GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ιστορική μέρα για Φινλανδία και Σουηδία – Σήμερα το επίσημο αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να καλωσορίσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εμμένει στη στάση της ν...


Όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να καλωσορίσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εμμένει στη στάση της να μην αποδέχεται την ένταξη των δύο χωρών, συνεχίζοντας να απειλεί με βέτο διότι δεν έχει λάβει ακόμα απαντήσεις σχετικά με τις ανησυχίες ασφαλείας της.

Χθες συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων, προκειμένου να εξεταστεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών, το συντομότερο δυνατό.

Σήμερα οι ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα μεταβούν στον Λευκό Οίκο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο των αιτήσεων των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ το πρωί, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον πρέσβη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Κλάους Κορχόνεν, και με τον πρέσβη της Σουηδίας στη Συμμαχία, Άξελ Βέρνχοφ.

Από την πλευρά τους πάτνως, τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας προσχώρησης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου.

Για να συμβεί όμως αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να συζητήσει με τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων, οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπτ Ταγίπ Ερντογάν, να ζητήσει ανταλλάγματα κι από άλλες χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, ή ακόμα και από την ίδια την ΕΕ.

Σημειώνεται ότι χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πιθανόν “να μην κάνει μεγάλη διαφορά” καθώς οι δύο χώρες συμμετείχαν επί μακρόν στις στρατιωτικές ασκήσεις της Συμμαχίας.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία, καθώς και άλλες ουδέτερες χώρες, συμμετέχουν εδώ και πολλά χρόνια στις στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ υπολογίζει το έδαφός τους όταν σχεδιάζει στρατιωτική επέκταση προς ανατολάς. Ας δούμε πώς θα χρησιμοποιηθεί το έδαφός τους στην πράξη στο πλαίσιο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», είπε ο Λαβρόφ.

«Εχθρικά κράτη» χαρακτήρισε στο μεταξύ τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, ισχυριζόμενος ότι διεξάγουν έναν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια