GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα μέτρα της κυβέρνησης για το ρεύμα – Live οι ανακοινώσεις για επιδοτήσεις και επιστροφές

  Σε εξέλιξη είναι η εξειδίκευση των νέων μέτρων για το ρεύμα από τους αρμόδιους υπουργούς. Οι υπουργοί παρουσιάζουν τις λεπτομέρειες των μέ...

 


Σε εξέλιξη είναι η εξειδίκευση των νέων μέτρων για το ρεύμα από τους αρμόδιους υπουργούς. Οι υπουργοί παρουσιάζουν τις λεπτομέρειες των μέτρων για τους λογαριασμούς ρεύματος που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Στην εξειδίκευση των μέτρων συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και η Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Η Ελλάδα υφίσταται τις δυσμενείς συνέπειες μίας γεωπολιτικής και ενεργειακής κρίσης, κρίσης που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και περιορίζει τζίρους επιχειρήσεων και φρενάρουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και παρέθεσε αναλυτικά τις «γραμμές άμυνας» και στήριξης που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

«Αυτά τα αναχώματα είναι σημαντικά αλλά δεν είναι αρκετά. Αντιλαμβανόμαστε τις αυξημένες δυσκολίες των πολιτών» πρόσθεσε τονίζοντας πως η κυβέρνηση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προσφέρει λύσεις.

1ον, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών

Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος ποσοστού 90% επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περιοδο σύμφωνα με το τελικό πορισμα της ΡΑΕ.

2ον τον μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022 Αφορά οικιακούς καταναλωτές για χρεώσεις της κύριας κατοικίας τους οι οπ δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν εκδοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Η επιδότηση θα χορηγηθεί στους λογαριασμούς IBAN.

Το ποσοστό της επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτεται δηλαδή το 95% των νοικοκυριών. Η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Το νέο πακέτο των μέτρων στήριξης που παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός ενσωματώνει περαιτέρω ανακούφιση –με αναδρομική εφαρμογή– των πολιτών που έλαβαν τσουχτερούς λογαριασμούς ρεύματος, αύξηση των επιδοτήσεων και διεύρυνση των δικαιούχων.


ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ

Παράλληλα προβλέπεται η μετακύλιση μέρους του κόστους στήριξης της κοινωνίας στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της φορολόγησης των πρόσθετων συγκυριακών εσόδων τους, που κατά πληροφορίες υπερβαίνουν το μισό δισ. ευρώ (Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022), και η παρέμβαση -από τον Ιούλιο- στην αγορά ενέργειας, χονδρική και λιανική, με στόχο τη σταθεροποίηση των τιμών σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά, που συνιστούν τους βασικούς άξονες του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Το νέο «πακέτο» θα απορροφήσει το 70%-80% της αύξησης στην τιμή της κιλοβατώρας για τους τελικούς καταναλωτές με ορίζοντα το επόμενο δωδεκάμηνο.

Συνοπτικά τα μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας:

  • Αναδρομική αποζημίωση έως 600 ευρώ σε νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ
  • Διεύρυνση των επιδοτήσεων ρεύματος για Μάιο -Ιούνιο
  • Έκτακτο τέλος 90% στα υπερ-έσοδα των παραγωγών ενέργειας
  • Αναστολή από τον Ιούλιο της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος
  • Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια