GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μειώνονται ψάρια και ψαράδες στο Θρακικό Πέλαγος!

Αντιμέτωποι με την μείωση του αλιευτικού αποθέματος είναι οι παράκτιοι αλιείς του Θρακικού πελάγους. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπως το...


Αντιμέτωποι με την μείωση του αλιευτικού αποθέματος είναι οι παράκτιοι αλιείς του Θρακικού πελάγους. Σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπως τονίζουν, είναι μειωμένα κατά 80 % τα αλιεύματα που πιάνουν στα δίχτυα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι σουπιές και τα χταπόδια. Έχουν μειωθεί κατά 80% σε σχέση με πέρσι. Εξαφανισμένη από τα δίχτυα των αλιέων και η γαρίδα αυτό το καλοκαίρι!

Σύμφωνα με τον κο Κωνσταντίνο Τσολάκη, πρόεδρο του Συλλόγου των Παράκτιων Αλιέων Αβδήρων, όπως δήλωσε στο www.ertnews.gr, το πλαγκτόν που έκανε πέρσι την εμφάνισή του έχει αρνητικές συνέπειες στην ιχθυοπαραγωγή και φέτος. «Τα αυγά καταστράφηκαν όλα» ανέφερε και μίλησε για 40 και 50 κιλά σουπιές που πιάνουν στα δίχτυα τους, ποσότητα με την οποία δεν μπορούν στο ελάχιστο να προσφέρουν ένα καλό μεροκάματο.

Τα σταθερά μειωμένα κέρδη των τελευταίων χρόνων, μείωσαν και τον αριθμό των ασχολουμένων με την αλιεία. 59 αλιείς μέλη του Συλλόγου τώρα, 100 πριν δέκα χρόνια. «Ο αριθμός των ασχολουμένων με την αλιεία σταθερά μειώνεται» σχολιάζει ο κος Τσολάκης που στα 66 του χρόνια σήμερα, ξεκίνησε μικρό παιδί στο πλευρό του ψαρά επίσης πατέρα του, δεν βλέπει νέους σε ηλικία ψαράδες να πλαισιώνουν το χώρο του. «Γηρασμένα σκάφη, γηρασμένοι ψαράδες» λέει και ζητά από τους επιστήμονες και τους υπεύθυνους αυστηρή εφαρμογή των προστατευτικών μέτρων για την ενίσχυση του αλιευτικού πλούτου. «Ο γόνος να γίνει γονιός» σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει «Όλοι ζητάμε από τη θάλασσα, είναι ώρα να την προστατεύσουμε κι εμείς».

Όπως τονίζει ο κος Τσολάκης είναι αναγκαία η προστασία του αλιευτικού πλούτου για να υπάρχει συνέχεια σε ένα παραδοσιακό επάγγελμα που είναι ταυτισμένο με την ιστορία του τόπου κι έθρεψε οικογένειές κι οικογένειές στο διάβα των χρόνων.

Τέλος, ιδιαίτερο πρόβλημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης είναι ο καθαρισμός του λιμανιού στα Άβδηρα, καθώς κάθε φορά που φυσά από τα φερτά υλικά είναι αναγκασμένοι να μεταφέρουν τα αλιευτικά τους σκάφη σε γειτονικά λιμάνια, σε αυτά του Πόρτο Λάγους και του Φαναρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια