GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κοινωνικός Τουρισμός 2022: Πότε βγαίνουν τα προσωρινά αποτελέσματα – Ποιοι θα πάνε οικονομικές διακοπές

Οι δικαιούχοι του voucher Το «πέναλτι» που σας αποκλείει από το πρόγραμμα

  • Οι δικαιούχοι του voucher
  • Το «πέναλτι» που σας αποκλείει από το πρόγραμμα

Αντίστροφη μέτρηση για χιλιάδες πολίτες που περιμένουν τα αποτελέσματα από το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός 2022 καθώς σε λίγες ημέρες όσοι υπέβαλαν αίτηση θα γνωρίζουν εάν είναι δικαιούχοι της επιδότησης για φθηνότερες διακοπές.


Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι αιτήσεις στο gov.gr έχουν ξεπεράσει τις 500.000 και οι ωφελούμενοι αγγίζουν το ένα εκατομμύριο.

Η τελευταία ενημέρωση για τα προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος είναι πως αυτά θα βγουν εντός της εβδομάδας. Από την πλευρά του ο Διοικητής της ΔΥΠΑ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης υπογράμμισε πως η διαδικασία επιλογής των δικαιούχων είναι μεγάλη, καθώς ο όγκος των αιτήσεων είναι πολύ μεγάλος φέτος και πρέπει να γίνει διασταύρωση των στοιχείων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι έχουν υποβάλλει αίτηση δεν σημαίνει ότι είναι δικαιούχοι των οικονομικών διακοπών καθώς θα γίνει ο έλεγχος των αιτήσεων, θα γίνει η μοριοδότηση και μετά θα βγει ο πίνακας των δικαιούχων.

  • Στο προσωρινό Μητρώο θα αναγράφονται:

Οι Κωδικοί Αριθμοί Αιτήσεων των δικαιούχων, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ).

Tα μόρια των δικαιούχων για καθένα από τα κριτήρια επιλογής, τυχόν προσαύξηση (για τις περιπτώσεις ΑμεΑ), η συνολική μοριοδότηση και η σειρά κατάταξής τους.

Tα αρχικά και τα δύο τελικά γράμματα του ονοματεπώνυμου των ωφελούμενων μελών ανά δικαιούχο και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ).

H ένδειξη για την έκδοση ή μη Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού για κάθε επιλεγόμενο δικαιούχο και για κάθε ωφελούμενο αυτού που πληροί τις προϋποθέσεις.

Δικαιούχοι για τους οποίους δεν υπάρχει ένδειξη Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού δεν έχουν επιλεγεί για την επιδότηση διαμονής τους σε τουριστικά καταλύματα.

Ποιοι είναι οι «δικαιούχοι» και ποιοι οι «ωφελούμενοι» του Κοινωνικού Τουρισμού 2022

  Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι που το 2021 πραγματοποίησαν 50 μέρες:

  • εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) ή
  • ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • επιδότησης ανεργίας ή μακροχρόνιας ανεργίας ή
  • συνδυασμό των παραπάνω.

Επιπλέον είναι οι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ της ΔΥΠΑ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Για να είναι κάποιος δικαιούχος, δεν πρέπει να έλαβε επιταγή κοινωνικού τουρισμού πέρσι (πρόγραμμα 2021-2022) και να μην λάβει φέτος συναφή παροχή από άλλον φορέα (π.χ. «Τουρισμός Για Όλους» του υπουργείου Τουρισμού).

Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο ή μη μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν επιταγή κοινωνικού τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.

Για τους συμμετέχοντες που από τη διαδικασία ελέγχου προκύπτει ότι δεν συντρέχει λόγος αποκλεισμού, εφαρμόζεται η διαδικασία μοριοδότησης από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Δ.ΥΠ.Α., στην οποία θα στηριχθεί η επιλογή τους ή μη για την επιδότηση της διαμονής τους σε τουριστικά καταλύματα και ακτοπλοϊκής μετακίνησης.

Ως «ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

  • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως 18 ετών και ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 1η Ιανουαρίου 2022.
  • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα και, μάλιστα, κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων
  • Τα παιδιά των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και άνω με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας
  • Οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών και, μάλιστα, κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων
  • Οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται)

Κριτήρια μοριοδότησης

  Εισόδημα

  • Για δηλωθέν εισόδημα ύψους έως 10.000,99 ευρώ: 30 μόρια
  • Για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 10.001,00 ευρώ έως 20.000,99 ευρώ: 20 μόρια
  • Για δηλωθέν εισόδημα ύψους από 20.001,00 ευρώ έως 30.000,99 ευρώ: 10 μόρια

  Ανήλικα τέκνα

  • Από 15 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

  Αναπηρία

  • Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν κατά τη διαδικασία μοριοδότησης οι δικαιούχοι που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω, προσαυξάνεται κατά 50%.

Πού θα κάνετε φθηνότερες διακοπές για 6 βράδια

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, δηλαδή σε όλη την Ελλάδα, εκτός από τις περιοχές που αναφέρονται παρακάτω.

  • Πού θα κάνετε δωρεάν διακοπές για 10 βράδια

Ειδικά για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στον Νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή.

  • Πού θα κάνετε δωρεάν διακοπές για 12 βράδια

Στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

  • Φθηνότερα και τα ακτοπλοϊκά

Εκτός από τη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, επιδοτούνται και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%. Για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Η διαδικασία που θα αναδείξει τους δικαιούχους των οικονομικών διακοπών:

  • Αναζητούνται με ηλεκτρονικό τρόπο οι απαιτούμενες πληροφορίες από τις οποίες εξακριβώνεται το δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ.
  • Στις περιπτώσεις που απαιτείται η επισύναψη δικαιολογητικών, οι Υπηρεσίες (ΚΠΑ2) της Δ.ΥΠ.Α. – ΟΑΕΔ ελέγχουν τα δικαιολογητικά που επισυνάπτονται στην αίτηση.

Κατά τη διαδικασία ελέγχου αποκλείονται από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα όσοι :

  • Δεν αποδεικνύεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, γιατί δεν έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και δεν έχουν συμπληρώσει ορθά όλα τα πεδία της αίτησης,
  • Δεν προκύπτει ταύτιση του περιεχομένου της αιτήσεώς τους με τα αυτεπαγγέλτως αναζητηθέντα ή επισυναπτόμενα/προσκομισθέντα δικαιολογητικά συμμετοχής,
  • Δεν έχουν προσκομίσει όλα τα κατά περίπτωση δικαιολογητικά.

Για τους αποκλειόμενους συντάσσεται προσωρινός πίνακας, ο Πίνακας Αποκλειομένων, στον οποίο αναγράφονται οι κωδικοί αριθμοί των αιτήσεων συμμετοχής τους, τα τελευταία τέσσερα ψηφία του ΑΦΜ τους, τα τελευταία τέσσερα ψηφία του ΑΜΚΑ τους και οι λόγοι του αποκλεισμού τους από τη διαδικασία.

  • Το «πέναλτι» που σας αποκλείει από το πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του περσινού προγράμματος που δεν έχουν ενεργοποιήσει ακόμα τις επιταγές μπορούν να κάνουν διακοπές, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2022.

Τέλος, προβλέπεται ότι, όσοι δικαιούχοι λάβουν επιταγή και δεν την ενεργοποιήσουν, δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα επόμενα δύο προγράμματα, ώστε να μην στερούν από άλλους δικαιούχους τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια