GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ακρίβεια: «Σοκ» οι λογαριασμοί ρεύματος για τα νοικοκυριά-Τα επόμενα σχέδια της κυβέρνησης

Δύσκολα τα βγάζουν πέρα ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την αποπληρωμή των αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος,...


Δύσκολα τα βγάζουν πέρα ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την αποπληρωμή των αυξημένων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει σειρά παρεμβάσεων, τόσο στην αγορά της ενέργειας, όσο και στο ΦΠΑ και στα καύσιμα, με στόχο την αντιμετώπιση του σφοδρού κύματος ακρίβειας.

Όπως λέγεται, τον Μάιο θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα (72€ για τις πρώτες 300 KWh) και στο φυσικό αέριο (40€/ MWh), ενώ από τον Ιούνιο θα υπάρξει νέο εθνικό σχέδιο στήριξης.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

  • να μπει πλαφόν στη χονδρική
  • να γίνει μεγάλη μείωση ή και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής
  • να υπάρξει νέα μέση τιμή της κιλοβατώρας στα 0,16€/ kWh, καθώς σήμερα είναι στα 0,25€/kWh με επιδότηση, ενώ χωρίς επιδότηση είναι 0,35€/kWh.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει:

  • παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές
  • μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε βασικά προϊόντα (ψωμί, γάλα, κρέας, μακαρόνια)
  • νέα «επιταγή ακρίβειας» 200 € το καλοκαίρι

Όσον αφορά στα καύσιμα, σχεδιάζεται επιδότηση του diesel κίνησης και τον Μάιο (-0,15€/ λίτρο στην αντλία για όλους), αλλά και νέα κάρτα καυσίμων, ύψους 30€ – 50€ τον Ιούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια