GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανησυχία για την έξαρση των κρουσμάτων – Για νέο κύμα πανδημίας μιλούν οι ειδικοί

 Ρεπορτάζ: Στέλλα Ζαχαριουδάκη


 Ρεπορτάζ: Στέλλα Ζαχαριουδάκη

Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας μετά τα τελευταία δεδομένα που ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ. αφού πολλές χώρες σημειώνουν ιδαίτερη αύξηση των κρουσμάτων. Στην Ελλάδα τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν υπερδιπλασιασμό το τελευταίο 24ωρο καθώς τη Δευτέρα (20/6) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 4.832 και την Τρίτη (21/6) το εντυπωσιακό αριθμό των 12.537 κρουσμάτων. Είμαστε ακόμη στην αρχή του καλοκαιριού και για κάποιους οι διακοπές δεν έχουν καν ξεκινήσει, κάτι που ανησυχεί την κυβέρνηση αφού δεν έχει σκοπό να λάβει μέτρα προστασίας όπως έχει επισημάνει. 

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και την πορεία της πανδημίας. Όπως υποστήριξε ο κ. Πλεύρης:

«Η αύξηση των κρουσμάτων είναι απολύτως ελεγχόμενη»

Σε ερώτηση για το εάν η άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας έγινε νωρίτερα λόγω της έλευσης των τουριστών, ο κ. Πλεύρης είπε πως:

«Είμαστε η τελευταία χώρα της Ευρώπης που ήραμε τα μέτρα»

Ενώ, επεσήμανε πως η άρση των μέτρων έχουν κάνει όλες οι χώρες της Ευρώπης, ακόμη και όσες δεν εξαρτώνται από τον τουρισμό. Επίσης, υπογράμμισε πως ο κορωνοϊός λειτουργεί με κύματα. Όπως δήλωσε:

«Παρακολουθούμε την πορεία του κάθε κύματος. Όπου υπήρχε κύμα στους θερινούς μήνες, κατά βάση ήταν πιο ήπιο, αλλά δεν είχε βαριές νοσηλείες»

Στην Αττική ,οι νέες μολύνσεις εκτοξεύτηκαν σε 7.946 , ενώ 764 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.  Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 1.263, στην Αχαΐα 335, στη Ρόδο 269 και στην Κέρκυρα 255. 

Μεγάλη είναι η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα και προοιωνίζεται τουλάχιστον διατήρηση της επιδημίας σε υψηλά επίπεδα στον Άγιο Νικόλαο (+237%) και στο Ηράκλειο Κρήτης (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%).

Η κορύφωση του πρώιμου θερινού επιδημικού κύματος τοποθετείται χρονικά μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες θα αποτυπωθεί το πέρασμα των υποπαραλλαγών της Omicron ΒΑ.4 και ΒΑ.5 και στα νοσοκομεία της χώρας.

Σαρηγιάννης: «Ξεκάθαρα είναι νέο κύμα πανδημίας»

O καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως «ξεκάθαρα πρόκειται για ένα νέο κύμα πανδημίας», ενώ αναφέρθηκε και στις δύο νέες παραλλαγές του ιού, τις Όμικρον 4 και Όμικρον 5, οι οποίες όπως επισήμανε είναι «λιγότερο λοιμογόνες».

«Μπαίνει ήδη ακόμα περισσότερος κόσμος στα νοσοκομεία, απλώς ακόμα δεν το βλέπουμε στις διασωληνώσεις και στις ΜΕΘ», δήλωσε στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Από τις Έξι», διευκρινίζοντας ότι «αυτό το κύμα της πανδημίας ξεκίνησε από τις αρχές Ιουνίου και τώρα είναι σε φάση ανάπτυξης. Από την επόμενη εβδομάδα θα φαίνεται στις διασωληνώσεις και δυστυχώς, αργότερα, θα αρχίσει να φαίνεται και στους θανάτους».

Και όπως υποστήριξε ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής «θα ήταν καλό να λάβουμε μέτρα από άποψη υγειονομικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με τον ειδικό που παρακολουθεί τους επιδημιολογικούς δείκτες και το πώς αυτοί αποτυπώνονται στα κρούσματα «ξεφεύγουμε σε σημαντικό ποσοστό από ανοσία είτε τη φυσική, μετά από νόσηση και ανάρρωση», τονίζοντας ότι είμαστε σχεδόν ακάλυπτοι όσον αφορά στη μόλυνση από τον ιό.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η λογική μάς λέει ότι θα πρέπει να λάβουμε κάποια μέτρα». Χαρακτήρισε, επίσης, ως λάθος το ότι σταμάτησε η διενέργεια τεστ αυτοδιάγνωσης ή rapid test σε σχολεία, εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών καθώς και στους χώρους εργασίας.

Όπως είπε, το καλό στην όλη κατάσταση είναι ότι «προλάβαμε να αποκλιμακώσουμε την πίεση στο ΕΣΥ».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, κάλεσε τον κόσμο να μην παραλείπει να κάνει τεστ και να φοράει μάσκες όπου χρειάζεται, ακόμα και σε αεροπλάνα και πλοία, και μην είναι αυτό πια υποχρεωτικό.

 Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών: ” Πάρτε μέτρα αυτοπροστασίας”

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες «να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας» και το υπουργείο Υγείας ζητά «να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων».

Αναλυτικότερα το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ σημειώνει: «παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων Covid 19 στην κοινότητα και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, καλεί τους πολίτες να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες και εμβολιασμός) και καλεί παράλληλα το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων».

Παράλληλα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σε συνέντευξή του τόνισε:  «υπάρχει μια μικρή επιδημιολογική επιδείνωση η οποία εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη διότι ήρθησαν όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της επιδημίας. Άρα ήταν λογικό ότι θα υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων.

Αυτό συνδυάστηκε με το ότι -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού- επικρατούν τα στελέχη Ο4 και Ο5 τα οποία είναι λίγο πιο μεταδοτικά” ενώ πρόσθεσε: «Ακόμα και τώρα οι άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει τρία εμβόλια και είναι πάνω από τα 60 να πάνε να κάνουν την 4η αναμνηστική δόση, να μην περιμένουν τον Οκτώβρη»

Δεν υπάρχουν σχόλια