GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Συνθήκες αφανισμού για την ελληνική κτηνοτροφία…

Κτηνοτρόφοι της περιοχής σφάζουν τα κοπάδια τους επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος εκτροφής τους.


Κτηνοτρόφοι της περιοχής σφάζουν τα κοπάδια τους επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος εκτροφής τους.

  • Δημήτριος Ψεμματάς:

«Εάν δεν αλλάξει η καταστροφική πολιτική του κράτους στο θέμα του πρωτογενούς τομέα άμεσα θα υπάρξει μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 30% στην ευρύτερη περιοχή…»

Δεν κρύβουν την οργή τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αλλά και ολόκληρης της χώρας για την πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση στα ζητήματα του κλάδου. Οι απαγορευτικές τιμές σε ζωοτροφές και η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με το γενικότερο κύμα ανατιμήσεων έχουν αυξήσει το κόστος της παραγωγής με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί συνθήκες αφανισμού στην ελληνική κτηνοτροφία καθώς μόνο στο νομό Ξάνθης προβλέπεται μείωση ζωικού κεφαλαίου, τουλάχιστον, κατά 30% για το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι συνάδελφοι οδηγούν στη σφαγή τα κοπάδια τους. Η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει μετά τον Ιούνιο, όταν μαζέψουν και τα τελευταία γάλατα. Οι σφαγές αυτές γίνονται λόγω της αδυναμίας των κτηνοτρόφων να ανταπεξέλθουν στο κόστος της εκτροφής. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, εάν δεν αλλάξει η καταστροφική πολιτική του κράτους στο θέμα του πρωτογενούς τομέα άμεσα θα υπάρξει μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 30% στην ευρύτερη περιοχή…» επισημαίνει ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, κύριος Δημήτριος Ψεμματάς.

Και συνεχίζει, «όσο δεν παίρνουν τα μέτρα τους, τόσο θα μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο της χώρας. Εάν δεν ενισχυθεί ο κλάδος οικονομικά δεν θα μπορέσει να επιβιώσει. Θα φτάσουμε στο σημείο να βλέπουμε ζώα μόνο στους ζωολογικούς κήπους…».

Ο ίδιος αναφέρεται, επίσης, στην τεράστια αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και του ρεύματος αλλά και του πετρελαίου κάνοντας λόγο για υπαρκτό κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Ενώ, δεν παραλείπει να επικρίνει τη στάση του εκάστοτε αρμόδιου υπουργού που συνεχίζει να κωφεύει στα προβλήματα των Ελλήνων παραγωγών.

«Η στάση τους δεν είναι λογική. Έχουν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους την οργή και τα παράπονα των Ελλήνων παραγωγών όλης της χώρας. Ακόμη να απαντήσει ο νέος υπουργός στο έγγραφο που του απέστειλαν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Ας μην ξεχνάνε, επίσης, ότι η οικονομία είναι ντόμινο. 

Η κατάρρευση του ενός κλάδου θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους με οδυνηρές συνέπειες για την εθνική οικονομία αλλά και τους πολίτες που θα κληθούν να διαχειριστούν τεράστιες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα αλλά και την επισιτιστική κρίση» καταλήγει ο κ. Δημ. Ψεμματάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια