GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΓΕΩΤΕ Θράκης: “Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην εκμετάλλευση της χρυσοφορίας της περιοχής μας”

Ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, εδώ και χρόνια η θέση του ΓΕΩΤΕΕ ήταν αντίθετη στην όποια πιθανή εξόρυξη χρυσού. Επαναδιατυπώνοντας τις...


Ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, εδώ και χρόνια η θέση του ΓΕΩΤΕΕ ήταν αντίθετη στην όποια πιθανή εξόρυξη χρυσού. Επαναδιατυπώνοντας τις προηγούμενα διατυπωμένες απόψεις μας (από το 2009 έως σήμερα) παραθέτουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν

  • Η εξόρυξη με την μέθοδο των κυανιούχων αλάτων και η αποθήκευση των λυμάτων θα είναι μόνιμη απειλή, που θα μπορούσε να επιφέρει μη αντιστρεπτή ρύπανση του υπέργειου και υπόγειου περιβάλλοντος, με τεράστιες επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και υγείας των πολιτών, αλλά και της αειφορίας της γης μας.
  • Η κυάνωση μπορεί να δυσφημίσει όλα τα αγροτικά, κτηνοτροφικά, μελισσοκομικά και αλιευτικά προϊόντα της περιοχής μας και προφανώς μείωση των εμπορικών τιμών τους.
  • Η εξόρυξη θα φέρει στην επιφάνεια του εδάφους μεταξύ άλλων και βαρέα μέταλλα, που με την βιοσυσσώρευση απειλούνται με δηλητηρίαση όλα τα έμβια όντα σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από την επικράτεια της Θράκης (λόγω μεταφοράς των προϊόντων).
  • Η υπερσυγκέντρωση και αποθήκευση τέτοιων επικίνδυνων ουσιών αποτελεί μια τοξική αποθήκη, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει προβλήματα οξείας ή χρόνιας τοξικότητας, υποθηκεύοντας έτσι τόσο το παρόν όσο και το μέλλον του τόπου.
  • Η ελληνική νομοθεσία δεν έχει εκσυγχρονιστεί ώστε να συμπεριλάβει την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Οι τεχνικές προδιαγραφές τέτοιων έργων επείγουν επικαιροποίησης, γιατί ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλών εντάσεων διαφοροποιούν σημαντικά τα δεδομένα τους όρους και τις προδιαγραφές που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη. Παράλληλα ο μεταλλευτικός κώδικας θεωρείται απαρχαιωμένος από πολλές απόψεις και θα πρέπει να αυστηροποιηθεί.
  • Στην περιοχή του ενδιαφέροντος υπάρχει το δάσος της μαύρης πεύκης, που δύναται να χαρακτηρισθεί «μνημείο της Φύσης» λόγω του φυτογεωγραφικού παραδόξου. Της ύπαρξής της δηλαδή σε τόσο χαμηλό υψόμετρο, που την διαφοροποιεί και την κάνει μοναδικό φαινότυπο   βιολογικά και μορφολογικά.
  • Η δημιουργία λίγων θέσεων εργασίας έχει πολύ μικρό όφελος σε σχέση με την τεράστια οικονομική ζημιά που θα επέλθει στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό, στην υγεία των πιθανών εργαζομένων του ορυχείου αλλά και την μακροχρόνια τοξικότητα στους κατοίκους της Θράκης και όχι μόνο.
  • Η κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων φρέσκου (γλυκού) νερού σε μια εποχή λειψυδρίας θα επιδεινώσει το πρόβλημα της εξεύρεσης αρδευτικού νερού για τις καλλιέργειες και πόσιμου νερού για τους κατοίκους χωριών και πόλεων.
  • Η ερευνητικές γεωτρήσεις μεγάλου βάθους για την μελέτη της χρυσοφορίας εκτός από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, δεν έχουν κάποιο άλλο λόγο να γίνουν. Έτσι δεν θα πρέπει να γίνουν πιστευτές οι αιτιάσεις των ενδιαφερόμενων. Οι προθέσεις θα μπορούσε να είναι η μελλοντική χρήση υπόγειου νερού πολύτιμου για όλους τους τομείς που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι.

Τέλος θα θέλαμε να αναφέρουμε μερικούς αριθμούς που λήφθηκαν από δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά παγκόσμιου κύρους.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΚΙΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΘΟΔΟ ΤΗΣ ΚΥΑΝΩΣΗΣ

  1. απαιτούνται 120 έως 220 κιλά κυανίου
  2. καταναλώνονται 36.000 έως 60.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας
  3. παράγονται 11.500 κιλά διοξειδίου του άνθρακα CO2 κατά μέσο όρο
  4. καταναλώνονται περίπου 700 τόνοι γλυκού νερού

Μετά από όλα αυτά συνεχίζουμε να είμαστε κάθετα αντίθετοι στην όποια δραστηριότητα που απώτερο στόχο έχει την εκμετάλλευση της χρυσοφορίας της περιοχής μας

 Η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος.

                                                            































Δεν υπάρχουν σχόλια