένας ακανόνιστος σφυγμός μπορεί να είναι σημάδι μιας καρδιακής πάθησης, όπως η κολπική μαρμαρυγή.


Ο σφυγμός στους περισσότερους ενήλικες σε κατάσταση ηρεμίας είναι μεταξύ 60 και 100 bpm. Όσο πιο καλή φυσική κατάσταση έχετε, τόσο χαμηλότερος είναι ο καρδιακός σας ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας. Για παράδειγμα, οι αθλητές μπορεί να έχουν καρδιακό ρυθμό ηρεμίας από 40 έως 60 bpm ή χαμηλότερο.

Εάν πιστεύετε ότι ο καρδιακός σας ρυθμός είναι συνεχώς πάνω από 120 bpm ή κάτω από 60 bpm, επισκεφτείτε έναν γιατρό για να τον ελέγξετε – αν και αυτό μπορεί να είναι φυσιολογικό για εσάς.

Ο καρδιακός ρυθμός δείχνει την υγεία της καρδιάς

Εάν ελέγξετε τους σφυγμούς σας κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση, θα έχετε μια ιδέα για το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης. Μια συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών είναι επίσης χρήσιμη για την καταγραφή του καρδιακού σας παλμού όταν ξεκουράζεστε και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Οι αερόβιες δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο και το κολύμπι είναι καλοί τύποι άσκησης επειδή αυξάνουν τους παλμούς της καρδιάς και της αναπνοής.

Πώς να βρείτε τον σφυγμό σας

Ο καρδιακός σας ρυθμός ποικίλλει ανάλογα με το τι κάνετε – για παράδειγμα, θα είναι πιο αργός αν κοιμάστε και πιο γρήγορος εάν ασκείστε. Για να μετρήσετε τους χτύπους της καρδιάς σας σε ηρεμία, πρέπει να έχετε καθίσει ακίνητοι πριν ελέγξετε τον σφυγμό σας.

Μπορείτε να βρείτε τον σφυγμό σας στον καρπό ή στο λαιμό σας.

  • Για να βρείτε τον σφυγμό σας στον καρπό:
  • τεντώστε το ένα σας χέρι, με την παλάμη σας στραμμένη προς τα πάνω
  • πιέστε με τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο του άλλου χεριού σας στο εσωτερικό του καρπού σας, στη βάση του αντίχειρά σας – μην χρησιμοποιείτε τον αντίχειρά σας καθώς έχει τον δικό του σφυγμό
  • πιέστε ελαφρά το δέρμα σας μέχρι να νιώσετε τον σφυγμό σας – αν δεν μπορείτε να τον βρείτε, δοκιμάστε να πιέσετε λίγο πιο δυνατά ή μετακινήστε τα δάχτυλά σας

Για να βρείτε τον σφυγμό σας στο λαιμό:

πιέστε τον δείκτη και το μεσαίο δάχτυλο στο πλάι του λαιμού σας, ακριβώς κάτω από το σαγόνι σας και δίπλα στην τραχεία σας – μην χρησιμοποιείτε τον αντίχειρά σας

πιέστε ελαφρά το δέρμα σας για να νιώσετε τον σφυγμό σας – αν δεν μπορείτε να τον βρείτε, δοκιμάστε να πιέσετε λίγο πιο δυνατά ή μετακινήστε τα δάχτυλά σας

Όταν βρείτε τον σφυγμό σας, είτε μετρήστε τον αριθμό των παλμών που νιώθετε για 60 δευτερόλεπτα, είτε μετρήστε τον αριθμό των παλμών για 30 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε με το 2. Το αριθμητικό αποτέλεσμα σας δίνει τους σφυγμούς της καρδιάς σας, δηλαδή τον ​​αριθμό των φορών που χτυπά η καρδιά σας ανά λεπτό (bpm).

Μπορείτε, επίσης, να ελέγξετε αν ο σφυγμός σας είναι κανονικός ή ακανόνιστος, νιώθοντας τον ρυθμό του για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Είναι πολύ συνηθισμένο να έχετε περιστασιακά ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, όπως χαμένους παλμούς. Αλλά ένας ακανόνιστος σφυγμός μπορεί να είναι σημάδι μιας καρδιακής πάθησης, όπως η κολπική μαρμαρυγή (AF). Αυτό είναι πιο πιθανό εάν είστε 65 ετών και άνω. Εάν ανησυχείτε για τον σφυγμό σας επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Πηγή:vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια