GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Φορολογικές δηλώσεις 2022: Πότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή τους – Ποιοι πρέπει να τις καταθέσουν άμεσα

    Οι αλλαγές στις φετινές δηλώσεις

  


Οι αλλαγές στις φετινές δηλώσεις

Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, παρατείνεται έως τις 29 Ιουλίου 2022 και ώρα 15:00, η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 φυσικών και νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων του άρθρου 45 του ΚΦΕ, των οποίων το φορολογικό έτος λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2021.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί 3.571.307 έντυπα Ε1 στην πλειοψηφία από μισθωτούς και συνταξιούχους, ενώ περίπου τρία εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν τις έχουν υποβάλλει ακόμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για το 54,09% του συνόλου ή για 1.931.719 δηλώσεις τα εκκαθαριστικά είναι μηδενικά, για το 31,97% ή για 1.141.746 δηλώσεις προκύπτει επιπλέον καταβολή φόρου ύψους 928 ευρώ κατά μέσον όρο ενώ για το 13,94% ή για 497.840 δηλώσεις το εκκαθαριστικό είναι πιστωτικό με κατά κεφαλήν επιστροφή φόρου στα 350 ευρώ.

Απαραίτητη η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για να «ξεκλειδώσει» το Power Pass

Ανεξάρτητα από την παράταση υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων, το ραντεβού τους με την Εφορία θα πρέπει να επισπεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι για τους οποίους η υποβολή της φορολογικής δήλωσης αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass.

Αφορά σε όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά φορολογική δήλωση και διαμένουν σε κύρια ή μισθωμένη κατοικία, γονείς με παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο για τη φοιτητική κατοικία και φορολογούμενους με λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της κύριας κατοικίας τους.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει να βιαστούν για να μη χάσουν το επίδομα ρεύματος μέχρι 600 ευρώ, καθώς όπως έχει ανακοινωθεί η πλατφόρμα του Power Pass θα κλείσει στις 30 Ιουνίου.

Στις φετινές φορολογικές δηλώσεις υπάρχουν οι εξής αλλαγές:

  • Κωδικός 087 που αφορά ενοίκιο ακινήτων εκτός από κύρια κατοικία και κατοικία παιδιών που σπουδάζουν και πρέπει να δηλωθεί ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  • Κωδικοί 818, 820 και 822 οι οποίοι συμπληρώνονται από τον/τη σύζυγο σε περίπτωση που έχει συμβληθεί στη συγκεκριμένη μίσθωση ή αυτή αφορά κατοικία εξαρτώμενου τέκνου που δεν έχει αποκτήσει από κοινού με τον/την υπόχρεο.
  • Κωδικοί 633-634 στους οποίους δηλώνεται το ποσό που καταβλήθηκε σε καθηγητές και λέκτορες πλήρους απασχόλησης σε ΑΕΙ στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΑΕΙ και οι οποίοι δεν ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • Κωδικός 033 που συμπληρώνεται από τον υπόχρεο το σύνολο των τέκνων του, ήτοι τα κοινά τέκνα με τη σύζυγο και τα μη κοινά τέκνα του.
  • Κωδικοί 043-044 για όσους έχουν μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα και αποκτούν εισόδημα από μισθωτή εργασία που προκύπτει στην ημεδαπή από πλήρωση νέας θέσης εργασίας.
  • Κωδικοί 873-874 όπου αναγράφονται οι μεταφερόμενες ζημιές από την πώληση τίτλων των προηγούμενων φορολογικών ετών, οι οποίες δεν έχουν συμψηφιστεί με κέρδη από την ίδια αιτία και γίνεται διάκρισή τους σε ημεδαπής/αλλοδαπής.
  • Κωδικοί 081, 082, 083 όπου στο ενοίκιο που καταβλήθηκε για κύρια κατοικία της οικογένειας δηλώνεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.
  • Κωδικοί 084, 085, 086 όπου για ενοίκιο που καταβλήθηκε για κατοικία παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό αναγράφεται ο αριθμός δήλωσης μίσθωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια