GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το πρώτο της φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 100MW, στην περιοχή της Προσοτσάνης Δράμας

Άμεση πρόσβαση σε φθηνότερη, καθαρή ενέργεια για τους τελικούς καταναλωτές από τη Cero Generation


Άμεση πρόσβαση σε φθηνότερη, καθαρή ενέργεια για τους τελικούς καταναλωτές από τη Cero Generation
Η Cero Generation (Cero), κορυφαίος επενδυτής ηλιακής ενέργειας που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη των εργασιών ενός φωτοβολταϊκού έργου ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας σε εκδήλωση παρουσία του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Σκρέκα, του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και του Υφυπουργού Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νικόλαου Ταγαρά.

Το έργο – γνωστό ως Project Delfini – είναι το πρώτο ηλιακό έργο στην Ελλάδα με ιδιωτικό Συμφωνητικό Πώλησης της Παραγόμενης Ενέργειας, παρέχοντας βεβαιότητα εσόδων χωρίς επιδότηση για το περιουσιακό στοιχείο και προσφέροντας στους τελικούς καταναλωτές άμεση πρόσβαση σε φθηνότερη, καθαρή ενέργεια. Βοηθώντας στην παροχή καθαρής ενέργειας σε κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, το έργο θα επιταχύνει την πρόοδο προς τους στόχους της χώρας να φτάσει το 70% του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται τοπικά έως το 2030.

Η παρουσία εκπροσώπων της κυβέρνησης και παραγόντων της πολιτείας σηματοδοτεί τον ζωτικό ρόλο που θα παίξει το έργο στη μετάβαση της πράσινης ενέργειας της χώρας μας.

Ο κ. Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος δήλωσε πως η επένδυση της Cero Generation αποτελεί ακόμα μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, ενώ συμβάλει παράλληλα στην περαιτέρω ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό όπως ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας πως τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκατασταθεί 5.000 MW νέων ΑΠΕ στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει κέρδος 1,5 δισ. ευρώ από την μείωση εισαγωγών φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε πως η πράσινη μετάβαση αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης και πως το 2026, το 60% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ. Ο αρμόδιος υπουργός έδωσε έμφαση στην προώθηση των διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως σημείωσε ο κ. Σκρέκας ” η Cero Generation κατασκευάζει ένα πρωτοποριακό φωτοβολταϊκό πάρκο, από το οποίο θα τροφοδοτηθούν με πράσινη ενέργεια 30.000 – 40.000 νοικοκυριά, με τους καταναλωτές να έχουν προβλεψιμότητα στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι πολύ σημαντικό σε περιοδους αναταραχης όπως η τωρινή” .

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων σημείωσε πως “η Ελλάδα έχει άπειρες δυνατότητες για την κατασκευή ΑΠΕ και πως η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για τη χώρα μας να καταστεί από εισαγωγέας σε εξαγωγέα καθαρής ενέργειας, κάτι που θα οδηγήσει το ενεργειακό κόστος, να μετατραπεί πλέον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα και να υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη των επενδύσεων. Κλείνοντας ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, κάτι που αποτυπώνεται από και από το πόσες μεγάλες εταιρείες έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Νικόλαος Ταγαράς, Υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος δήλωσε πως η επένδυση της Cero είναι πολύ σημαντική και σε ένα κρίσιμο τομέα που μας οδηγεί “στο να ξεφύγουμε από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής”. Ο κ. Ταγαράς σημείωσε το επενδυτικό ενδιαφέρον για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα, αυξάνεται συνεχώς, οι στόχοι που έχουν τεθεί για παραγωγή πράσινης ενέργειας θα έχουν καλυφθει πριν από το 2030 και πως το αρμόδιο υπουργείο βρίσκεται σε εγρήγορση για δίνει λύσεις σε όποια προβλήματα δημιουργούνται.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Cero Generation, κα. Marta Martinez Queimadelos ανέφερε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρεθήκαμε στην Ελλάδα για να γιορτάσουμε αυτό το έργο-ορόσημο. Στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, συμβάλλουμε στην παροχή φθηνότερης, καθαρότερης ενέργειας σε ολόκληρη τη χώρα και υποστηρίζουμε τους φιλόδοξους μεταβατικούς στόχους της κυβέρνησης. Αυτό το έργο είναι ένα σημαντικό βήμα για την επέκταση του ελληνικού χαρτοφυλακίου της Cero που είναι άνω των 3GW και ένα από τα έργα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων μας».

Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου δήλωσε: «H Τράπεζα Πειραιώς, ηγέτης στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρηματοδότησε την κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου (Delfini Project) της Cero Generation στην Ελλάδα, συνολικής δυναμικότητας 100ΜW.

To Delfini Project είναι η πρώτη επένδυση που συνδυάζει την πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε ανεξάρτητο ιδιώτη αγοραστή (μέσω Corporate PowerPurchase Agreement) και τη συγχρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι στρατηγική μας επιλογή η στήριξη βιώσιμων επενδύσεων μεγάλης κλίμακος από εγχώριους και διεθνείς επενδυτές στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι οποίες ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της χώρας και προωθούν τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Axpo Solutions AG & μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ομίλου Axpo, κ. Domenico De Luca ανέφερε:”Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετέχουμε και διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο σε αυτή τη συμφωνία-ορόσημο. Η ανάπτυξη του πρώτου ιδιωτικά χρηματοδοτούμενου και μη επιδοτούμενου ηλιακού πάρκου στην Ελλάδα ευχόμαστε να αποτελέσει δώσει το έναυσμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος για πολλά ακόμη τέτοια έργα που θα συμβάλλουν στην προώθηση της συνεχούς επέκτασης της αειφόρου ενέργειας στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Καθώς η Ελλάδα αγκαλιάζει τη μετάβαση σε ένα μέλλον με χαμηλότερο αποτύπωμα άνθρακα, η Axpo σκοπεύει να συνεχίσει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της υποδομής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της χώρας διασφαλίζοντας μακροπρόθεσμες και ανταγωνιστικές τιμές μέσω συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.”

Το έργο θα κατασκευάσει η κοινοπραξία των εταιρειών Ameresco Energy Hellas S.A., θυγατρική εταιρία της Ameresco Inc. και Sunel Group.

Η Senior Vice President της Ameresco στο Λονδίνο, κα. Britta MacIntosh αναφορικά με το έργο δήλωσε πως το project delfini είναι πρωτοποριακό για την Ελλάδα καθώς φέρνει σε επαφή τους παραγωγούς ΑΠΕ με τον τελικό καταναλωτή και αποτελεί ένα ακόμα πολύ σημαντικό βήμα στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης. Η Ameresco προσβλέπει στην συνεχιση αλλά και την επέκταση της παρουσίας της στην Ελληνική αγορά. Αυτό περιλαμβάνει επενδύσεις στις ΑΠΕ αλλά και σε όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στον ιδιωτικό αλλά και στον δημόσιο τομέα. Σημειωτέον ότι η Ameresco κατέχει ηγετική θέση στην εξοικονόμηση ενέργειας και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέα Υόρκης.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της SUNEL Group, κ. Κωνσταντίνος Ζυγούρας με την σειρά του ανέφερε: “Η συνεργασία της Sunel με την Cero και την Ameresco στο έργο «Δελφίνι» αποτελεί ορόσημο, καθώς αφενός μας δίνεται η δυνατότητα να βάλουμε τη σφραγίδα μας σε ένα ακόμα σημαντικό φωτοβολταϊκό έργο αλλά και να συνεισφέρουμε στην πράσινη αειφόρο ανάπτυξη” ενώ πρόσθεσε ότι ” η συνεργασία της SUNEL με την Ameresco δημιουργεί νέες προοπτικές και συνέργειες, καθώς πέραν του συγκεκριμένου έργου στην Ελλάδα οι δύο εταιρείες έχουν αναλάβει ήδη έργα στη Χιλή”.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με απευθείας σύνδεση με τον Δήμαρχο Προσοτσάνης, κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης, ο οποίος βρίσκονταν στον χώρο που θα διαμορφωθεί το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο, δίνοντας το έναυσμα για την εκκίνηση των εργασιών ενός έργου που θα προσφέρει ενεργειακή αυτονομία και ανεξαρτησία στον Δήμο Δράμας και θα αποτελέσει ορόσημο για την μετάβαση της χώρας μας στην εποχή της φθηνής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές. Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασιάδης είναι μια ιστορική στιγμή για την περιοχή καθώς εισερχόμαστε στη σύγχρονη εποχή της ενέργειας και θα ενισχυθεί η τοπική αγορά και όχι μόνο αγορά.

Σε μια εποχή που η Ελλάδα, όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παλεύει με τις απότομες αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω των εκτοξευομενων τιμών του φυσικού αερίου, το έργο θα προσφέρει επίσης καθοριστικά φθηνότερη ενέργεια στο δίκτυο και θα μειώσει το κόστος για τους καταναλωτές.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος του Mega, κ. Ντίνος Σιωμόπουλος.































Δεν υπάρχουν σχόλια