GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


39ο Φεστιβάλ Δήμου Αβδήρων – Δημοκρίτεια 2022…

  Σήμερα στον χώρο του Μπεκτασίδικου Τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο της Ξάνθης μουσική και ποιητική εκδήλωση με τίτλο «άσπρα πουκάμισα...

 


Σήμερα στον χώρο του Μπεκτασίδικου Τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο της Ξάνθης μουσική και ποιητική εκδήλωση με τίτλο «άσπρα πουκάμισα δίχως ραφές»

  • Θα προηγηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγο της ΕΦΑ Ξάνθης

Σήμερα, στις 9 το βράδυ, στα πλαίσια των 39ων Δημοκρίτειων 2022 του Δήμου Αβδήρων θα πραγματοποιηθεί η μουσική και ποιητική εκδήλωση με τίτλο «άσπρα πουκάμισα δίχως ραφές», στον χώρο του Μπεκτασίδικου Τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά», στο Σέλινο της Ξάνθης. Πριν την εκδήλωση, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από αρχαιολόγο της εφορίας αρχαιοτήτων Ξάνθης.

«Μια ήσυχη βραδιά του Ιούλη στο ολόγιομο φεγγάρι, άσπρα πουκάμισα, δίχως ραφές κι ανέγγιχτα πια … στολίζουν ως ανάμνηση τον τουρμπέ. Δυο κουβέντες, δυο μουσικές, δυο ποιήματα, ψίθυροι…  μνημονεύοντας αυτούς, τους νικημένους … του έρωτα, της επανάστασης, της ζωής…

Του Μπεντρεντίν τα παλικάρια| Πέρα απ’ τον ορίζοντα κοιτάζανε |Μ’ άσπρα πουκάμισα δίχως ραφές.

[…]  Οι νικητές σκουπίσανε τα ματωμένα τους σπαθιά |  στ’ άσπρα δίχως ραφές πουκάμισα των νικημένων.

Ο Μπεκτασίδικος Τεκές «Κιουτουκλού Μπαμπά», βρίσκεται στο χωριό Σέλινο. Πρόκειται για ένα ταφικό οθωμανικό μνημείο, θρησκευτικό χώρο για τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς κατοίκους της περιοχής. Για τους μουσουλμάνους είναι ο τάφος του δερβίση Κιουτουκλού Μπαμπά, ενώ ένα σημείο του κτίσματος έχει μετατραπεί σε προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου από τους χριστιανούς.

Ο τεκές βρίσκεται στη δυτική όχθη της λίμνης Βιστονίδας, στο μέσον μεγάλης καλλιεργήσιμης έκτασης (θέση Καλάμι), κοντά στο χωριό Σέλινο. Από το συγκρότημα του τεκέ σήμερα σώζεται και έχει αποκατασταθεί ο τουρμπές (μαυσωλείο), ενώ τα άλλα οικοδομήματα του τεκέ έχουν καταστραφεί. Πρέπει να βρισκόταν σε μαγευτική τοποθεσία, μέσα σε δάσος από φτελιές, όπως μαρτυρούν περιηγητές του 19ου αιώνα. Ο τουρμπές είναι ένα λιθόκτιστο οκταγωνικό οικοδόμημα με επιμελημένη τοιχοποιία από πελεκητούς δόμους της περιοχής, με θολωτή οροφή και δύο εισόδους, στην ανατολική και νότια πλευρά του. Στον κυρίως θάλαμο βρίσκεται τάφος με κατεστραμμένα τα υλικά δομής του που σκεπάζεται με πράσινα υφάσματα, ενώ διακρίνονται και μισοκατεστραμμένα μπεκτασικά σύμβολα, όπως ο πέλεκυς και το κιουλάχι (μπεκτασική μίτρα). Στην ανατολική είσοδο υπάρχει θολωτός προθάλαμος.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια