GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Με τις βραχονησίδες ξεκινά ο Ερντογάν στο Αιγαίο!

  Αλλη μία επιβεβαίωση των απολύτως ενημερωμένων πηγών του ΘΠΕ, που αποδεικνύεται ότι μπορούν και έχουν άμεση επαφή με το “στρατηγείο” του Π...

 


Αλλη μία επιβεβαίωση των απολύτως ενημερωμένων πηγών του ΘΠΕ, που αποδεικνύεται ότι μπορούν και έχουν άμεση επαφή με το “στρατηγείο” του Προέδρου Ερντογάν, αφού ο Τούρκος Ηγέτης, έδωσε το “πράσινο φως” να γίνει η εκκίνηση απο τις κοντινές βραχονησίδες στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν ξεκινά με τις βραχονησίδες, θέλοντας να δοκιμάσει τα ελληνικά αντανακλαστικά αλλά και τις προθέσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση των ΗΠΑ, ως προς τις αιτιάσεις του.

Καλά ενημερωμένοι συνομιλητές του Τούρκου Υπουργού Αμυνας, κάνουν λόγο για “επεισόδιο ολίγων ημερών”, αλλά κανείς δεν προεξοφλεί τι μέλλει γενέσθαι με την ανάφλεξη μιας τέτοιας υπόθεσης στο Αιγαίο.

Ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός Τύπος αλλά και τα τηλεοπτικά δίκτυα προβάλλουν την αντιπαράθεση της χώρας τους με την Ελλάδα, αμφισβητούν την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και μάλιστα Τούρκοι αναλυτές και απόστρατοι κάνουν λόγο για «πόλεμο που βρίσκεται στην πόρτα μας» και προτείνουν να επαναληφθεί η ιστορία των Ιμίων και στην Ψέριμο, όπως λένε.

Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ακολουθώντας όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πολιτική αρχών που στόχο έχει να ενισχύσει το κύρος της χώρας μας και να ισχυροποιήσει τους διεθνείς συμμάχους μας.

  • «Δεν πρόκειται να μπούμε σε ανταγωνισμό έντασης και λεκτικές αντιπαραθέσεις» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Οικονόμου.

Υπογράμμισε τις καθαρές τοποθετήσεις συμμάχων και εταίρων καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας και των ανυπόστατων ισχυρισμών όσων αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των διαύλων επικοινωνίας, χωρίς όμως να δέχεται υποδείξεις για τον πως θα ασκεί την εξωτερική της πολιτική. Τόνισε δε ότι είναι θετικό το γεγονός ότι θα εκπροσωπηθεί η Τουρκία στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή σε επίπεδο υφυπουργού.

«Αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση όλες τις προκλήσεις και έτσι θα κάνουμε. Δεν πρόκειται να μπούμε σε ανταγωνισμό έντασης μέσω λεκτικών αντιπαραθέσεων. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και το αποτέλεσμα. Οι σύμμαχοι και οι εταίροι μας καταδικάζουν. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε την ικανότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» είπε ο κ. Οικονόμου.

  • Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας με την Τουρκία. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας»

«Πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας, στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με την Τουρκία, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο ασφαλείας GLOBSEC στη Μπρατισλάβα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε αναφορά στο casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, ενώ αναφέρθηκε και στις καθημερινές παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά.

«Είναι περίεργο να έχεις έναν σύμμαχο που σε απειλεί με πόλεμο, εάν αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ένα δικαίωμα που μας δίνει το Διεθνές Δίκαιο. Απειλή πολέμου από έναν σύμμαχο σε έναν άλλο; Δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους συμμάχους. Και δεν θέλω συμμάχους που κάνουν 40 και πλέον υπερπτήσεις την ημέρα. Και όχι μόνο υπαρπτήσειςμ αλλά και παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Πετούν και πάνω από κατοικημένες περιοχές και μέσα στη νύχτα. Αναρωτιέμαι για ποιον λόγο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε και για τις τουρκικές αιτιάσεις για τα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας πως «είναι περίεργο που έχουμε έναν σύμμαχο, που επιχειρηματολογεί για την αποστρατιωτικοποίηση κάποιων νησιών μας και λέει ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν θα τα πάρει».

Και προσέθεσε: «Θα χάσουμε την κυριαρχία τους; Θα τα χάσει η Ελλάδα από κάποιον άλλο; Αυτά δεν είναι μόνο απαράδεκτα, αλλά και εντελώς παράλογα. Θα κάνουμε τα πάντα για να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Θα σας πω ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα στα όριά μας. Στα όρια της εγκράτειας και της υπομονής μας», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

  • Έκθεση ευρωκοινοβουλίου για Τουρκία

Την αποδοκιμασία για τις πρόσφατες δηλώσεις των τουρκικών αρχών που αμφισβητούν την κυριαρχία σε ορισμένα ελληνικά νησιά, οι οποίες είναι αντιπαραγωγικές και υπονομεύουν τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, αναμένεται να εκφράσει στην ετήσια έκθεση του για την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έκθεση η οποία θα παρουσιαστεί αργά το απόγευμα σήμερα από τον εισηγητή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Νάτσο Σαντζεζ Αμόρ.

Θα καταδικάζει επίσης τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων σε κατοικημένες περιοχές και εδάφη, καθώς τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν τόσο την εθνική κυριαρχία όσο και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ και είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο.

Η έκθεση θα σημειώνει επίσης ότι, παρά την ελαφρά βελτίωση των συνολικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας κατά το τελευταίο έτος και ιδίως τους τελευταίους μήνες, η ενισχυμένη συνεργασία και ο διάλογος για ορισμένα ζητήματα συνυπάρχουν με τακτικές σύγκρουσης και οι σχέσεις εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση με γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως με την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια