GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σήμερα, στις 7 το απόγευμα, ο Υπαίθριος Εσπερινός στο Πολύστυλο Αβδήρων

  Υπαίθριος Εσπερινός θα τελεστεί στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού Πολύστυλο Αβδήρων την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα, χοροστατούντ...

 


Υπαίθριος Εσπερινός θα τελεστεί στα ερείπια του Επισκοπικού Ναού Πολύστυλο Αβδήρων την Τετάρτη 20 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου. Θα συμμετέχει ο Σύλλογος Ιεροψαλτών Ξάνθης «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης».


Βυζαντινή Ακρόπολη – Πολύστυλον

Ιδιαίτερα αξιόλογη είναι η πορεία των Αβδήρων κατά τους Βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους. Η πόλη μετονομάστηκε σε ΠΟΛΥΣΤΥΛΟ (από τους πολλούς στύλους (κίονες) και ήταν έδρα Επισκοπής.

Η Βυζαντινή αυτή εγκατάσταση απλώνεται στον παραθαλάσσιο γήλοφο – ακρωτήρι με το όνομα «Μπουλούστρα» και βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Αρχαίο λιμάνι.

Οι ανασκαφικές έρευνες των τελευταίων χρόνων (1982-1996) έφεραν στο φως:

  • Μία Κοιμητηριακή Βασιλική εκτός των τειχών, που χρονολογείται μετά το τέλος της παλαιοχριστιανικής εποχής και πριν τον 9οαιώνα.
  • Έναν Μονόχωρο βυζαντινό ναό, που χρονολογείται στον 12οαιώνα.
  • Έναν Λουτρώνα, που αποτελεί ένα από τα παλιότερα κτίρια του Πολύστυλου αφού χρονολογείται στον 4ο– 5ο αιώνα.
  • Έναν Επισκοπικό ναό, το σημαντικότερο εκκλησιαστικό κτίριο της Βυζαντινής πόλης, που χρονολογείται στον 11ο– 12οαιώνα.
  • Κιβωτιόσχημους Τάφους.
  • Ένα οκταγωνικό βαπτιστήριο, που βρισκόταν στην Β.Α. γωνιά του Επισκοπικού Ναού.

Σήμερα ο χώρος του Πολύστυλου, όπου η ιστορία ανταμώνει το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού και χρωματίζεται από το πράσινο της Φύσης, συνθέτει ένα ειδυλλιακό τοπίο φυσικής ομορφιάς και σπάνιας ιστορικής αξίας που μαγεύει κάθε επισκέπτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια