GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κογκρέσο: Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία στην ιστορική ομιλία Μητσοτάκη

  Ο πρωθυπουργός έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία τόσο για την Κύπρο όσο και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδ...

 


Ο πρωθυπουργός έστειλε ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία τόσο για την Κύπρο όσο και για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο.
Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής. Δεν θα δεχθούμε καμία συμπεριφορά που παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά».



Ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που μίλησε στο Κογκρέσο άφησε αιχμές για τουρκικές υπερπτήσεις, διχοτόμηση Κύπρου, τα γλυπτά του Παρθενώνα στο βρετανικό Μουσείο.

Ειδική μνεία έκανε στο Κυπριακό καλώντας τους βουλευτές με νόημα να μην ξεχνάνε την ανοικτή πληγή της Κύπρου. Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός καταχειροκροτήθηκε τόσο όταν μπήκε στο Κογκρέσο όσο και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία κράτησε κάτι λιγότερο από μία ώρα. Ο ίδιος μάλιστα δεν άφησε ασχολίαστα τα χειροκροτήματα, τονίζοντας ότι δεν δέχεται τόσες επευφημίες στην Ελληνική Βουλή. Τουλάχιστον δέκα φορές οι παριστάμενοι, με πρώτες τις κυρίες Κάμαλα Χάρις και Νάνσυ Πελόζι τον χειροκρότησαν όρθιοι.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στους δεσμούς ανάμεσα στον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα ενέπνευσε την αμερικανική Δημοκρατία.

Σε μια ομιλία γεμάτη μηνύματα, συμβολισμούς και παραλληλισμούς, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα επιτύχει το σκοπό του με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έτσι και κάθε αυταρχικός ηγέτης – αναθεωρητής της ιστορίας δεν θα καταφέρει το στόχο του.

Αφού εξέφρασε την απόλυτη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Ουκρανία – παραλλήλισε, μάλιστα, την πολιορκία της Μαριούπολης με εκείνη του Μεσολογγίου- απηύθυνε μήνυμα και προς την αμερικανική ηγεσία επισημαίνοντας ότι απαιτείται περισσότερη σκέψη όταν λαμβάνονται αποφάσεις για εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.


Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ενεργειακό, κάνοντας μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης και τονίζοντας τις επενδύσεις που γίνονται για υγροποιημένο φυσικό αέριο, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους γείτονές μας.

Μετά την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων παραθέτει δεξίωση προς τιμή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στις 02:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

Δείτε όλη την ομιλία:


Δεν υπάρχουν σχόλια