GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έξι τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι

  Οι εκρηκτικές τιμές στην ενέργεια προβλέπεται να παραμείνουν υψηλές και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Όπως αναφέρει ο οργανισμός «Your ...

 


Οι εκρηκτικές τιμές στην ενέργεια προβλέπεται να παραμείνουν υψηλές και κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Όπως αναφέρει ο οργανισμός «Your Home», το φθινόπωρο είναι η κατάλληλη περίοδος ώστε να προετοιμάσουμε το σπίτι μας για τον χειμώνα, οπότε και παρατηρείται μεγάλη κατανάλωση ενέργειας λόγω των καιρικών συνθηκών.

Παρακάτω, θα βρείτε τον πλήρη οδηγό για να μετατρέψετε το σπίτι σας σε «οικία χαμηλής κατανάλωσης».

  • Η κατάλληλη θερμοκρασία για το σπίτι

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τις ημέρες που κάνει κρύο φροντίστε η θερμοκρασία του καλοριφέρ ή του κλιματιστικού να μην ξεπερνά τους 21 βαθμούς κελσίου, ενώ τις ζεστές μέρες ο θερμοστάτης καλό είναι να μην είναι κάτω από τους 27 βαθμούς κελσίου.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, για κάθε βαθμό που αυξάνετε τη θέρμανση ή την ψύξη του σπιτιού σας αυξάνετε την κατανάλωση ενέργειας μεταξύ 5% και 10%.

  • Φροντίστε για την καλή μόνωση του σπιτιού

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, έως και το 50% της θερμότητας του σπιτιού σας μπορεί να «δραπετεύσει» μέσα από σχισμές που υπάρχουν στο ταβάνι, στους τοίχους και το πάτωμα.

Πιο συγκεκριμένα, τα παράθυρα μπορούν να αποτελέσουν δίοδο διαφυγής για έως και το 40% της ενέργειας που τόσο ακριβά πληρώνετε για να ζεστάνετε το σπίτι σας.

Για να μειώσετε αυτή τη σπατάλη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χοντρές κουρτίνες καλής ποιότητας ή ακόμα καλύτερα διπλές κουρτίνες, οι οποίες θα κρατούν την επιθυμητή θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπιτιού.

Σε περίπτωση που δεν έχετε διπλά τζάμια, μια καλή και οικονομική λύση για την ενίσχυση της μόνωσης του σπιτιού σας θα ήταν η τοποθέτηση μονωτικής ταινίας γύρω από το παράθυρο.

Σημαντική μπορεί να είναι και η συμβολή της σωστής διαρρύθμισης των επίπλων, επομένως φροντίστε να μην μπλοκάρει κάποιο μεγάλο έπιπλο (όπως ο καναπές σας) τα καλοριφέρ του σπιτιού σας, προκειμένου να διευκολύνετε την κυκλοφορία της ζέστης σε ολόκληρο το δωμάτιο.

  • Προσοχή στις συσκευές «βρικόλακες» που φουσκώνουν το λογαριασμό ρεύματος

Για συσκευές όπως είναι τα πλυντήρια και η τηλεόραση, που δε χρειάζεται να βρίσκονται σε αναμονή όταν δεν τις χρησιμοποιείτε, οι ειδικοί προτείνουν να τις αποσυνδέετε από την πρίζα, καθώς συνεχίζουν να «ρουφούν» ρεύμα ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένες.

  • Προσοχή στο νερό

Μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι ένα ζεστό μπάνιο θα είναι ό,τι πρέπει για να ζεσταθεί χωρίς να ξοδέψει πολλά χρήματα, εντούτοις η ποσότητα της ενέργειας που απαιτείται για τη θέρμανση του νερού είναι τόσο μεγάλη, που σας συμφέρει περισσότερο απλά να ανοίξετε το καλοριφέρ.

  • Σωστή συντήρηση του συστήματος θέρμανσης και ψύξης

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να ελέγξετε την κατάσταση του συστήματος θέρμανσης αλλά και ψύξης και να ολοκληρώσετε τη συντήρησή του.

Ένα καλοδιατηρημένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης μπορεί να είναι πιο αποδοτικό, γλιτώνοντας χρήματα, αλλά και να παραμείνει σε καλή κατάσταση για περισσότερα χρόνια.

  • Οικονομία στο φως

Εάν δεν το έχετε πράξει ακόμα, ήρθε η ώρα να κάνετε τη μετάβαση από τις συμβατικές λάμπες σε λάμπες LED, οι οποίες χρησιμοποιούν 75% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 5 με 10 φορές περισσότερο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια