GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ξανά σε λειτουργία ο Nord Stream 1 – Η Μόσχα δίνει φυσικό αέριο αλλά με… σταγονόμετρο

Σε λειτουργία τέθηκε νωρίς το πρωί σήμερα ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων προγραμματισμένων εργασιών σ...


Σε λειτουργία τέθηκε νωρίς το πρωί σήμερα ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 μετά την ολοκλήρωση των ετήσιων προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης για 10 ημέρες, σύμφωνα με τον φορέα εκμετάλλευσης του αγωγού, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ροή άνοιξε με το σταγονόμετρο, γεγονός που θέτει ερωτηματικά για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται.

Σύμφωνα με ανάρτηση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας, Klaus Müller, στο Twitter, ο αγωγός λειτουργεί με περίπου το 30% της χωρητικότητας και αυτή η ροή είναι εγγυημένη για δύο ώρες, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι σύνηθες να αλλάζει μέσα στην ημέρα ο ρυθμός προμήθειας αερίου.

  • Τι δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις

Μέχρι τώρα καταγράφηκαν στις 29.284.591 κιλοβατώρες (kwh) ανά ώρα σήμερα το πρωί (07:00-08:00 ώρα Ελλάδας), έναντι μηδενικής ροής κατά τις προηγούμενες ώρες, όπως δείχνουν τα στοιχεία από την ηλεκτρονική σελίδα της εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό τα οποία επικαλείται το Reuters και αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ευρώπη παρακολουθεί την κατάσταση με τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου στον αγωγό Nord Stream 1, καθώς σήμερα αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες για την ετήσια συντήρηση του αγωγού, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο εφαρμογής περαιτέρω ενεργειακών περικοπών.

H ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα σημεία διασύνδεσης παροχών OPAL και NEL στη Γερμανία, καταγράφηκε σε μηδενικά επίπεδα (μηδέν κιλοβατώρες / ανά ώρα) για την 21η Ιουλίου (06:00-07:00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τα στοιχεία του διαχειριστή του αγωγού.

  • Μέτρα εξοικονόμησης προτείνει η Κομισιόν

Την ίδια ώρα σε ενεργειακό συναγερμό βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη με την Κομισιόν να προτείνει σχέδιο περιορισμού της κατανάλωσης φυσικού αέριο κατά 15% για όλα τα κράτη μέλη.

Τα μέτρα εξοικονόμησης θα εφαρμοστούν κατά προτεραιότητα στο Δημόσιο Τομέα και στη βιομηχανία, ενώ διευκρινίστηκε πως τα νοικοκυριά και οι κοινωνικές δομές θα προστατευθούν.

Μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 15%, προωθούνται μέτρα όπως οι κοινές προμήθειες αερίου για τις ευρωπαϊκές χώρες, η διαφοροποίηση των προμηθευτών και η ενεργειακή αλληλοβοήθεια των κρατών, παρέχοντας ο ένας στον άλλον ενέργεια, όταν τη χρειάζεται.

Εκστρατείες ευαισθητοποίησης για την εξοικονόμηση ενέργειας θα οργανωθούν, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες στην προσπάθεια.

Παράλληλα, τα κράτη-μέλη θα εκπονήσουν εθνικά σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας, υπολογίζοντας με βάση την κατανάλωση 5ετίας, το ποσό ενέργειας που πρέπει να εξοικονομήσουν. Σε πρώτη φάση η εξοικονόμηση θα είναι σε εθελοντική βάση. Αν όμως παραστεί ανάγκη θα γίνει υποχρεωτική η εφαρμογή τους.







Δεν υπάρχουν σχόλια