GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Γερμανία δεν αυξάνει την τιμή του ρεύματος – Βάζει μπρος τις μηχανές άνθρακα!

  Η Γερμανία πυροδότησε το «στάδιο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο την Πέμπτη ως απάντηση στην πτώση των ρωσικών π...

 


Η Γερμανία πυροδότησε το «στάδιο συναγερμού» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο την Πέμπτη ως απάντηση στην πτώση των ρωσικών προμηθειών, αλλά δεν επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν το αυξανόμενο κόστος ενέργειας στους πελάτες της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.

Το μέτρο είναι η πιο πρόσφατη κλιμάκωση σε μια αντιπαράθεση μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έχει αποκαλύψει την εξάρτηση του μπλοκ από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου και πυροδότησε μια ξέφρενη αναζήτηση για εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Η απόφαση, που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, σηματοδοτεί μια έντονη αλλαγή ειδικά για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία έχει καλλιεργήσει ισχυρούς ενεργειακούς δεσμούς με τη Μόσχα από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί το «στάδιο συναγερμού» Φάσης 2 ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης τριών σταδίων όταν διαπιστώνει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού σε φυσικό αέριο και επιτρέπει θεωρητικά στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν υψηλές τιμές στη βιομηχανία και τα νοικοκυριά και έτσι να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης . 

Οι αγοραστές φυσικού αερίου και οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της Γερμανίας πιέζουν για τη φάση 2 για αυτόν τον λόγο, ανέφεραν πηγές του κλάδου.

Αντιμετωπίζοντας τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τον κύριο προμηθευτή της Ρωσίας, η Γερμανία βρίσκεται από τα τέλη Μαρτίου στη Φάση 1 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης, το οποίο περιλαμβάνει αυστηρότερη παρακολούθηση των καθημερινών ροών και εστίαση στην πλήρωση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αερίου.

Η μετάβαση στην επόμενη φάση αποτέλεσε αντικείμενο εικασιών από τη στιγμή που ο Ρώσος προμηθευτής Gazprom (GAZP.MM) μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 μόλις στο 40% της χωρητικότητας την περασμένη εβδομάδα, κατηγορώντας την καθυστέρηση στην επιστροφή του εξοπλισμού που εξυπηρετείται λόγω κυρώσεων.

Στο δεύτερο στάδιο, η αγορά εξακολουθεί να είναι σε θέση να απορροφήσει τον όγκο που λείπει χωρίς την ανάγκη κρατικής παρέμβασης που θα μπορούσε να ξεκινήσει στο τελικό στάδιο έκτακτης ανάγκης.

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν περιγράψει μια σειρά μέτρων για να αντέξουν μια κρίση εφοδιασμού για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σχετικά με τις χειμερινές ελλείψεις ενέργειας και την απότομη αύξηση του πληθωρισμού που θα μπορούσε να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να διατηρήσει τις κυρώσεις στη Ρωσία.

Έχει επίσης ωθήσει τους Γερμανούς να σκεφτούν επώδυνες περικοπές στην παραγωγή τους και να καταφύγουν σε ρυπογόνες μορφές ενέργειας που προηγουμένως θεωρούνταν αδιανόητες, καθώς προσαρμόζονται στην προοπτική να ξεμείνει από ρωσικό αέριο.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 4% στα 131,50 ευρώ ανά μεγαβάτ/ώρα (MWh) στις πρώτες πρωινές συναλλαγές.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Τετάρτη τη Ρωσία για «αδίστακτες κινήσεις» όσον αφορά τη μείωση του φυσικού αερίου και σημείωσε ότι θα στραφεί προσωρινά στον άνθρακα για να καλύψει τις ελλείψεις ενέργειας. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι οι περικοπές της προμήθειας φυσικού αερίου ήταν προμελετημένες.

Η Gazprom είπε ότι μειώνει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα, κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε διπλωματικό πονοκέφαλο που επικεντρώνεται γύρω από έναν στρόβιλο που στάλθηκε στον Καναδά για επισκευές.

Ένας γιγαντιαίος αεριοστρόβιλος Siemens Energy που χρησιμοποιήθηκε στο Nord Stream που κατασκευάστηκε στον Καναδά στάλθηκε πίσω εκεί για συντήρηση. Καναδοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την παραβίαση των κυρώσεων στη Μόσχα, οι οποίες καθιστούν αδύνατη τη Siemens να παραλάβει το τμήμα του αγωγού.

Η G7 είναι πιθανό να συζητήσει την τύχη του στροβίλου στη συνάντησή τους που αρχίζει την Κυριακή, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά Τζόναθαν Γουίλκινσον, επικαλούμενος τις ανησυχίες της Γερμανίας για την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Είμαι σίγουρος ότι θα εμφανιστεί τουλάχιστον στους διαδρόμους της G7», είπε. «Δεν θα κρατούσα την ανάσα μου ότι θα βρούμε λύση πριν το τέλος».

Πηγη: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια