GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Απολογισμός Πεπραγμένων για τη διετία της υγειονομικής κρίσης στο Νοσοκομείο Ξάνθης… Ελ. Ροφαέλα

  «Το Νοσοκομείο Ξάνθης πέτυχε να αντιμετωπίσει μια πανδημία, σε μια συγκυρία πολύ αρνητική για τη περιοχή μας και ειδικά στη πρώτη φάση που...

 


«Το Νοσοκομείο Ξάνθης πέτυχε να αντιμετωπίσει μια πανδημία, σε μια συγκυρία πολύ αρνητική για τη περιοχή μας και ειδικά στη πρώτη φάση που τα ιατρικά δεδομένα ήταν από άγνωστα ως ελλιπή, με τον πλέον αποδοτικό τρόπο επενδύοντας στην εφευρετικότητα και ευφυΐα των στελεχών του…»

 Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο Αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, παρουσία επίσημων προσκεκλημένων καθώς και του προσωπικού του Νοσοκομείου, ο απολογισμός πεπραγμένων για τη διετία 2019-2021. Αναλυτικότερα, η Διοικήτρια του ΓΝΞ κα Έλενα Ροφαέλα κατά την ομιλία της ανέφερε τα ακόλουθα:

  •   Κυρίες και κύριοι,
  •   Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
  •   Στελέχη του Νοσοκομείου μας,

  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία σε μια ημέρα που εκτός από τη πολύ ενδιαφέρουσα ατζέντα σηματοδοτεί, θα ήθελα να πιστεύω, μια νέα εποχή.

  Μια νέα εποχή, που ακολουθεί μια ασύμμετρα δύσκολη παγκόσμια συγκυρία που δε τη προβλέψαμε, δε τη σκεφτήκαμε, δεν ήμασταν προετοιμασμένοι να την αντιμετωπίσουμε αλλά που στο τέλος βγήκαμε νικητές.

  Το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα, οι επαγγελματίες της υγείας και η ερευνητική κοινότητα επιτέλεσαν τον ρόλο τους στον μέγιστο βαθμό κι αυτό είναι άξιο αναγνώρισης και τιμής.

  Εδώ στο Νοσοκομείο Ξάνθης είμαστε υπερήφανοι που όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας μπορέσαμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο, να ανακαλύψουμε νέες δυνάμεις ή να βρούμε δυνάμεις και εφεδρείες που βρισκόταν σε ύπνωση και που η αμεσότητα και η ένταση της κατάστασης ανάγκασαν να βγουν στην επιφάνεια.

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ακαριαία προσαρμογή και μεταβολή των υπηρεσιών του Νοσοκομείου Ξάνθης μέσα σε λίγες μέρες από την εμφάνιση της απειλής του Covid-19.

 – Δημιουργήσαμε άμεσα Αίθουσες Αρνητικής Πίεσης και μάλιστα με ξεχωριστή κλινική Covid-19 κάτι πρωτόγνωρο για επαρχιακό νοσοκομείο

 – Αυξήσαμε τις ΜΕΘ

 – Διεξήγαμε έναν τεράστιο αριθμό test κορωνοϊού

 – Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία έναν τεράστιο όγκο νοσηλειών στην Covid κλινική

 – Προσελκύσαμε και δεχθήκαμε, με δικές μας ενέργειες αποκλειστικά, ιδιωτικές δωρεές που μας κατέταξαν στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά

 – Διαθέσαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό Μέσων Ατομικής Προστασίας στο προσωπικό ώστε να είμαστε πλήρως καλυμμένοι υγειονομικά και να μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς μας απρόσκοπτα τις ιατρικές μας και νοσηλευτικές υπηρεσίες

 – Καταφέραμε, μέσω της εφαρμογής αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά της Επιτροπής Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων να έχουμε μηδενική διασπορά και επιμόλυνση σε προσωπικό και ασθενής.

 – Συμβάλλαμε σημαντικά στην αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στον Νομό Ξάνθης, με παροχή βοήθειας στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, παρέχοντας υλικούς και ανθρώπινους πόρους.

 – Εκσυγχρονίσαμε τις υποδομές μας σε επίπεδο υλικοτεχνικού αλλά και έμψυχου δυναμικού με την υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας, της 4ης ΥΠΕ αλλά και της Περιφέρειας ΑΜΘ.

  Οι σημαντικές αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε τόσο μικρό διάστημα αποτελούν το απόλυτο επίτευγμα ενός σχετικά μικρού σε δυναμικότητα νοσοκομείου, που όμως απέδειξε ότι με την συντονισμένη και άρτια συνεργασία διοίκησης, ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού μπορούν να συμβούν και θαύματα σε ακραίες συνθήκες.

  Η δουλειά μας δεν ήταν εύκολη.

  Η Ξάνθη είναι μια περιοχή στην εσχατιά της χώρας, μακριά από το κέντρο, με πολυπολιτισμικούς παράγοντες και νοοτροπίες που λειτουργούν αρκετές φορές επιβαρυντικά στη λειτουργία του νοσοκομείου, μη ελκυστική για προσέλκυση υγειονομικού προσωπικού, ειδικά αυτή τη περίοδο που αυτό μας είναι απόλυτα απαραίτητο.

  Επίσης μια μοναδική κατάσταση που δημιουργήθηκε σε όλη τη περίοδο του κορωνοϊού ήταν η συνεχής και χωρίς στόχευση ενασχόληση εξωγενών παραγόντων με το Νοσοκομείο Ξάνθης, που μόνο αρνητικό αντίκτυπο είχε στη φήμη του.

  Όλο αυτό ερχόταν σε αναντιστοιχία με τη πολύ επιτυχημένη αντιμετώπιση της κατάστασης από το ίδιο το Νοσοκομείο, ειδικά τη πρώτη περίοδο της πανδημίας, όπου η Ξάνθη κατείχε δυστυχώς τα πρωτεία σε κρούσματα και θανάτους.

  Αν πρέπει να χαρακτηρίσουμε όλες αυτές τις ενέργειες θα λέγαμε ότι ήταν τραγικές και αήθεις και παρόλο που δεν είχαν αρνητικές συνέπειες στη καθημερινή μας λειτουργία, κατέδειξαν έναν κοινωνικό αυτοματισμό που προήλθε από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους και φορείς που μόνο στόχο είχαν την επικοινωνιακή προβολή τους, αγνοώντας τη συνολική υποβάθμιση της περιοχής και την επίθεση στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό την ώρα της μάχης.

  Αποτέλεσμα όλων αυτών των πρακτικών είναι ένα, και μείς το βλέπουμε δυστυχώς κάθε μέρα.

  Κανένας γιατρός, νοσηλευτής και διοικητικό προσωπικό δε θα επιλέξει εύκολα ένα νοσοκομείο όπως είναι το δικό μας, όταν η φήμη που το ακολουθεί είναι αρνητική, όταν χωρίς κανένα επιχείρημα αδικούμε τη λειτουργία του, τους ανθρώπους του και τον τόπο του.

  Θα εξακολουθήσουμε λοιπόν να ζούμε το παράδοξο να έχουμε διαθέσιμες θέσεις αλλά όχι γιατρούς, νοσηλευτές και στελέχη να τις επανδρώσουν.

  Εδώ θα ήθελα να επισημάνουμε το εξής σημαντικό.

  Η Υγεία είναι ένα πρωταρχικό στοιχείο τη ζωής μιας κοινωνίας. Είναι ένα αγαθό που δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς αλλά το σύνολο μιας κοινότητας. Αυτό το κατανοήσαμε ειδικά τη περίοδο της πανδημίας.

  Είναι επιτακτική ανάγκη να προασπίσουμε τη συνέχεια και την ανάπτυξη των δομών υγειονομικής κάλυψης, ειδικά σε περιοχές όπως η Ξάνθη, με τη συμμετοχή και ενεργή υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, των θεσμών και φορέων της περιφέρειας και γενικά όλων αυτών που μπορούν να λειτουργήσουν προσθετικά στην εύρυθμη λειτουργία μας.

  Είναι ώριμη η στιγμή να συζητήσουμε οι Δήμοι της περιοχής, η Περιφέρεια και όλοι οι τοπικοί φορείς που ανήκουν στους θεσμικούς συνομιλητές για τη παροχή κινήτρων σε ιατρικό προσωπικό ώστε όχι μόνο να επιτύχουμε την πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου Ξάνθης αλλά και να βελτιώσουμε αποδοτικά την λειτουργία του.

  Ειδικά τώρα που η εποχή επιτάσσει τα νοσοκομεία να ασχολούνται:

 -και με την επιστημονική έρευνα λειτουργώντας ως επίκεντρο συλλογής και επεξεργασίας στοιχείων σε πλήρη στοίχιση με τα πανεπιστήμια

 -και με την καινοτομία προσελκύοντας νεοφυείς επιχειρήσεις σε συνεργασία

 -και με την ψηφιακή μεταμόρφωση διευκολύνοντας την ζωή και προσβασιμότητα των πολιτών δεν μπορούμε να αρνούμαστε την συνεργασία και τον παραγωγικό διάλογο.

  Το Νοσοκομείο Ξάνθης πέτυχε να αντιμετωπίσει μια πανδημία, σε μια συγκυρία πολύ αρνητική για τη περιοχή μας και ειδικά στη πρώτη φάση που τα ιατρικά δεδομένα ήταν από άγνωστα ως ελλιπή, με τον πλέον αποδοτικό τρόπο επενδύοντας στην εφευρετικότητα και ευφυΐα των στελεχών του.

  Αφού το πετύχαμε στη πρώτη φάση θα το κάνουμε και τώρα. Και σε αυτό θέλουμε τη βοήθεια όλων.

  Στόχος μας δεν είναι απλώς να λειτουργούμε ως Νοσοκομείο αλλά να μπορούμε κάθε μέρα επ’ ωφέλειά των κατοίκων της περιοχής μας να κάνουμε τη διαφορά.

  Για να κατακτήσουμε αυτή τη συνθήκη πρέπει λοιπόν να σας παρουσιάσουμε τι κάναμε τα δυο τελευταία χρόνια.

  Ακολουθεί λοιπόν μια παρουσίαση όλων των στοιχείων.

  Κι αφού τέλειωσε η παρουσίαση των στοιχείων θα μου επιτρέψετε μια προσωπική τοποθέτηση.

  Κανένας διοικητής σε ελληνικό νοσοκομείο, ούτε και ‘γω, βλέπει τον εαυτό του ως σωτήρα.

  Δε σας κρύβω όμως ότι τον πρώτο καιρό της πανδημίας η τραγικότητα των στιγμών μας έκανε να υπερβούμε τους εαυτούς μας.

  Θυμάμαι τις ατελείωτες ώρες και μέρες που εγώ μαζί με τα στελέχη του νοσοκομείου να διαπραγματευόμαστε με το άγνωστο.

  Ο θάνατος ήταν εκεί και μείς έπρεπε να πολεμήσουμε.

  Εδώ που καθόμαστε τώρα, σε μια περίπου εορταστική εκδήλωση, ήταν το στρατηγείο μας. Τώρα χαμογελάμε αλλά τότε δε θυμάμαι τέτοιες ανθρώπινες αντιδράσεις.

  Δεν ήταν εύκολο ένα ελληνικό νοσοκομείο να λειτουργήσει με φρενήρεις ρυθμούς.

  Δεν ήταν εύκολο ένα μικρό νοσοκομείο να λειτουργήσει σαν μεγάλο.

  Δεν ήταν εύκολο να πείσεις τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Ξάνθης να δουλεύουν σαν ήρωες.

  Όλα αυτά όμως τα πετύχαμε.

  Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, τόσο την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον κο Κικίλια, τον Κο Κοντοζαμάνη, την νυν πολιτική ηγεσία, τον κο Πλεύρη, την κα Γκάγκα, την κα Ράπτη, τους γενικούς γραμματείς, κο Κωτσιόπουλο, κο Θεμιστοκλέους, κο Πρεζαράκο. Μεγάλο ευχαριστώ στον Υπεάρχη της 4ης ΥΠΕ, κο Τσαλικάκη, που είναι πάντα δίπλα μας, και στις Υποδιοικήτριες (κα Χατζοπούλου και κα Βασιλειάδου), μα πάνω απ όλους, τους συνεργάτες μου, εργαζομένους εδώ στο νοσοκομείο Ξάνθης.

  Με βάση όλα τα παραπάνω, θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη, να μην αναφερθώ και να τιμήσω, δυο ανθρώπους που δεν είναι πλέον στο δυναμικό μας, αλλά που μαζί με όλους τους υπόλοιπους συνέβαλαν τα μέγιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια