GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Τέλος Ανακύκλωσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις

  Σε ποια προϊόντα επιβάλλεται Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων

 

  • Σε ποια προϊόντα επιβάλλεται
  • Οι οδηγίες της ΑΑΔΕ για την υποβολή των δηλώσεων


Την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων και την απόδοση του τέλους ανακύκλωσης άνοιξε η ΑΑΔΕ. Το τέλος επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2022 για τα προϊόντα, η συσκευασία των οποίων περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), κατά την πώλησή τους σε κάθε νόμιμο σημείο πώλησης. Η καταβολή του τέλους το οποίο ανέρχεται σε 8 λεπτά επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος.

Υπόχρεα πρόσωπα για την υποβολή της δήλωσης απόδοσης τέλους ανακύκλωσης είναι οι επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα των οποίων η συσκευασία περιέχει πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC).

Η δήλωση υποβάλλεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις που πωλούν προϊόντα η συσκευασία των οποίων περιέχει PVC κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά.

Είμαι ήδη εγγεγραμμένος χρήστης στην υπηρεσία myAADE. Τι πρέπει να κάνω για να υποβάλω την παραπάνω δήλωση;

–           Για τους ήδη εγγεγραμμένους χρήστες δεν απαιτείται διαδικασία εγγραφής, αλλά ισχύουν οι κωδικοί πρόσβασης (username και κωδικός) που ήδη χρησιμοποιούνται. Τα Νομικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, πρέπει να εξουσιοδοτήσουν ένα φυσικό πρόσωπο ως εκπρόσωπο ή λογιστή ή λογιστικό γραφείο για την υποβολή δήλωσης από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων myAADE. Τα Φυσικά Πρόσωπα που έχουν εγγραφεί στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ή έχουν πιστοποιηθεί εκ νέου, εάν επιθυμούν οι δηλώσεις να υποβάλλονται από λογιστή ή λογιστικό γραφείο, θα πρέπει να εξουσιοδοτήσουν το λογιστή ή το λογιστικό γραφείο από την εφαρμογή των εξουσιοδοτήσεων.

Μπορώ να υποβάλλω εκπρόθεσμες δηλώσεις μέσω της υπηρεσίας myAADE;

–           Ναι. Μπορώ να υποβάλω αρχικές εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικής χρήσης από 2ο τρίμηνο 2022 και μετά.

Μπορώ να υποβάλλω Συμπληρωματικές δηλώσεις;

–           Οχι. Οι συμπληρωματικές δηλώσεις υποβάλλονται ψηφιακά μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου», ή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Αν οριστικοποιήσω μια δήλωση και διαπιστώσω κάποιο λάθος, έχω δυνατότητα διόρθωσης;

–           Όχι. Μετά την Οριστική υποβολή της Δήλωσης δεν μπορείτε να τη διαγράψετε. Θα πρέπει να υποβάλλεται αίτημα μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων «Τα Αιτήματά μου» επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά ή να απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να γίνει η διόρθωσή της.

Πότε μια οριστικοποιημένη δήλωση θεωρείται και παραληφθείσα;

–           Μια δήλωση θεωρείται παραληφθείσα, μετά την οριστική υποβολή της, δεδομένου ότι δυνάμει των διατάξεων του Ν. 4174/2013 αποσυνδέεται η πληρωμή του φόρου από την παραλαβή της δήλωσης και τη βεβαίωση του φόρου.

Τι συμβαίνει όταν παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία οφειλής (βάσει της Ταυτότητας Οφειλής) χωρίς να έχει καταβληθεί ο φόρος;

–           Αν παρέλθει η ημερομηνία καταβολής του φόρου, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4174/2013.

Μπορώ να υποβάλλω μέσω της υπηρεσίας myAADE δηλώσεις που έχω υποβάλει για ίδια ημερολογιακή περίοδο στη Δ.Ο.Υ. (TAXIS);

–           Όχι. Έχει ενημερωθεί η εφαρμογή για την υποβολή, δεν έχετε υποχρέωση.

Η υποβολή των δηλώσεων Απόδοσης Τέλους Ανακύκλωσης, είναι πλέον υποχρεωτική με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας;

–           Ναι, είναι υποχρεωτική (εμπρόθεσμες-εκπρόθεσμες) από το 2ο τρίμηνο 2022 και μετά.

Πώς γίνεται η υποβολή των δηλώσεων στην εφαρμογή;

–           Η υποβολή γίνεται κάνοντας επιλογή το έτος και το τρίμηνο, καταχωρούμε την ποσότητα σε τεμάχια και πατάμε το πλήκτρο «Υποβολή Δήλωσης».

Μπορώ να αποθηκεύσω την δήλωση και να την οριστικοποιήσω αργότερα;

–           Ναι. Η δήλωση αποθηκεύεται πατώντας το πλήκτρο «Προσωρινή Αποθήκευση» και στην αναζήτηση ξανά του ίδιου τριμήνου σας εμφανίζει την καταχωρημένη δήλωση προσωρινά αποθηκευμένη για να την ελέγξετε και να την υποβάλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια