GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
  • ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
  • κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ


Κυριακή 08-05-2022

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου Δράμας.

ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό

Ἁγίου Χριστοφόρου Πετροχωρίου.

Δευτέρα 09-05-2022

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας – 26ον Ἱερατικόν Συνέδριον.

Τρίτη 10-05-2022

ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα ἹερόΝαό Ἁγίων Κυρίλλου καί Μεθοδίου Ξάνθης.

Τετάρτη 11-05-2022

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Ἁγίων Κυρίλλου καί Μεθοδίου Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ»


Η σημερινή ευαγγελική περικοπή, μέσα στα πολλά πρόσωπα που προβάλλει, αναδεικνύει την μορφή του Ιωσήφ του από Αριμαθαίας. Τον προσδιορίζει κατ’ αρχήν ως «ευσχήμονα βουλευτή». Ο χαρακτηρισμός του ευσχήμονος παραπέμπει στον χρηστό και κόσμιο τρόπο εξωτερικής συμπεριφοράς, σε μια αβρότητα και ευγένεια προς όλους. Η ιδιότητα του βουλευτή παραπέμπει στο μέλος του Συνεδρίου, του ανώτατου οργάνου διοικήσεως του λαού του Ισραήλ, αλλά και του Ναού του Σολομώντος.

Και αυτός ο έπιφανής, ο πλούσιος, ο δυνατός, την κρίσιμη ώρα νοιάζεται για κάποιον φαινομενικά αδύναμο. «Τολμήσας εισήλθε προς Πιλάτον και ητήσατο το σώμα του Ιησού». Έδυε ο ήλιος και αποτελούσε μεγάλη προσβολή κατά τα ιουδαϊκά έθιμα να μείνει κρεμασμένο και άταφο νεκρό το σώμα κατά την νύκτα.

Δεν λογαριάζει τίποτε, ούτε κάμπτεται από τον φόβο της εκδικητικότητας των Ιουδαίων, οι οποίοι και το αξίωμά του μπορούσαν να του αποστερήσουν, και την περιουσία του να δημεύσουν, αλλά και να τον δυσφημήσουν σε μια κοινωνία που μεθόδευε αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις. Παρ’ όλ’ αυτά, τόλμησε! Έκανε ό,τι του υπαγόρευε η φωνή της συνείδησής του, ασχέτως προσωπικού κόστους!

Ο Πιλάτος φαίνεται με άλλες διαθέσεις τώρα. Αν και συνυπεύθυνος στην άδικη καταδίκη, αν και με πλήρη επίγνωση συνέπραξε στο μεγαλύτερο έγκλημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αφού διαπιστώνει ότι ο Χριστός άφησε την τελευταία Του πνοή, παραδίδει το σώμα Του στον πιο έντιμο άνθρωπο του ιουδαϊκού συνεδρίου. Στο Ευαγγέλιο χρησιμοποιείται το ρήμα «εδωρήσατο». Ήταν συνήθης πρακτική -επειδή τα σώματα των καταδικασμένων να πεθάνουν με τον πλέον ατιμωτικό θάνατο της σταυρώσεως δεν παραδίδονταν σε ταφή, αλλά κατά τον νόμο έπρεπε να διαπομπευθούν- οι συγγενείς έπρεπε να δωροδοκούν τους αρμόδιους για να πάρουν το σώμα. Ο Πιλάτος δώρισε το σώμα του Ιησού, δηλαδή δεν δέχθηκε να γίνει καν λόγος για το οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Ο Ιωσήφ τολμά αψηφώντας όλους τους κινδύνους, με μόνο του όπλο την υπακοή στη συνείδηση του ως φωνή του Θεού! Ο Πιλάτος, έστω και αργά, κάνει αυτό που πρέπει. Τελικά, ο Άγιος Θεός ευλογεί αυτόν που αποφάσισε κατά το θείο θέλημα, διαφημίζοντας τον στην αιωνιότητα, όπου κηρύσσεται το Ευαγγέλιο!







Δεν υπάρχουν σχόλια