GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τι σημαίνουν οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω απο την Αλεξανδρούπολη;

  Η Θράκη στο επίκεντρο των εξελίξεων.

 


Η Θράκη στο επίκεντρο των εξελίξεων.

*Γράφει, ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης – Δημοσιογράφος Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

Η εντολή του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν προς τον Υπουργό Άμυνας της χώρας του, για να πραγματοποιηθούν υπερπτήσεις πάνω απο την Αλεξανδρούπολη, εντείνοντας έτσι την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή, μόνο τυχαίες δεν είναι.

Συνδέονται άμεσα με το πετυχημένο ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, καθώς και τη στάση του Αμερικανικού Κογκρέσου που συνταυτίζεται με τις ελληνικές θέσεις και δεν εγκρίνει την προμήθεια νέων μαχητικών στην Τουρκία.

Ηταν σχεδόν αναμενόμενο, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, δεν θα άφηνε αναπάντητη μία τέτοια εδραίωση των Ελληνοαμερικανικών Σχέσεων, μιας και ο ρόλος της Ελλάδας και πολύ περισσότερο της Θράκης, γίνεται ακόμα περισσότερο ρυθμιστικός στο πλαίσιο της γεωπολιτικής σκακιέρας στη νοτιοβαλκανική αλλά και στη διαχείριση πολλαπλών επιχειρησιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Η Αλεξανδρούπολη καθίσταται ένας ενεργειακός κόμβος, γεγονός που βγάζει την Τουρκία απο άμεσο ρυθμιστή της κατάστασης μέσω της ρωσικής υποστήριξης και χρηματοδότησης.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ επανακάμπτουν επιχειρησιακά, αλλά και στρατιωτικά στη Θράκη, μετά την αποχώρησή τους απο τη βάση της “ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ” στο Δασοχώρι Ξάνθης, αφήνοντας εκεί – όπως αποδεικνύεται λανθασμένα σήμερα – ένα καίριο σημείο μετάδοσης αλλά και παρακολούθησης.

Εντούτοις η Τουρκία δεν θέλει να “χωνέψει” και πολύ περισσότερο ο Πρόεδρός της, ότι η Ελλάδα εκτός της αμυντικής της αναβάθμισης, αποκτά μεγαλύτερο και πιο κρίσιμο λόγο στο τραπέζι των αποφάσεων για την περιοχή.

Ετσι, ο Ερντογάν έστειλε σήμερα ένα μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις:

-Υπενθυμίζει ότι έχει βλέψεις για τη Θράκη και την συνδιοίκηση που επιχειρεί για χρόνια τώρα.

-Επιδιώκει μερίδιο ισομερών σχέσεων με τις ΗΠΑ.

-Απειλεί ότι εάν δεν ικανοποιηθεί, θα χτυπήσει ανοιχτά τα αμερικανικά συμφέροντα στη Θράκη

-Ζητά ισχυρά ανταλλάγματα και ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Ολα αυτά σε συνδυασμό και με την χλιαρή πλην ουσιαστική προς το παρόν αντίδραση – βέτο προς το ΝΑΤΟ, για την ένταξη των χωρών Φιλανδίας και Σουηδίας με τις πλάτες της Ρωσίας, η Τουρκία θέλει να κερδίσει χρόνο διαπραγμάτευσης και να υπενθυμίσει την παρουσία της προς κάθε έναν που την αγνοεί.

Κατόπιν όλων αυτών, η Θράκη έρχεται – όπως άλλωστε το είχαμε προβλέψει – στο προσκήνιο, με τον πιο επικίνδυνο τρόπο.

Η Αμερική “στεριώνει” τις δράσεις της, αναπτύσσεται ενεργειακά και επιχειρησιακά, εξοπλίζεται και εξοπλίζει τη Θράκη, προκειμένου να πετύχει τον πλήρη έλεγχο των παράνομων τουρκορωσικών παιχνιδιών και επιδιώξεων.

Οι εξελίξεις θα είναι σοβαρές και είναι δεδομένο ότι εκτός του πολιτικού και διπλωματικού ενδιαφέροντος, η βαρύτητα της αμυντικής θωράκισης θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια