GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής για ενέργεια και τουρκική προκλητικότητα

Σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία συνέρχονται σε λίγες ώρες οι 27 ηγέτες της ΕΕ, έχοντας στην ατζέντ...


Σε μία έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
που γίνεται σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία συνέρχονται σε λίγες ώρες οι 27 ηγέτες της ΕΕ, έχοντας στην ατζέντα τους τα σοβαρά ζητήματα όπως ενέργεια, το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, η άμυνα, η ασφάλεια της επισιτιστικής αλυσίδας, η οικονομική στήριξη και η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυρ. Μητσοτάκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να εκθέσει στους «27» τα κρούσματα της τουρκικής κλιμάκωσης. Ταυτόχρονα, θα σημάνει το καμπανάκι των κινδύνων που εγκυμονεί η τουρκική κλιμάκωση σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Στο φλέγον θέμα της ενέργειας από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως ήδη υλοποιείται ένα εθνικό σχέδιο στήριξης που περιλαμβάνει τρία σημεία.

  1. Πρώτον: αυξημένες επιδοτήσεις για το ρεύμα για τον Μάιο και τον Ιούνιο.
  2. Δεύτερον: αναδρομική επιστροφή έως και 600 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των καταναλωτών με εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ για τις αυξήσεις που δεν επιδοτήθηκαν το διάστημα Δεκεμβρίου 2021- Μαΐου 2022.
  3. Τρίτον: την έμμεση κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής με τον μηχανισμό που θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου και ο οποίος θα μειώσει τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 70-90%.

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να διεκδικεί ευρωπαϊκή λύση, καθώς πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η μεγάλη εικόνα της ανάγκης απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα δεν πρέπει να επισκιάσει τη συζήτηση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων προκειμένου να μπει φρένο στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακουφιστούν οι πολίτες.

Τέλος σε ό,τι αφορά στις τελευταίες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και το RepowerEU, αυτό που επισημαίνεται είναι πως κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Η Ελλάδα μπορεί ακόμη να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ρύπων (ETS), καθώς και από τα αδιάθετα δάνεια του RRF. Ωστόσο, δεν λαμβάνουν επαρκώς υπόψη την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια