GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ε.Ε.: Πως ο κορωνοϊός οδήγησε σε μείωση του πληθυσμού-Τι λένε τα στοιχεία της Eurostat

  Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, με τους θανάτους από κορωνοϊό, να έχουν...

 


Για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώθηκε, όπως ανακοίνωσε η Eurostat, με τους θανάτους από κορωνοϊό, να έχουν ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια.

Ο συνολικός πληθυσμός της Ένωσης διαμορφώθηκε πέρυσι στους 447 εκατομμύρια κατοίκους, αριθμός μειωμένος κατά 172.000 άτομα σε σχέση με το προηγούμενο έτος και κατά 656.000 άτομα από τον Ιανουάριο του 2021.

«Το 2020 και το 2021 η θετική καθαρή μετανάστευση δεν αντιστάθμισε πλέον την αρνητική φυσική μεταβολή στην ΕΕ και, ως συνέπεια, ο συνολικός πληθυσμός της ΕΕ μειώνεται» ανέφερε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία σε ανακοίνωσή της, αποδίδοντας τη μεταβολή στην πανδημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθυσμός της Ελλάδας ανήλθε πέρυσι στα 10,678 εκατομμύρια, μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος κατά 74.800 άτομα. Οι γεννήσεις ήταν λιγότερες από τους θανάτους, όμως η διαφορά των 58.00 ατόμων αντισταθμίστηκε εν μέρει από την άφιξη 16.800 μεταναστών.


Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται σε Ιταλία, Πολωνία και Ρουμανία, ωστόσο οι μισές χώρες μέλη ανέφεραν αύξηση, με επικεφαλής την Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

  • Μεγαλύτερος ο αριθμός των θανάτων από τις γεννήσεις

Σε επίπεδο ΕΕ, ο αριθμός των θανάτων άρχισε να ξεπερνά τον αριθμό των γεννήσεων πριν από περίπου μια δεκαετία, όμως η μετανάστευση βοηθούσε να κλείσει το κενό μέχρι το πρώτο έτος της πανδημίας.

Η τελευταία φορά που η ΕΕ είχε καταγράψει μείωση του πληθυσμού της ήταν το 2011 –για πρώτη φορά από το 1960- όμως η τάση είχε αντιστραφεί τα επόμενα χρόνια λόγω της άφιξης μεταναστών.

Δεδομένου ότι η πανδημία συνεχίζεται, ο ευρωπαϊκός πληθυσμός γηράσκει και η γεννητικότητα παραμένει χαμηλή, οι θάνατοι πιθανότατα θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις γεννήσεις τα επόμενα χρόνια, προειδοποιεί η Eurostat.

«Αν αυτό ισχύσει», επισήμανε, «η μείωση ή αύξηση του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ είναι πιθανό να εξαρτηθεί από τη συμβολή της καθαρής μετανάστευσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια