GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καταργούνται από το 2023 τα τεκμήρια διαβίωσης – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν τα τεκμήρια διαβίωσης που οδηγούν σε υπερφορολόγηση περισσότερους από 2 εκατ. πολίτες.


Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν τα τεκμήρια διαβίωσης που οδηγούν σε υπερφορολόγηση περισσότερους από 2 εκατ. πολίτες.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να τα καταργήσει τα επόμενα δύο χρόνια, εντάσσοντας το μέτρο στη φορολογική προεκλογική της ατζέντα.

Για να το πετύχει αυτό η Κυβέρνηση θα «επιστρατεύσει» ένα νέο σύστημα εντοπισμού των πραγματικών εισοδημάτων των φορολογουμένων, κυρίως μέσα από την πλήρη εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και την περαιτέρω επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται η κατάργηση των τεκμηρίων να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σε πρώτη φάση να μειωθούν κατά 50% και να καταργηθούν την επόμενη χρονιά.

Τα τεκμήρια διαβίωσης, το ελάχιστο ετήσιο εισόδημα που απαιτείται να έχει κάποιος για να μπορεί να συντηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία (αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, κατοικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις κ.λπ.) καθώς και το ελάχιστο κόστος ετήσιας διαβίωσής του, αποτελούν μια μεγάλη αδικία για πολλούς φορολογουμένους, καθώς τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνουν είναι μικρότερα από την τεκμαρτή αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως την υπολογίζει η Εφορία, με αποτέλεσμα να φορολογούνται άδικα και υπέρμετρα.

Για παράδειγμα κάποιος που έχει αποκτήσει ένα αυτοκίνητο στο παρελθόν, έχει πληρώσει όλους τους φόρους για να το αποκτήσει και τα χρήματα του ήταν δικαιολογημένα με βάση την εργασία του και τώρα έμεινε άνεργος, για να μην πιαστεί στα «δίχτυα» της Εφορίας, που ουσιαστικά τον τιμωρεί που έμεινε άνεργος, αναγκάζεται να το πουλήσει.

Το ίδιο ισχύει και για φορολογούμενο που κληρονόμησε ένα ακίνητο αλλά τα εισοδήματα του είναι χαμημόλερα από την αντικειμενική αξία του ακινήτου βάση της οποίας υπολογίζονται τα τεκμήρια.

  • Πώς προσδιορίζεται

Το τεκμαρτό εισόδημα, κατά την αυτόματη εκκαθάριση κάθε φορολογικής δήλωσης, προσδιορίζεται από το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης.

Για κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους απέκτησε έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (π.χ. ακόμη και από τόκους καταθέσεων, επιδόματα τέκνων κ.λπ.), η νομοθεσία προβλέπει ότι ισχύει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης:

3.000 ευρώ αν είναι άγαμος ή έγγαμος και έχει επιλέξει να υποβάλει τη δήλωσή του χωριστά από τη σύζυγο ή τον σύζυγο.

2.500 ευρώ αν είναι έγγαμος και έχει επιλέξει να υποβάλει κοινή δήλωση με τη ή τον σύζυγο.

Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία που δηλώνει ο φορολογούμενος υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της ως εξής:

  • Έως και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
  • Από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.





























Δεν υπάρχουν σχόλια