GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Άνοια: Ο τρόπος ζωής που προστατεύει από τη νόσο

  Με τον όρο άνοια περιγράφεται ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούνται από διαταραχές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Δεν είναι μία συγκεκριμέ...

 


Με τον όρο άνοια περιγράφεται ένα σύνολο συμπτωμάτων που προκαλούνται από διαταραχές που επηρεάζουν τον εγκέφαλο. Δεν είναι μία συγκεκριμένη ασθένεια.
Η άνοια επηρεάζει τη σκέψη, τη συμπεριφορά και την ικανότητα να εκτελεί το άτομο καθημερινές εργασίες.

Η λειτουργία του εγκεφάλου επηρεάζεται αρκετά και παρεμβαίνει στη φυσιολογική κοινωνική ή επαγγελματική ζωή του. Το σήμα κατατεθέν της άνοιας είναι η αδυναμία εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της μειωμένης γνωστικής ικανότητας.

Οι γιατροί κάνουν διάγνωση άνοιας εάν δύο ή περισσότερες γνωστικές λειτουργίες έχουν διαταραχθεί σημαντικά. Στις γνωστικές λειτουργίες που επηρεάζονται μπορεί να περιλαμβάνονται η μνήμη, οι δεξιότητες στον προφορικό λόγο, η κατανόηση πληροφοριών, οι δεξιότητες κατανόησης του χώρου, η κρίση και η προσοχή.

Οι άνθρωποι με άνοια μπορεί να έχουν δυσκολία στην επίλυση προβλημάτων και στον έλεγχο των συναισθημάτων τους. Μπορεί επίσης να παρουσιάσουν αλλαγές στην προσωπικότητα. Τα ακριβή συμπτώματα που βιώνει ένα άτομο με άνοια εξαρτώνται από τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν πάθει βλάβη από τη νόσο που προκαλεί την άνοια.

Σε πολλές μορφές άνοιας, μερικά από τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο σταματούν να λειτουργούν, χάνουν τις συνδέσεις τους με άλλα κύτταρα και πεθαίνουν. Η άνοια συνήθως είναι εκφυλιστική. Αυτό σημαίνει ότι η ασθένεια εξαπλώνεται σταδιακά μέσα στον εγκέφαλο και τα συμπτώματα του ατόμου χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.

Οι μεγάλες οικογένειες αποδεικνύονται καθοριστικός παράγοντας για την προφύλαξη των ατόμων με άνοια – δείτε τι διαπίστωσε πρόσφατη έρευνα. 

Τα άτομα που ζουν σε μεγάλα νοικοκυριά είναι περισσότερο θωρακισμένα από τις επιπλοκές της άνοιας και θα μπορούσαν να αποφύγουν την εξέλιξη της νόσου για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με νέα παγκόσμια μελέτη.

Ειδικότερα, στη μελέτη που δημοσίευσαν οι ερευνητές της εξελεγκτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στο PLOS ONE, εξετάστηκαν οι μεταβλητές του βιοτικού επιπέδου και των συνθηκών διαβίωσης για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών από περισσότερες από 180 χώρες ανά τον κόσμο, για να μετρηθούν οι παράγοντες όπως το ΑΕΠ, η αστικοποίηση, η ηλικία, το μέγεθος του νοικοκυριού. Διαπιστώθηκε πως τα άτομα που ζουν σε μεγαλύτερα νοικοκυριά ή με οικογένειες, τα πηγαίνουν καλύτερα από εκείνους που ζουν μόνοι τους.

«Ανεξάρτητα από τη γήρανση, την αστικοποίηση, το ΑΕΠ, διαπιστώσαμε ότι τα μεγάλα νοικοκυριά προστατεύουν από τη θνησιμότητα λόγω άνοιας» τόνισε ο Wenpeng You, διδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας

«Είναι ένα πολύ σημαντικό εύρημα το να μάθουμε να φροντίζουμε τα άτομα όταν γερνάνε, αφού φαίνεται πως οι ανθρώπινοι παράγοντες όπως οι σχέσεις, η αίσθηση της σύνδεσης, η ενθάρρυνση και η επιβράβευση, η ουσιαστική ενασχόληση με τους άλλους, αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για την καταπολέμηση της εξέλιξης της άνοιας» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως προσθέτει ο Maciej Henneberg, ομότιμος καθηγητής και συγγραφέας της έρευνας, οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί ώστε να ζουν σε οικογένειες και κοινότητες, αποκτώντας έτσι πολλά πρακτικά οφέλη. Στο πλαίσιο αυτό, «υπάρχουν καθορισμένες ώρες οικογενειακών γευμάτων, υπάρχει η συζήτηση, το νοιάξιμο για την υγεία του άλλου» τόνισε ο καθηγητής Hennenberg .

«Η σύνδεση όταν είναι θετική, προάγει την παραγωγή της ωκυτοκίνης, την ορμόνη της χαράς, που έχει αποδειχθεί πως έχει θετικές επιδράσεις στην ψυχολογία και την ευεξία, προστατεύοντας το καρδιαγγειακό σύστημα που σχετίζεται με την αγγειακή άνοια, επιβραδύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη της» πρόσθεσε ο καθηγητής Hennenberg.

Όπως πάντως ξεκαθαρίζει ο Δρ. You «ενώ η έρευνα δεν δείχνει κάποια σύνδεση μεταξύ της συχνότητας θανάτου από άνοια και του μεγέθους του νοικοκυριού, είναι ωστόσο ξεκάθαρο πως η διαβίωση σε μεγάλα νοικοκυριά προστατεύει από την θνησιμότητα από άνοια» ενώ επιπλέον κάλεσε τους επαγγελματίες υγείας «να ενθαρρύνουν τον κόσμο να έχει θετικές αλληλεπιδράσεις με άτομα από τη γειτονιά, την κοινότητα ή οποιαδήποτε άλλη κοινωνική δραστηριότητα, όταν δεν είναι υπάρχει η παραδοσιακή πολυμελής οικογένεια».

Καταλήγοντας, ο καθηγητής Hennenberg τόνισε πως το μήνυμα της έρευνας είναι πως μας περιμένουν πολλά οφέλη από την ουσιαστική καθημερινή ανθρώπινη επαφή. «Χωρίς αυτή δεν μπορούμε να θριαμβεύσουμε στη ζωή» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια