GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Θράκη: Καταστρεπτικές οι συνέπειες από την εμφάνιση του πράσινου σκουληκιού

Ανησυχία των αγροτών για τις καλλιέργειες


Ανησυχία των αγροτών για τις καλλιέργειες

Ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο πλήττει τα τελευταία δυο εικοσιτετράωρα την περιοχή της Θράκης. Λεπιδόπτερα της οικογένειας Grambidae  προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε πρώτα στην ευρύτερη περιοχή του Τυχερού ενώ και οι αγρότες της Ροδόπης βρίσκονται σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση ενός κινδύνου που στο παρελθόν στέρησε εισόδημα από τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ο λόγος για το πράσινο σκουλήκι που έκανε και πάλι την εμφάνισή του, τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις που συλλέγουν οι αγρότες από τα χωράφια τους με την βοήθεια των γεωπόνων.

Πρόκειται για ένα σκουλήκι όπως αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης, το οποίο εμφανίσθηκε ξαφνικά σε τεράστιες ποσότητες σε μια περιοχή που εκτείνεται από την τοποθεσία Ντουρούτζα, Θυμαριά, Δέλτα Έβρου , Ορμανια Τυχερού, συνολικής έκτασης 10-12 χιλιάδων στρεμμάτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η επέλαση επεκτείνεται και στα χωριά Φυλακτό, Λαγυνά και Γεμιστή.

Το χαρακτηριστικό του σκουληκιού αυτού που εικάζεται ότι προήλθε από σμήνη πεταλούδων που είχαν εμφανισθεί προ ημερών στην περιοχή εξαπλώνεται ταχύτατα καταστρέφοντας ολοκληρωτικά το φυτό που προσβάλει .

Οι πρώτες καλλιέργειες που επλήγησαν είναι τα τριφύλλια πολλές από αυτές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και όπως λένε οι ειδικοί το έντομο αυτό προχωρά και σε άλλες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, τα ηλιοσπορα και τα πεπόνια.



Κλιμάκιο γεωπόνων του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτουγειονομικου Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου επισκέφθηκε αμέσως την περιοχή παρουσία του αρμόδιου Αντιπεριφερειαρχη Βασίλη Δελησταματη και του προϊσταμένου του τμήματος Βαγγέλη Δεδογλου, όπου μετα την διαπίστωση αυτή συστήνουν στους αγρότες τον καθημερινό έλεγχο των αγροτεμαχίων τους και τον άμεσο ψεκασμό των καλλιεργειών με επίγεια ή εναέρια μέσα  για την αποφυγή πιθανών προσβολών. Ειδική τουρμπίνα ραντισμού διατίθεται στους αγρότες από την Περιφέρεια για το σκοπό  αυτό.

Επιπροσθέτως συνεργεία του ΕΛΓΑ επισκέφθηκαν την περιοχή ώστε να έχουν μια εικόνα της κατάστασης που επικρατεί.

Παράλληλα στην περιοχή της Ροδόπης, καλλιεργούνται 250.000 στρέμματα με βαμβάκι. Με το βάρος όλο να πέφτει για την φροντίδα τους στους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνονται πρώτοι την παρουσία των «εχθρών» που απειλούν τα φυτά τους.

Οι πρώτες ενδείξεις εντοπίστηκαν στην περιοχή της Αμβροσίας, του Παλλαδίου, της Νέας Καλλίστης με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας να προτρέπει τους καλλιεργητές να επισκέπτονται συχνά τα χωράφια τους και να συμβουλεύονται τους γεωπόνους της περιοχής.

Η επιστημονική ονομασία του πράσινου σκουληκιού είναι το «Helicoverpa armigera», προσβάλλει το βαμβάκι, αλλά και άλλες καλλιέργειες, όπως: τον αραβόσιτο, την πατάτα, τον καπνό και τα λαχανικά. Εμφανίζεται στα τέλη Ιουνίου, μέχρι μέσα Ιουλίου (η πρώτη γενιά) με καταστρεπτικές συνέπειες για τις καλλιέργειες.

































Δεν υπάρχουν σχόλια