GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τουρκία: “Κοριός” στο διαδίκτυο παρακολουθεί τα πάντα!

  Ολοκληρωμένα δεδομένα που ανήκουν σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των προσωπικών τ...

 


Ολοκληρωμένα δεδομένα που ανήκουν σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων και των προσωπικών τους στοιχείων, κοινοποιούνται στην κρατική Αρχή Τεχνολογιών Πληροφοριών και Επικοινωνιών (BTK) για περισσότερο από ένα χρόνο, ανέφερε την Πέμπτη το Medyascope TV, επικαλούμενο έγγραφα της φερόμενης παραβίασης. 

Κάθε κίνηση που γίνεται από Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων που επισκέπτονται, της επικοινωνίας WhatsApp, των τηλεφωνικών κλήσεων και των δεδομένων τοποθεσίας, μοιράζονται κάθε ώρα στην υπηρεσία, υπό την επίβλεψη υπουργού της κυβέρνησης, από Τούρκους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Το Medyascope ανέφερε ένα έγγραφο με ημερομηνία Δεκεμβρίου 2020 , το οποίο περιγράφει λεπτομερώς το εύρος του αιτήματος της BTK για τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Διαδικτύου στη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της μορφής και του τρόπου μετατροπής δεδομένων.

Το έγγραφο, το οποίο υπογράφηκε από τον αντιπρόεδρο της BTK, Fethi Azaklı, περιλαμβάνει επίσης μια προειδοποίηση προς τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP) για κυρώσεις σε περίπτωση που δεν δώσουν τα δεδομένα των περίπου 89 εκατομμυρίων χρηστών της χώρας, ανέφερε. 

Η λογοκρισία του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία έχει αυξηθεί υπό την κυριαρχία σχεδόν δύο δεκαετιών του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβέρνηση διενεργεί περαιτέρω λογοκρισία και παρακολούθηση μέσω νέων κανονισμών που σκοπεύουν να ενισχύσουν τον κυβερνητικό έλεγχο και να περιορίσουν τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το BTK προεδρεύεται από τον Ömer Abdullah Karagözoğlu, έναν μηχανικό λογισμικού που εργάστηκε σε οργανισμούς του δήμου της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος και το κόμμα του ελέγχεται μέχρι το 2019. Ο Ömer Fatih Sayan είναι ο αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης, υπεύθυνος για το BTK. Εργάστηκε ως πρωθυπουργός σύμβουλος στην κυβέρνηση Ερντογάν για επτά χρόνια και είναι πτυχιούχος βιοϊατρικής, ηλεκτρονικής και μηχανικής τηλεπικοινωνιών. 

Σύμφωνα με έκθεση του Freedom House του 2021 , η ελευθερία του Διαδικτύου στην Τουρκία μειώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, με εκατοντάδες ιστότοπους να μπλοκάρονται.

Τα αρχεία καταγραφής δραστηριοτήτων, μαζί με το πλήρες όνομα του χρήστη, τη διεύθυνση IP και τη διάρκεια παραμονής ενός χρήστη σε έναν ιστότοπο παρέχονται στην BTK σε μια παραβίαση που ξεκίνησε πριν από ενάμιση χρόνο, σύμφωνα με το Medyascope TV.

Το έγγραφο της BTK αναφέρεται στην ανάγκη για «περισσότερο λεπτομερή δεδομένα δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο ως νομικό και προληπτικό μέτρο» και προτρέπει την «πλήρη και συνεχή» συμμόρφωση των παρόχων υπηρεσιών στο αίτημα πληροφοριών δεδομένων. 

Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου της Τουρκίας όσον αφορά τους συνδρομητές, η Turkcell, η Türk Telekom και η Vodafone, δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του Medyascope TV σχετικά με την έκθεση, ανέφερε.

Ο αντιπρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Onursal Adıgüzel νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε στο Twitter ότι το BTK ζητούσε με συνέπεια δεδομένα κίνησης χρηστών από παρόχους υπηρεσιών. Η BTK δεν απάντησε στον ισχυρισμό.

Το ρεπορτάζ του Medyascope TV φτάνει καθώς η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει ένα νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί τη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων και παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο. 

Ο νόμος περί λογοκρισίας προβλέπει ποινές φυλάκισης μεταξύ ενός και τριών ετών για όποιον θεωρείται ότι έχει διαδώσει δημόσια ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη ή τη γενική δημόσια υγεία που προκαλούν άγχος, φόβο ή πανικό στον πληθυσμό ή διαταράσσουν τη δημόσια ειρήνη.

Επτά κορυφαίοι δημοσιογραφικοί οργανισμοί με έδρα τη χώρα έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους, προειδοποιώντας ότι το νομοσχέδιο «θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν από τους πιο βαρείς μηχανισμούς λογοκρισίας και αυτολογοκρισίας» στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, ανέφερε το Reuters.


Δεν υπάρχουν σχόλια