GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Online οι καταγγελίες πολιτών για περιπτώσεις φοροδιαφυγής

  Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι θα καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής, μαύρου χρήματος, λαθρεμπορίου.

 


Σε ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ οι φορολογούμενοι θα καταγγέλλουν κρούσματα φοροδιαφυγής, μαύρου χρήματος, λαθρεμπορίου.

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος η ΑΑΔΕ σχεδιάζει να αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες που φθάνουν σήμερα στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες.

Έτσι με στόχο την πιο γρήγορη αξιολόγηση και το φιλτράρισμα των καταγγελιών η ΑΑΔΕ ετοιμάζει μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα την οποία θα επισκέπτονται οι πολίτες και θα καταγγέλλουν παραβάσεις και θα δηλώνουν την ταυτότητα και τη διεύθυνση των παραβατών. Οι καταγγελίες θα γίνονται επώνυμα ή ανώνυμα. Όμως όλες θα συγκεντρώνονται στην νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα και μέσα από συγκεκριμένα φίλτρα θα αξιολογούνται και θα βαθμολογούνται τα κρούσματα παραβάσεων.

Όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη δεν είναι λίγες οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν έρθει στο φως μετά από μια καταγγελία που έγινε στις φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες. Οι καταγγελίες που φθάνουν σήμερα στο ΣΔΟΕ ελέγχονται κάθε εβδομάδα και βαθμολογούνται από 0 έως 4 από την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Στόχος των αρμοδίων υπαλλήλων είναι οι καταγγελίες να αξιοποιηθούν για την ανίχνευση και τον εντοπισμό μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Οι υποθέσεις που βαθμολογούνται με τον αριθμό 0 οδηγούνται στο αρχείο και δεν ασχολείται με αυτές ο ελεγκτικός μηχανισμός. Όσες όμως παίρνουν βαθμό 4 οδηγούνται απευθείας για ξεσκόνισμα και έρευνα από τους «ράμπο» των ελεγκτικών υπηρεσιών.

Την ίδια ώρα η ΑΑΔΕ προχωρά στην ενοποίηση των συστημάτων Taxis, Τaxisnet και Elenxis που θα δώσει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να αποκτήσουν αυτόματη πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία που αφορούν την εισοδηματικά και περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων και θα συμβάλλει στην την επιτάχυνση και διεύρυνση των ελέγχων.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2022 με στόχο την αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων προβλέπει μεταξύ άλλων τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

  • Ανάπτυξη εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς.
  • Ψηφιακή έκδοση φορολογικής ενημερότητας με παρακράτηση και βεβαίωσης οφειλής.
  • Διαδικασίες και ενέργειες για την αποδοχή καρτών εξωτερικού στις πληρωμές φορολογικών και τελωνειακών υποχρεώσεων.
  • Ανάπτυξη εφαρμογής κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
  • Υλοποίηση Αυτοματοποιημένου συστήματος ενημέρωσης οφειλετών για τήρηση ρυθμίσεων.
  • Επέκταση του εύρους των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και περαιτέρω αυτοματοποίησή τους.
  • Ανάπτυξη στρατηγικής για τη διαχείριση οφειλών και ρυθμίσεων.
  • Εφαρμογή κινητών συσκευών για σάρωση πινακίδων κυκλοφορίας και έλεγχο ακινησίας.
  • Πιλοτική ανάπτυξη εφαρμογής μερικού επιτόπιου ελέγχου μέσω tablets. Πρόσβαση στο προφίλ φορολογουμένου Ψηφιακή έκδοση Σημειώματος Διαπιστώσεων Ελέγχου στους επιτόπιους ελέγχους.
  • Εφαρμογή για τον έλεγχο αποδείξεων ταμειακών μηχανών και μέσω σάρωσης (QR code).

Δεν υπάρχουν σχόλια