GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σημαντική μείωση των τιμών ρεύματος

Επέκταση της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, με τις τελικές τιμές καταναλωτή για...


Επέκταση της στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, με τις τελικές τιμές καταναλωτή για την ηλεκτρική ενέργεια τον Αύγουστο να διαμορφώνονται στα 15-17 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η επιδότηση για τα οικιακά τιμολόγια, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για το σύνολο της κατανάλωσης και όλες τις κατοικίες (κύριες και μη) διαμορφώνεται στα 337 ευρώ ανά μεγαβατώρα (0,337 ευρώ ανά κιλοβατώρα).

Το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων τον Αύγουστο φθάνει τα 1,136 δισ. ευρώ, απορροφώντας το 90% της αύξησης στα τιμολόγια, για όλους τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η απορρόφηση της αύξησης για τα κοινωνικά τιμολόγια φθάνει το 100% και το 80% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Για τις όλες τις κύριες και μη κύριες κατοικίες η επιδότηση ανέρχεται στα 337 ευρώ/MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και  χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Απορροφούμε, έτσι, το 90% της αύξησης με στόχο η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται μεταξύ 15-17 λεπτών.
  • Για τους δικαιούχους ΚΟΤ η επιδότηση ανέρχεται σε 377 ευρώ ανά MWh ώστε να απορροφήσουμε έως και το 100% της αύξησης.
  • Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35KVA εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, περίπτερα, ψιλικά η επιδότηση είναι 300 ευρώ ανά MWh για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και απορροφούμε έως και το 80% της ανατίμησης. 
  • Για τους αγρότες και όλα τα αγροτικά τιμολόγια η επιδότηση ανέρχεται σε 337 ευρώ ανά MWh καλύπτοντας από το 82% έως το 99% της αύξησης.
  • Στους βιομηχανικούς καταναλωτές η επιδότηση θα είναι 250 ευρώ / MWh  ώστε να απορροφήσουμε έως και το 67% της αύξησης.
  • Για το φυσικό αέριο και για τους εμπορικούς καταναλωτές, η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ/ θερμική MWh.

Τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο

Κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνονται τα ονομαστικά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο που ανακοίνωσαν σήμερα οι προμηθευτές ρεύματος. Οι τελικές τιμές καταναλωτή θα προκύψουν μετά την γνωστοποίηση των επιδοτήσεων της Πολιτείας που αναμένεται άμεσα. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η τελική τιμή θα διαμορφωθεί κοντά στα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η ΔΕΗ που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Αύγουστο θα είναι 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες το τετράμηνο). Στα 0,495Euro/kWh είναι το τιμολόγιο της Ήρων για τον επόμενο μήνα, στα 0,54913 Euro/kWh της Protergia ενώ αναμένεται σταδιακά η ανακοίνωση των τιμολογίων από όλους τους προμηθευτές. Σημειώνεται ότι ισχύουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις στις χρεώσεις των παγίων ανά προμηθευτή.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο τα τιμολόγια από τον Αύγουστο και μετά δεν θα έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής και θα ανακοινώνονται εκ των προτέρων από το σύνολο των προμηθευτών, ενώ οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή χωρίς προϋποθέσεις. Τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν ως τις 20 Αυγούστου.
































Δεν υπάρχουν σχόλια