GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έρχεται νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακυκλώνω” για επαγγελματίες

Την προαναγγελία ενός νέου προγράμματος αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών ψυγείων, που έχουν επαγγελματική χρήση έκανε  ο  Υφυπουργός Ανάπ...


Την προαναγγελία ενός νέου προγράμματος αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών ψυγείων, που έχουν επαγγελματική χρήση έκανε  ο  Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, μιλώντας κατά την παρουσίαση του Προγράμματος Αντικατάστασης και Ενεργειακής Αναβάθμισης Ηλεκτρικών Συσκευών «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

“Θα ήθελα να σημειώσω ότι αυτήν την περίοδο ετοιμάζουμε ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο με πόρους του ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 γίνεται αρωγός στην ενεργειακή μετάβαση της χώρα μας, μετατρέποντάς την ταυτόχρονα σε μια ευρωπαϊκή χώρα πιο πράσινη αλλά και σε πιο φιλική για τους πολίτες της” ανέφερε ο κ. Τσακίρης που σημείωσε ότι “εναρμονιζόμενοι με τους νέους στόχους του ΕΣΠΑ 2021 – 2027 για μια πιο πράσινη και ανθεκτική Ευρώπη με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αναμένεται να διαθέσουμε το 27% των συνολικών πόρων της επόμενης προγραμματικής περιόδου” σε πράσινες δράσεις. “Στο πλαίσιο αυτό και ακολουθώντας  τις επιταγές για διατήρηση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος διοχετεύουμε σημαντικό μερίδιο των πόρων της τάξης των 3,6 δις € στο Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Κλιματική Αλλαγή, στα πλαίσια του οποίου ανήκει και το πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».

Μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν και θα ανακυκλωθούν περισσότερες από 380.000 ενεργοβόρεςσυσκευές. Από την εξοικονόμηση αυτή, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους από 150 έως 300 εύρω τον χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής που θα επιτύχει η χώρα μας, με την εφαρμογή του προγράμματος, εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 209.000 MWh τον χρόνο. Έτσι η Ελλάδα θα επιτύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος” ανέφερε ο κ. Τσακίρης.

  Εξοικονόμηση και αυτοπαραγωγή

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας  μιλώντας  στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας το περασμένο Σάββατο προανήγγειλε την προώθηση σειράς προγραμμάτων για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Το πακέτο θα φτάνει τα 450 εκατ. ευρώ και προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης που  μαζί  με την  μόχλευση η αξία του προγράμματος θα «αγγίξει» το 1 δισ  ευρώ, το οποίο να σημειωθεί θα ξεκινήσει  τον ερχόμενο Φθινόπωρο. Το πρόγραμμα  έχει ως κύριο στόχο  τη μόνιμη μείωση του κόστους  των επιχειρήσεων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  να προωθεί την εξοικονόμηση αλλά και  την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό.

  •   “Εξοικονομώ¨” επιχειρήσεων
  • Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει το “Εξοικονομώ” για τις επιχειρήσεις.

To νέο «Εξοικονομώ» αφορά αποκλειστικά την ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά 9.700 μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα διατεθούν συνολικά 450 εκατ. ευρώ με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με τον “πήχη” για την εξοικονόμηση να είναι κατ’ ελάχιστον στο 30% του ενεργειακού κόστους.

Tο ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται από το είδος των επιλέξιμων δαπανών, την περιοχή που δραστηριοποιείται η επιχείρηση και το μέγεθός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια