GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Τα συναισθήματα της ερωτικής επαφής: Όταν κάθε φύλο αναζητά διαφορετικά πράγματα από μία σχέση

Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, παρά το γεγονός ότι η σεξουαλική επαφή θεωρείται κατά γενική ομολογία, μία απολαυστική πράξη, τόσο οι άνδρες όσο κ...


Σύμφωνα με διεθνή μελέτη, παρά το γεγονός ότι η σεξουαλική επαφή θεωρείται κατά γενική ομολογία, μία απολαυστική πράξη, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πάρα πολύ πιθανόν μετά το sεx -κυρίως εκείνο της μίας βραδιάς- να βιώνουν αρνητικά συναισθήματα, όπως η μετάνοια και η απόρριψη. Γιατί;

Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο Αλέγκρε στη Βραζιλία, το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ, επιβεβαιώνει αυτό που όποιος έχει περάσει χρόνο στον στίβο της ζωής, γνωρίζει εμπειρικά: μετά το sεx, τα αισθήματα δεν είναι πάντα όμορφα.

Αυτό που κάνει τη νέα έρευνα να ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι επιχείρησε να εντοπίσει τους λόγους που αυτό συμβαίνει. Και όπως προκύπτει, κάθε φύλο έχει διαφορετικούς λόγους για να είναι δυσαρεστημένο μετά το sεx.

  • Οι περισσότεροι έχουν βιώσει αρνητικά συναισθήματα μετά το sεx

Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές κάλεσαν για να συμμετάσχουν στη μελέτη, τρεις ομάδες ανθρώπων, μία από τη Βραζιλία, μία από τη Νορβηγία και μία από τη βόρεια Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά) τους. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν ήταν άνω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evolutionary Behavioral Sciences, το ποσοστό των ανδρών που έχει βιώσει τουλάχιστον μία φορά αρνητικά συναισθήματα μετά το sεx κυμαίνεται από 79% έως 84%, ενώ το αντίστοιχο των γυναικών από 86% έως 89%.

Τα πιο συχνά αναφερόμενα αρνητικά συναισθήματα μετά το sεx ήταν: η ανάγκη παρηγοριάς, το αίσθημα αναξιότητας, το κλάμα, η αίσθηση ανικανότητας, η θλίψη, η απόρριψη, η μοναξιά, η ανασφάλεια, ο φόβος και η σύγχυση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και ένα μέρος των συμμετεχόντων στη μελέτη βρίσκονταν σε μακροχρόνιες σχέσεις, οι περισσότεροι από όσους ανέφεραν αρνητικά συναισθήματα, τα συνέδεσαν με one night stands και βραχυπρόθεσμες σχέσεις περιστασιακού sεx, σύμφωνα με δηλώσεις των ερευνητών σε σχετικό δελτίο τύπου.

Η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι δεν είναι κάποια καινοφανής παρατήρηση ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν αρνητικά συναισθήματα μετά το sεx, ειδικά μετά το sεx της μίας βραδιάς. Αλλά το προκύπτον ερώτημα είναι «γιατί;», όπως δήλωσε ο εκ των συγγραφέων της μελέτης και καθηγητής ψυχολογίας στο NTNU, Leif Edward Ottesen Kennair.

  • Γιατί κάθε φύλο μετά το sεx αισθάνεται αρνητικά συναισθήματα;

Η έρευνα προχώρησε εξετάζοντας ποιοι είναι οι λόγοι που 4 στους 5 άνδρες και ακόμα περισσότερες γυναίκες μετά από το sεx, αισθάνονται οτιδήποτε άλλο πέραν ευφορίας.

Σύμφωνα με τον Kennair, αρχικά οι ερευνητές υπέθεσαν ότι υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες αρνητικών συναισθημάτων μετά το sεx:

Απουσία εγγύτητας: όταν το ένα άτομο θέλει ισχυρότερη σύνδεση, αλλά συναντά απόρριψη ή αποστασιοποίηση από το άλλο

Απουσία απόστασης: όταν το ένα άτομο θέλει να αποστασιοποιηθεί, αλλά το άλλο προσκολλάται (η ακριβώς αντίθετη κατάσταση από την παραπάνω)

Φήμη: όταν το άτομο μετανιώνει για την πράξη του, ανησυχώντας για τη φήμη του.

Η ανάλυση των απαντήσεων των συμμετεχόντων επιβεβαίωσε την παραπάνω κατηγοριοποίηση των ερευνητών, αλλά αποκάλυψε και ορισμένες προφανείς διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι και τα δύο φύλα αισθάνονταν το ίδιο συχνά συναισθήματα από την τρίτη κατηγορία (σχετικά με τη Φήμη), καθώς πιστεύουν ότι η κακή φήμη μπορεί να σε κάνει λιγότερο ελκυστικό σε μελλοντικούς συντρόφους, αλλά οι γυναίκες αισθάνονταν συχνότερα συναισθήματα της πρώτης (Απουσία εγγύτητας) και οι άνδρες της δεύτερης (Απουσία απόστασης) κατηγορίας.

Εν συντομία, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες θέλουν πιο συχνά να έρχονται κοντά με τον ερωτικό τους παρτενέρ μετά το sεx και απογοητεύονται όταν αυτό δεν συμβαίνει, ενώ οι άνδρες θέλουν πιο συχνά να απομακρύνονται μετά το sεx και αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα όταν δεν μπορούν.

“Αυτό υποδηλώνει ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσο αφορά τα αρνητικά συναισθήματα μετά τη συνουσία είναι σύμφωνες με τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όσο αφορά τη σεξουαλική στρατηγική τους”, δήλωσαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι είναι φυσιολογικό κάθε φύλο να αναζητά διαφορετικά πράγματα από μία σεξουαλική σχέση.

«Η βιολογία ορίζει την σεξουαλική ψυχολογία μας», ξεκαθάρισαν οι συγγραφείς της μελέτης, εξηγώντας ότι οι πιο πολλοί άνδρες -συνειδητά ή υποσυνείδητα- αναζητούν περισσότερους σεξουαλικούς παρτενέρ, επειδή η ποσότητα των συντρόφων λειτουργεί προς όφελος της «εξελικτικής αποστολής» τους, να αποκτήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους απογόνους.

Έτσι, για αυτούς «η σεξουαλική πράξη αυτή καθ’αυτή μπορεί να πυροδοτήσει την ανάγκη για αποστασιοποίηση», εξηγεί ο καθηγητής Kennair. Αν δεν μπορούν να το εκπληρώσουν, αισθάνονται διάφορα αρνητικά συναισθήματα.

Από την άλλη, οι πιο πολλές γυναίκες -συνειδητά ή υποσυνείδητα- αναζητούν ποιοτικότερους σεξουαλικούς παρτενέρ, επειδή ο ποιοτικός σύντροφος μπορεί να παράσχει ασφάλεια για τα παιδιά και ιστορικά και εξελικτικά, οι γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για τους απογόνους τους σε σχέση με τους άνδρες.

Έτσι, για αυτές «η σεξουαλική πράξη αυτή καθ’ αυτή μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό που αισθάνονται για τον σύντροφό τους, αν πυροδοτηθούν οι κατάλληλες ορμόνες» και θέλουν τον άνδρα να μείνει κοντά. Αν δεν το κάνει, οι γυναίκες αισθάνονται αρνητικά συναισθήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι άνδρες αισθάνονταν πολύ συχνότερα λύπη για τη σύντροφό τους μετά το sεx, σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ οι γυναίκες αισθάνονταν σημαντικά συχνότερα το αίσθημα της απόρριψης μετά από ένα one night stand, σε σχέση με τους άνδρες, αν αυτό δεν προχωρούσε σε κάτι σοβαρότερο.

  • Η εξαίρεση στον κανόνα

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι αν και τα παραπάνω στοιχεία ήταν κοινά για τους άνδρες από όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν, υπήρχε μία ομάδα γυναικών που ήταν η εξαίρεση: οι Νορβηγίδες, οι οποίες είχαν με διαφορά ανάμεσα στις υπόλοιπες γυναίκες τα λιγότερα και τα πιο ασθενή αρνητικά συναισθήματα, αν ένας άνδρας δεν έμενε πολύ καιρό μαζί τους μετά το sεx.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι πρόκειται για αποτέλεσμα πολιτισμικής προσαρμογής, καθώς η Νορβηγία έχει επιτύχει μεγαλύτερα επίπεδα ισότητας των φύλων και σεξουαλικής απελευθέρωσης.

Επομένως, το ενδεχόμενο στο μέλλον οι παραπάνω ισορροπίες να ανατραπούν μέσω της απενοχοποίησης του sεx και της επίτευξης πραγματικής ισότητας, είναι υπαρκτό. Αν και οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν είναι τόσο εύκολο να ξεπεραστούν αιώνες εξέλιξης οι οποίοι έχουν διαμορφώσει τα νευρικά μονοπάτια πίσω από τα συναισθήματά μας.

Καταλήγοντας, το σχετικό δελτίο τύπου επισημαίνει ότι τα ευρήματα δεν αφορούν, προφανώς, όλους αλλά τα δύο φύλα ως ομάδες και τονίζει ότι το βίωμα αρνητικών συναισθημάτων μετά το sεx δεν είναι κάτι παράλογο ή αφύσικο. Είναι η αντίδρασή μας στις απαιτήσεις μας -οι οποίες απαιτήσεις μάς έφεραν ως είδος μέχρι εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια